NIEUWS VAN OUDERVERENIGING BALANS • JANUARI 2021
  Lees online  |  Afmelden
Balans
ONDERWIJS
Balanslobby richt zich op leerRECHT
           
De Balanslobby zet onverminderd door. We reageerden op twee wetsvoorstellen, zie: www.balansdigitaal.nl/ nieuws/balans-reageert-op-initiatiefwet-leerrecht en www.balansdigitaal.nl/nieuws/reactie-op-internetconsultatie-wetsvoorstel-doorbraakaanpak.
Laatstgenoemde consultatie is gericht op de aanpak van het grote aantal thuiszitters in Nederland, te weten meer dan 15.000. Door te spreken over een ‘thuiszittersaanpak’ wordt er, aldus Balans, te veel gekeken naar het uitvalproces zelf en naar de leerplicht. Terwijl een passend onderwijsaanbod voor alle kinderen en jongeren, binnen en buiten school, de intentie van overheidsbeleid moet zijn. Als je daarbij uitgaat van leerrecht (zie eerstgenoemde link) en onderzoekt waar en waarom leerlingen dat niet krijgen, richt je je - aldus Balans - op het oplossen van de kérn van het probleem in plaats van op symptoombestrijding.


OUDERSCHAP
'Ik wil niet klagen over m'n kind,
ik hou ervan'  
           
 
Welke offers brengen ouders van kinderen met ADHD of autisme? Hoe zwaar is de zorglast voor ouders en opvoeders van kinderen met ADHD of autisme? En waarom vinden ouders het moeilijk om hierover te praten? ‘Ik wil niet klagen over m’n kind, ik hou ervan’.

In de aan te raden (!), inspirerende (!) Radio Doc Onplezierig wisselen Dieuwertje Mertens en Erik Jan Harmens hierover ervaringen uit met andere ouders: www.nporadio1.nl/achtergrond/27987-onplezierig-adhd-radio-doc



ONTWIKKELINGSPROBLEMEN
'Richtlijnen ADHD leven niet in de praktijk'  
           
 
‘Richtlijnen ADHD leven niet in de praktijk.’
Aldus Pieter Hoekstra, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij UMC Groningen.

Een artikel uit BalansMagazine, kosteloos voor jou, over zijn onderzoek naar de kwaliteit van de diagnostiek en het vaststellen van het behandelplan bij kinderen met ADHD.

Lees het hier



BALANS-INFO
Interview in BalansMagazine?  
           
 
De redactie van BalansMagazine is op zoek naar leden die willen vertellen waarom zij in het (verre) verleden lid werden van Balans en wat de organisatie hen brengt. Er wordt een kort interview afgenomen en na goedkeuring wordt het 1-pagina grote artikel geplaatst in de zomeruitgave van BM. Het liefst met een foto van jou erbij.

Interesse?
Meld je aan via: redactie@balansdigitaal.nl
Ook kun je via dit mailadres aangeven over welke onderwerpen jij graag zou lezen in BalansMagazine.

Met dank namens het redactieteam.


ZORG
Schadevergoeding slachtoffers binnen jeugdzorg  
           
 
‘Een schadevergoeding van vijfduizend euro voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Het is een belangrijke stap, maar wie houdt in de gaten of er nu ook echt wat verandert binnen de jeugdzorg? Dat vraagt hoogleraar pedagogiek Micha de Winter zich af. Hij was voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar fysiek, psychisch en seksueel geweld in de jeugdzorg tussen 1945 en 2019.’ Lees verder: www.nos.nl/artikel/2363076-de-winter-scenario-toeslagenaffaire-dreigt-ook-bij-jeugdzorg.html

In de februari-nieuwsbrief staat (onder voorbehoud) een interview met Micha de Winter over de wijze waarop geweld binnen de jeugdzorg kan worden teruggedrongen. Ook worden de ‘systeem’-parallellen tussen geweld binnen de jeugdzorg en de toeslagenaffaire besproken.

BALANS-INFO


Nieuws van Bureau en bestuur

In 2020 vond de ontvlechting plaats tussen Balans en NVA. Dit biedt ons vanaf 2021 de kans om meer te doen voor de leden van Balans. In de aankomende maanden wordt er voor jou achter de schermen hard gewerkt om administratieve zaken en informatievoorziening beter te laten verlopen.
Het bestuur en al onze medewerkers werken hard door aan deze mooie ontwikkelingen. In de aankomende twee maanden zal onze nieuwe website gelanceerd worden met hierop een ledenportal waar ieder lid zijn eigen account kan aanmaken en gegevens kan bijhouden.
Ook zullen dit jaar de wijzigingen rond de contributie volgens de ALV verder doorgevoerd worden. Tevens zal het landelijk bureau van Balans na vele jaren verhuizen uit De Bilt.
Kortom, een spannende en uitdagende tijd gaan we tegemoet. Door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van onze medewerkers, vrijwilligers en leden heeft het bestuur vertrouwen in het goed afronden van deze complexe taken in de aankomende maanden. Naast al deze organisatorische activiteiten blijven wij natuurlijk actief voor onze leden met de Advieslijn, de webinars en de lobby.
Mocht je als lid bij willen dragen aan de organisatie van Balans, neem dan contact met ons op via het secretariaat.

Petra Pronk
voorzitter bestuur Oudervereniging Balans
 

Gezocht: leden Kascommissie Balans


Voor de controle namens de leden van het bestuur en de financiële administratie van Balans zijn wij op zoek naar nieuwe leden om de Kascommissie te versterken. Marcel Reining heeft het afgelopen jaar de kascommissie ondersteund, maar hij is inmiddels toegetreden tot het bestuur en nu willen we graag zijn vacante positie opvullen.
Balans is een dynamische vereniging en het bestuur streeft naar transparantie tegenover de leden. We hopen dan ook dat we snel een aantal leden kunnen vinden die ons hierbij willen helpen.
 
Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen, neem dan contact op via info@balansdigitaal.nl

OPVOEDING
'Mam, is het hoofd al vol?'
 

Balanscolumniste Karen Dijk omschrijft een thuiswerkdag…

‘Als de wekker gaat, druk ik deze uit en draai me graag nog even om. Het bed is nog lekker warm en mijn ogen vallen dicht. Ik merk aan heel mijn lijf, in dat korte ogenblik dat ik toch wakker word van het nare indringende geluid van de wekker, dat ik echt nog niet uitgerust ben. Wie wel? We leven in een gekke tijd, Covid-19 heeft ons land aardig in de greep, het merendeel van de mensen werkt thuis, verplicht. De kinderen krijgen thuis les, pa en ma kunnen aan de bak.. en daarbij loopt je eigen werk, ook nog eens door. De krant van deze ochtend staat er weer vol mee, kop op en schouders eronder, laten we hopen dat dit gauw achter ons ligt…!
 
Maar ja, dat neemt voor mij niet weg dat ik toch echt uit bed moet en mijn dagprogramma weer ga afdraaien.

Lees verder

De 24/7 BalansAdvieslijn is er voor jou
 
 Lies Visser van de BalansAdvieslijn

Heb jij een vraag met betrekking tot zorg en/ of onderwijs met betrekking tot jouw kind(eren) of gezin, schroom niet en bel de BalansAdvieslijn of vul het contactformulier in.

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 10.00 en 13.00 uur op 030 - 225 50 50 (keuze 3).
Zie voor het contactformulier: https://balansdigitaal.nl/balansadvies-2


BALANSAGENDA


Ondanks corona gaan wij gewoon door!
Ook in februari heeft Balans weer diverse webinars en online-workshops op het programma staan. Laagdrempelig, interactief, en voor leden van Balans vaak ook nog gratis.
Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en de juiste ondersteuning bieden aan jouw kind of leerling? Bekijk dan het programma voor februari op: www.balansdigitaal.nl/agenda/

OVER OUDERVERENIGING BALANS. VOEL JE THUIS EN WORD LID
 

Onze vereniging ontvangt gedeeltelijk subsidie van de overheid. Aanvullend zijn wij (financieel) afhankelijk van onze (steun)leden en donateurs. Wil je het werk van Balans ook steunen en de stem van ouders verstevigen? Word dan ook (steun)lid van Balans. Je steunt ons al voor € 25,00 per jaar! 



Voordelen
De voordelen kort op een rijtje: je ontvangt het kwartaalblad BalansMagazine, kunt onbeperkt bellen met de BalansAdvieslijn, krijgt kortingen en/of gratis toegang tot Balans - on/offline – evenementen/ oudercursussen etc. Jouw stem doet ertoe op de Algemene Ledenvergaderingen die we jaarlijks houden. En - de voorraad raakt op - als nieuw lid ontvang je gratis het boek Leerrecht? van Katinka Slump ter waarde van €15,95.

Redactie BalansNieuwsbrief: Beatrice Keunen, Joli Luijckx, Claudette Nouris, Karin van Ooijen, Jurgen Breeman​


Onze samenwerkingspartners:
Advertentie Autismefonds

(Advertentie)
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens