NIEUWS VAN OUDERVERENIGING BALANS • MAART 2020
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Het zijn lastige en onzekere tijden, deze ‘tijden van corona’. Gelukkig kunnen we elkaar nog steeds bijstaan, vooral dankzij de vele online hulpmiddelen van tegenwoordig. Zo blijft ook Balans in deze crisismaanden actief om op te komen voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte en hun ouders en leerkrachten. Lees er alles over in deze nieuwsbrief.

(Advertentie)
Thuistips: les op afstand

De maatregelen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus vragen veel van ouders. De scholen zijn dicht en veel ouders proberen nu zelf een vorm te vinden om hun kinderen onderwijs te geven.
Balans verzamelde links met tips om ‘les op afstand’ vorm te geven over de verschillende onderwerpen. We hopen u hiermee op weg te helpen.
Bekijk alle tips

(Advertentie)
Laatste nieuws: onduidelijkheid voor eindexamenleerlingen vso

Dat de centrale eindexamens voortgezet onderwijs dit jaar niet doorgaan, is uitgebreid in het nieuws geweest. Het ministerie van Onderwijs heeft nu echter laten weten dat ook het centraal schriftelijk staatsexamen vervalt. Leerlingen die staatsexamen doen, zijn onder andere de eindexamenleerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Of zij wel of niet geslaagd zijn, gaat nu bepaald worden aan de hand van de resultaten voor de college-examens. Maar het is nog onduidelijk wanneer en hoe die college-examens zullen worden afgenomen. Balans houdt de ontwikkelingen voor u in de gaten.
Lees meer
 

Onderwijs op maat: de visie van Balans

Begin maart werkte Balans mee aan het tv-programma NieuwLicht, dat aandacht besteedde aan ‘thuiszitters’ (kijk hier de aflevering terug). De uitzending was voor Balans aanleiding om in een artikel uiteen te zetten hoe de thuiszitters-problematiek zou kunnen worden opgelost. Lees het artikel hier  

Leerplicht ombuigen naar leerrecht
Dat steeds meer kinderen uitvallen in het onderwijs, komt volgens Balans doordat het huidige onderwijs niet aansluit bij de ontwikkelings- en/of ondersteuningsbehoefte van álle kinderen. Daarom maakt Balans zich sterk voor het realiseren van leerrecht, waarbij meer wordt uitgegaan van de behoeften en de mogelijkheden van kinderen. Lees hierover het artikel  ‘Oudervereniging Balans: buig leerPLICHT om naar leerRECHT’

Vertellen waarom je lid bent van Balans

Oproep van de redactie van Balans Magazine
Waarom ben jij lid van Oudervereniging Balans? Wat biedt dit lidmaatschap jou? Waarom zou je het niet-leden aanraden om wél lid te worden? Daarover gaat een nieuwe rubriek in Balans Magazine, waarvoor we leden zoeken die hierover kort willen worden geïnterviewd door Francien, columniste van Balans Magazine. Liefst plaatsen we bij deze rubriek ook een selfie van jou. Doe je mee? Sluit aan! En geef je op via: beatrice.keunen@balansdigitaal.nl Dank!

Coronavirus: wat kun je doen om je kind met autisme gerust te stellen?

Het sluiten van de scholen betekende voor iedereen een ingrijpende verandering – helemaal voor kinderen met autisme en hun ouders. Janette Zomer, orthopedagoog bij Autismehuis, ontwikkelde stappenplannen en dagschema’s om in deze verwarrende tijden zoveel mogelijk duidelijkheid te geven aan kinderen en jongeren met ASS. Lees meer

Dyslexietour ligt stil; info wel online te bekijken

Nu zelfs de Tour de France straks niet doorgaat of wordt uitgesteld, is het niet vreemd dat de Dyslexietour voorlopig ook even halt houdt. De inloopbijeenkomsten in Capelle a/d IJssel en Utrecht Leidsche Rijn kunnen helaas niet doorgaan, nadat eerder al diverse Dyslexietour-evenementen geannuleerd moesten worden. Maar alle afgelaste bijeenkomsten worden later dit jaar alsnog georganiseerd (of anders in 2021).
De brochures die tijdens de evenementen verkrijgbaar zijn, staan gelukkig ook online. Die kunt u hier alvast inzien: de Leidraad voor ouders, basisonderwijs en de Leidraad voor ouders, voortgezet onderwijs.
De brochures zijn ontwikkeld door Balans in opdracht van het Stimuleringsprogramma Aanpak Dyslexie.

Thuistips: lezen voor kinderen

Nu de scholen dicht zijn en de meeste ouders thuis werken, is het de kunst om elkaar de ruimte te geven. Maar veel ouders hebben behoefte aan tips. Balans verzamelde een groot aantal tips voor het lezen thuis. Voor kinderen met leesproblemen en dyslexie, maar natuurlijk ook voor alle andere kinderen die nu thuis zitten.
Lees meer

Gratis 'aan de slag met druk en opstandig gedrag'

Kunt u in deze lastige tijd wat extra handvatten gebruiken voor de omgang met uw drukke en/of opstandige kind? De Vrije Universiteit heeft in samenwerking met Accare Groningen een nieuw zelfhulp-ouderprogramma ontwikkeld (“Aan de Slag met Druk en Opstandig Gedrag”). Ouders kunnen dit nu gratis doorlopen, in ruil voor het meedoen aan het onderzoek naar de werkzaamheid.
Lees meer

Voor na de crisis: hoe betrek je kinderen met ADHD bij de les?

Nu de scholen voorlopig dicht blijven, lijkt het minder relevant: een vlog waarin leerkrachten tips krijgen voor het ‘bij de les houden’ van kinderen met ADHD. Maar biedt de relatieve rust van deze periode niet juist ook de gelegenheid om wat extra praktische handreikingen te krijgen? We delen hem dus toch alvast, deze vlog van leerkracht en gedragsspecialist Anton Horeweg (uit de serie vlogs van de Academische Werkplaats ADHD).
Lees meer (en bekijk de video)

Online workshop over DCD

Revalidatiecentrum Roessingh heeft, in samenwerking met DCD Netwerk Nederland, een Nederlandse vertaling gemaakt van een Canadese online workshop over DCD. De online workshop geeft ouders, leerkrachten en zorgverleners informatie over DCD en over de moeilijkheden die kinderen met DCD kunnen tegenkomen – thuis, op school en in spel en vrije tijd. Inclusief adviezen voor het ondersteunen van een kind met DCD en links naar nuttige boeken en websites.
Lees meer

BalansAdvies: stel uw vragen per mail of telefonisch

Ook in deze coronatijden blijft BalansAdvies voor u klaar staan! Heeft u een vraag over ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag of over (passend) onderwijs, dan kunt u die stellen via het contactformulier van BalansAdvies op onze website. Maar u kunt ook bellen, elke werkdag tussen 10.00 en 13.00 uur. Draai hiervoor het algemene nummer van Balans (030 – 225 50 50), en kies in het keuzemenu voor optie 3.
Lees meer


(Advertentie)
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens