NIEUWS VAN OUDERVERENIGING BALANS • AUGUSTUS 2020
  Lees online  |  Afmelden
Balans
(Advertentie)
Drang en dwang kritisch belicht tijdens besloten werkconferentie

Door de decentralisatie van de uitvoering van jeugdbeleid en passend onderwijs naar gemeenten en  samenwerkingsverbanden, zijn er grote lokale verschillen ontstaan in het aanbod van zorg en onderwijs, met name voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. Om die reden kunnen conflicten ontstaan tussen ouders, school en/of zorgaanbieders over wat een kind nodig heeft, wie de zorgplicht heeft, en wie het extra maatwerk betaalt. Steeds vaker zien we dat onderwijs- of zorgprofessionals deze conflicten pareren door ouders onder druk te zetten om het aanbod te accepteren, via de route van de jeugdbescherming (Veilig Thuis-melding en ondertoezichtstelling).
Voor een kritisch (ouder)perspectief op deze drang- en dwangmaatregelen, organiseren Balans en andere organisaties de (besloten) werkconferentie ‘Bang voor Drang en Dwang’. Lees meer

Start schooljaar '20/'21 in Coronatijd

Na 30 augustus, als ook in Midden-Nederland de zomervakantie voorbij is, gaan alle leerlingen in Nederland weer naar school. Hoe kan dat veilig verlopen, nu het Coronavirus nog onder ons is?
Lees hier meer over de richtlijnen en adviezen die het Ministerie van OCW hiertoe heeft opgesteld.

Goed nieuws voor studerende Wajongers

Goed nieuws voor jongeren die een Wajong-uitkering krijgen en een studie of opleiding volgen. Vanaf 1 september ontvang je dan namelijk een volledige uitkering.
Volgens de huidige Wajong – de Wajong 2015 – heb je geen recht (meer) op een uitkering als je gaat studeren. Met de nieuwe Wajong – de Wajong 2021 – gaat dat veranderen. Lees meer

Gratis online event in Week van Dyslexie

Tijdens de Week van Dyslexie (1-8 oktober) organiseren Balans, Impuls&Woortblind en de HOI Foundation een online event over dyslexie. Maandagavond 5 oktober tussen 19.00 en 21.20 uur. Openingsspreker is voormalig hockeycoach Marc Lammers, die “zijn dyslexie heeft omarmd en er zijn kracht van heeft gemaakt”.  Daarna zijn er verschillende deelsessies, waarvan Balans er ook één verzorgt. Tickets voor dit online event zijn gratis!

Lees meer

Cursus 'Dyslexie en Engels': nog enkele plaatsen beschikbaar

Kinderen met dyslexie hebben vaak meer moeite met het aanleren van de Engelse taal. Ouders hebben hier vaak vragen over: hoe kan ik mijn kind helpen met het leren van Engels? Tijdens de oudercursus Dyslexie en Engels, zaterdagmiddag 31 oktober, gaan we hier op een praktische manier mee aan de slag.
De cursus is bijna volgeboekt, maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Lees meer

Feiten over TOS verzameld in factsheet

De taalontwikkelingsstoornis TOS komt vaak voor samen met ADHD en dyslexie. Om de kennis over TOS te vergroten heeft de internationale organisatie RADLD een factsheet TOS gepubliceerd. De factsheet is een handig hulpmiddel voor ouders en professionals. Het document is in 27 talen beschikbaar – dankzij Kentalis ook in het Nederlands.

Bekijk hier de Nederlandse versie.

Woensdag 16 september, Amsterdam:
Lezing over Zelfregulatie bij jongeren met ASS (een activiteit van Mama Vita en Balans)
Klik hier voor informatie

Dinsdag 6 oktober, Leiden:
Gespreksavond voor ouders over McDD (multicomplexe ontwikkelingsstoornis, een variant van het autisme)
Klik hier voor informatie

Maandag 27 oktober, online

10.30 uur: Webinar over passend onderwijs. Info volgt op Balansdigitaal.nl en in deze nieuwsbrief.

Verder is er de Dyslexietour, die ‘vanwege corona’ in aangepaste vorm wordt vervolgd. Zie onderstaand bericht.

Coronaproof Dyslexietour

Vóór de Corona-uitbraak waren veel ouders enthousiast over de Dyslexietour: een serie gratis inloopbijeenkomsten over dyslexie, georganiseerd door Balans in opdracht van het Stimuleringsprogramma Aanpak Dyslexie. Na de gedwongen onderbreking vanwege corona gaat de tour nu verder met een aantal webinars – in eerste instantie voor mensen die zich hadden opgegeven voor bijeenkomsten die niet konden doorgaan.
Verder is er zaterdag 7 november, in de Bibliotheek Rotterdam, een fysieke Dyslexietourbijeenkomst met een aangepast, coronaproof programma. Informatie over de webinars en de bijeenkomst van 7 november volgt binnenkort in de nieuwsbrief en op Balansdigitaal.nl.

Maak kennis met BalansKIDS

Tegelijk met elk nummer van BalansMagazine verschijnt er ook een BalansKIDS. BalansKIDS is hét tijdschrift speciaal voor en door kinderen (8-14 jaar) met ondersteuningsbehoeften bij leren en/of gedrag. Leden van Balans kunnen voor 18 euro per jaar een abonnement afsluiten en ontvangen bij elk nummer van BalansMagazine dan tevens een BalansKIDS.

Om iedereen te laten zien hoe leuk en informatief BalansKIDS is, plaatsten we deze zomer een tiental artikeltjes uit het blad op onze website. Voor wie ze heeft gemist, zetten we ze nog eens op een rijtje in deze nieuwsbrief.

Bekijk hier de gratis BalansKIDS-artikelen

Als lid van Balans krijgt u informatie via BalansMagazine en tijdens (online) bijeenkomsten en cursussen, maar uiteraard wilt u ook vragen kunnen stellen over onderwijs en zorg. Daarmee kunt u terecht bij BalansAdvies, zowel telefonisch als via een contactformulier.
Na een zomerstop is de BalansAdvieslijn weer elke werkdag open tussen 10.00 en 13.00 uur (030 – 2255050, keuze 3).

Lees meer


(Advertentie)
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens