NIEUWSBRIEF • OUDERVERENIGING BALANS • JANUARI-FEBRUARI 2020
  Lees online  |  Afmelden
Balans
Aantal thuiszitters weer gestegen

(Klik op de afbeelding voor een vergrote versie)

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Minister Slob laten weten dat het aantal thuiszitters opnieuw is gestegen - naar bijna 5000. Volgens Balans en AutiPassend Onderwijs Utrecht vormt dit aantal nog maar het topje van de ijsberg. Lees hier: 'Aantal thuiszitters stijgt opnieuw'

De actiegroep Boze Ouders ging al op 20 januari naar de Onderwijsinspectie om hun grieven over passend onderwijs kenbaar te maken (lees hier het bericht over deze actie).

Woensdag 5 februari kwam Balans-directeur Suzanne Boomsma in Trouw en in het NOS Radio 1 Journaal aan het woord over de thuiszittersproblematiek.

Uw kind vastgelopen in het onderwijs? Dit artikel geeft u tips!


Balans-kinderen lopen regelmatig vast op school. Hoe kunnen ouders het gesprek met school daarover aangaan? Een nieuw artikel op de website van Balans geeft u tips en informatie. Lees het hier

Luister naar 'Het meisje van het Vossius', een podcast over passend onderwijs


Duizenden kinderen en hun ouders lopen dagelijks aan tegen de grenzen van het onderwijssysteem. De nieuwe podcast Het meisje van het Vossius vraagt aandacht voor die kinderen en wil een gesprek op gang brengen. Waar gaat het mis, en hoe zorgen we dat we het beter gaan doen?

Lees hier meer over de podcast – of luister direct naar aflevering 1, Ziek

ADHD-zorg centraal in nieuwste
Balans Magazine


Waar staan we in Nederland met de ADHD-zorg in 2020? Daarover gaat het thema-dossier in het nieuwste Balans Magazine. Verder onder andere artikelen over TOS (‘taalontwikkelingsstoornis die verder gaat dan taal alleen’), over een nieuwe kijk op dyslexie en over thuiszitter Sebastiaan, die staatssecretaris Sander Dekker rooie oortjes bezorgde.

Lees meer over de inhoud van BM01
18 februari: unieke avond voor
Balans-vaders bij Balans Utrecht


De Agenda op de website van Balans vermeldt een unieke activiteit van Balans afdeling Utrecht: een avond speciaal voor vaders van kinderen met ontwikkelingsproblemen. Twee experts houden een korte lezing over vaderschap, maar de avond is vooral ook bedoeld om met elkaar te spreken over het vaderschap van een kind met ontwikkelingsproblemen.
Balans-vaders uit heel Nederland zijn dinsdagavond 18 februari welkom in De Bilt!

Lees meer

Regionale Balans-symposia in Zuid-Scharwoude, Utrecht en Nijmegen


De serie regionale Balans-symposia over Ouderbetrokkenheid in het Onderwijs gaat verder met symposia in Zuid-Scharwoude, Utrecht en Nijmegen. (Klik op de links voor meer info en aanmelding)

Bezoek een van deze avonden, dan weet u straks meer over de rechten van ouders en de zorgplicht van school. En u krijgt handvatten voor de communicatie tussen ouders en school. 

Van Amsterdam tot Zwolle:
de Dyslexietour komt overal


Niet alleen een presentatie over dyslexie, een informatiemarkt en activiteiten voor kinderen, maar vooral ook de mogelijkheid om vragen over de situatie van uw kind voor te leggen aan Balans-medewerkers. Dat is de kracht van de gratis inloopbijeenkomsten ‘Balans Dyslexietour’.
De komende maanden komt de Dyslexietour in Tilburg, Leiden, Zwolle, Amsterdam, Haarlem, Someren en Utrecht Leidsche Rijn  (Klik op de links voor info en aanmelden)

Meisje met dyslexie won voorronde Stadsdictee: lees het in BalansKIDS


Tyche heeft dyslexie, maar op haar school won zij de voorronde van het Rotterdams Stadsdictee. Ze vertelt erover in de nieuwste BalansKIDS. Verder in het nieuwe nummer: een gesprekje met Jan, die ADHD heeft en nu op een fijne school zit, een artikel over goed leren fietsen voor kinderen met DCD, en nog veel meer.

Lees meer over de inhoud van BalansKIDS

'Betrek ouders bij behandeling ADHD-jongeren met risicogedrag'


Hoe minder ouders weten over het leven van hun adolescent met ADHD, hoe groter de kans dat hij of zij risicogedrag vertoont (middelengebruik, schulden maken, vroege seksuele activiteit etc.). Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van Tycho Dekkers. Volgens Dekkers is het belangrijk de ouders te betrekken bij de behandeling van jongeren met risicogedrag.

Lees meer

Drie Balans-cursussen die ouders sterker maken

Mede dankzij een subsidie vanuit het programma Voor elkaar! (ZonMw), heeft Balans drie oudercursussen kunnen ontwikkelen. Bij al deze cursussen worden ouders getraind door ouders die zelf een train-de-trainer-cursus hebben gevolgd – vertelt Balans-directeur Suzanne Boomsma in een interview met ZonMw.
 
Dit zijn de drie oudercursussen:
  • BalansOuderpower. Voor ouders van tieners en adolescenten uit de doelgroep van Balans. De cursus draait al op een aantal plaatsen en start binnenkort in Enschede en Gieten. Bekijk hier de folder over BalansOuderpower
  • BalansOuders4ever. Voor ouders van Balans-kinderen ouder dan 18 jaar. Deze cursus start later dit jaar.
  • Ouders ervaren en deskundig. Hierin staat de vraag centraal hoe het is om vader of moeder te zijn van een kind met problemen. Meer informatie over deze training op Ervaringsdeskundigeouders.nl
3 maart, Amersfoort: Ambassadeursdag 'Ouders ervaren en deskundig'

Op dinsdag 3 maart organiseren MetaMama en Oudervereniging Balans een bijeenkomst (een Ambassadeursdag) voor mensen/organisaties die belangstelling hebben om de training Ouders ervaren en deskundig te organiseren.

Lees meer

Naast de hierboven genoemde activiteiten, organiseren de regionale Balans-afdelingen verder nog:
'Hoe voorkom je dat je jezelf voorbij rent?' LEES HIER GRATIS DEZE COLUMN UIT BALANS MAGAZINE


‘Misschien moet je weer eens meedoen aan onze mindfulness-groep,’ suggereerde mijn therapeute. Uitgeblust zat ik bij haar op de bank, na een vakantie met de kinderen die van tevoren heel leuk had geleken. ‘Als je wat minder streng voor jezelf bent, kun je misschien ook weer eens een beetje genieten.’ Dat was genoeg - ik begon te huilen.

Zo begint de column Zelfkritiek van Francine Postma in de nieuwe Balans Magazine. Als lid van Balans kunt u de volledige column lezen in Balans Magazine en op de website van Balans.
Nog geen lid? Met het Balans-lidmaatschap krijgt u toegang tot al onze artikelen, ontvangt u ons magazine, krijgt u korting op o.a. verzekeringen, trainingen en cursussen en kunt u deelnemen aan onze evenementen. Klik hier voor informatie en om u meteen aan te melden

En lees hier alvast de column, die u dit keer van ons cadeau krijgt


(Advertentie)
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens