NIEUWS VAN OUDERVERENIGING BALANS • DECEMBER 2020
  Lees online  |  Afmelden
Balans
‘Herontdekken wat echt belangrijk is'
Onze Kerstwens voor jou​

Het zijn de donkere dagen voor kerst en we bewegen in volle vaart richting het einde van een intensief en bijzonder jaar, ook voor Balans. Een jaar waarin bijna alles anders liep en we ook de komende feestdagen op een andere manier zullen moeten invullen dan we misschien gewend zijn. Het is niet voor niets dat het liedje ‘Roller Coaster’ van Danny Vera tot nummer 1 is verkozen in de Top 2000. Wat zal de toekomst brengen in deze ‘bange tijden’? Alle aandacht bij Balans blijft uitgaan naar de vereniging op koers houden. We zijn daarbij blij met het nieuwe bestuur dat onlangs aantrad. In deze nieuwsbrief maken ze kennis met jullie. 

Het is wel mooi dat juist in deze turbulente tijden waar de dagen korter worden, we ook weer onze huizen gezellig maken met kaarsen en lichtjes. Terwijl de wereld om ons heen soms dol draait, corona ons ook angst geeft, is het een mooie uitdaging om jezelf af en toe even van die hectiek af te sluiten, en stil te worden. Te herontdekken wat ook alweer echt belangrijk is. Een beetje op te ruimen, kiezen wat je mee wilt nemen naar het nieuwe jaar. Aandacht geven aan de goede dingen en je dierbaren. 

We wensen jullie een warme kersttijd toe en een goed nieuw jaar.

Namens team en bestuur,

Petra Pronk en Suzanne Boomsma,
resp. voorzitter en directeur Oudervereniging Balans​
Column: Waar ben je, overheid?
  
Minister Sander Dekker
Ik weet nog niet of het klopt, maar gelukkig heb ik als columniste de vrijheid om vergelijkbare, onthutsende zaken binnen de politiek te mogen verbinden. En dat doe ik dan graag bij deze: ik trek parallellen tussen de misstanden binnen de Jeugdzorg, die grotendeels zijn veroorzaakt door de decentralisatie naar de gemeenten, begin 2015. Met het onrecht dat ouders binnen de kinderopvangtoeslagaffaire is aangedaan, aldus de parlementaire ondervragingscommissie in haar eindrapport eerder deze week.
(Bron: NOS - https://nos.nl/artikel/2361021-commissie-ongekend-onrecht-in-toeslagenaffaire-beginselen-rechtsstaat-geschonden)

In beide gevallen zijn ouders en daarmee ook hun kinderen de dupe. Naar hun stem is niet geluisterd...

Lees verder…​


(Advertentie)
Over kwetsbare leerlingen in nieuwste lockdown
  
Vlak na de persconferentie van minister-president Mark Rutte afgelopen maandag, waarin hij de zware lockdown aankondigde, ontstond direct discussie over de verschillen in inzichten over ‘kwetsbare leerlingen’. Daarvoor zou onderwijs op school wél mogelijk blijven. Echter, hoe definieer je de ‘kwetsbare leerling’, wie is dat dan?

Gisteren kwam er eindelijk duidelijkheid vanuit het ministerie van OCW. ​

Lees verder
 
'Veters strikken gaat niet vanzelf'?
Volg onze DCD-webinars
  
Soepel bewegen, een bal gooien en vangen, fietsen, jezelf aan- en uitkleden, veters strikken, tandenpoetsen, met mes en vork eten, met een pen schrijven, over een lijn knippen; het lijkt allemaal heel gewoon dat kinderen zichzelf deze vaardigheden aanleren. Voor sommige kinderen is het echter niet vanzelfsprekend. Dat kunnen kinderen zijn met DCD, dat staat voor Developmental Coördination Disorder. Het is een ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen.

Oudervereniging Balans organiseert in 2021, samen met DCD Netwerk Nederland, een serie van vier webinars met het thema DCD.

Lees meer
 
Nieuw bestuur Balans: VAN HARTE WELKOM!
  
In het bestuur van Balans zijn onlangs zes nieuwe leden geïnstalleerd: Petra Pronk (voorzitter), Hans van Scheijen (penningmeester), Marcel Reining (secretaris) en de algemene bestuursleden Harry Hilderink, Ineke Moerman en Manon Wennink.

De redactie vroeg hen naar hun achtergrond en de persoonlijke missie om zich voor Balans in te zetten.​

Lees meer


 
‘Hoe doorbreek ik het geruzie thuis?'
Bel BalansAdvies​

Vrijwilligster Melanie Kastelijn, zij werkt gemiddeld vier uur per week bij de BalansAdvieslijn, ontvangt per mail een bericht van een moeder die thuis last heeft van de voortdurende strijd met haar tienerdochter met ADHD. Ze twijfelt aan zichzelf door de ruzieachtige sfeer; hoe kan deze situatie worden doorbroken? Melanie reageert schriftelijk en ontvangt vervolgens een reactie van moeder. ​

Lees verder
'Vechten voor mijn kind met een TOS'
Volg de BalansWebinars
  
Vanaf januari start opnieuw een scala van inspirerende webinars en workshops bij Balans.
Via de BalansAgenda in deze nieuwsbrief en op de Balanswebsite kun je kijken of er iets voor jou tussen zit.

Bekijk hier het januari-programma dat inmiddels vaststaat - met onder andere webinars over TOS, dyscalculie, ADHD en dyslexie.
 
'Geef tieners vrijheid in geborgenheid'
Prof. Jelle Jolles in BalansMagazine
  
Onlangs verscheen Jolles' boek ‘Leer je kind kennen’ met als kernboodschap: ‘De tienertijd is een periode van kansen en mogelijkheden. Je mag je kind loslaten, maar met een zwaar elastiek eromheen zodat het kan terugveren als support nodig is.’ Als uitgangspunt neemt hij de tijdsspanne van 4-28 jaar voor de kindertijd en jong-volwassenheid. Jelle Jolles: ‘Je kunt de tienertijd en late adolescentie niet zien zonder het perspectief van de kindertijd.’ ​

Lees hier het interview met prof. Jolles uit de nieuwste BalansMagazine
(ter kennismaking kunnen ook niet-leden het gehele artikel lezen)
 
'Kijk niet steeds naar wat niet kan' - Merlijn (18) over zijn autisme
  
‘My journey for education’. Het is de eerste documentaire van filmmaker Merlijn Goldsack (18), waarin hij autobiografisch zijn ontwikkeling neerzet van kind tot jongvolwassene met autisme. Onlangs werd de inhoudelijk stevige docu aangekondigd bij talkshow Beau, en op 2 december ging hij in première.
Begin je eraan, dan wil je de film uitzien: antwoorden volgen op grote onderwijsvragen die er op dit moment toe doen, daar waar het bijvoorbeeld de mogelijkheden tot inclusie aangaat. ​

Lees verder
 
'...dromen die me ontvallen' - moeder Maria dicht over zoon Arend (9)
  
Elke ochtend
m'n harnas aan
Denkbeeldig
zie ik je spelen
voordat de bel gaat
(Ik zadel
alvast m'n paard)

Maar daar 
op die bijzondere school
is geen bel
Wel een warm welkom
van iedereen
voor iedereen
Een charmeoffensief

Zo zie jij dat niet ​

Lees hier het complete gedicht van Maria Romijn.

 
De 24/7 BalansAdvieslijn is er voor jou
 
 Lies Visser van de BalansAdvieslijn

Heb jij een vraag met betrekking tot zorg en/ of onderwijs met betrekking tot jouw kind(eren) of gezin, schroom niet en bel de BalansAdvieslijn of vul het contactformulier in.

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 10.00 en 13.00 uur op 030 - 225 50 50 (keuze 3).
Zie voor het contactformulier: https://balansdigitaal.nl/balansadvies-2


BALANSAGENDA


Op woensdag 13 januari 2021 organiseert de afdeling Utrecht van Balans, dit keer online, de jaarlijkse avond over de overstap van het basis­onderwijs naar het voortgezet onderwijs. 
Klik hier voor informatie en aanmelding

Zie voor alle andere BalansActiviteiten: https://balansdigitaal.nl/agenda/ Ondanks corona gaan wij gewoon door!​

OVER OUDERVERENIGING BALANS. VOEL JE THUIS EN WORD LID
 

Onze vereniging ontvangt gedeeltelijk subsidie van de overheid. Aanvullend zijn wij (financieel) afhankelijk van onze (steun)leden en donateurs. Wil je het werk van Balans ook steunen en de stem van ouders verstevigen? Word dan ook (steun)lid van Balans. Je steunt ons al voor € 25,00 per jaar! 



Voordelen
De voordelen kort op een rijtje: je ontvangt het kwartaalblad BalansMagazine, kunt onbeperkt bellen met de BalansAdvieslijn, krijgt kortingen en/of gratis toegang tot Balans - on/offline – evenementen/ oudercursussen etc. Jouw stem doet ertoe op de Algemene Ledenvergaderingen die we jaarlijks houden. En - de voorraad raakt op - als nieuw lid ontvang je gratis het boek Leerrecht? van Katinka Slump ter waarde van €15,95.

Redactie BalansNieuwsbrief: Beatrice Keunen, Joli Luijckx, Claudette Nouris, Karin van Ooijen, Jurgen Breeman​


Onze samenwerkingspartners:
Advertentie Autismefonds

(Advertentie)
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens