NIEUWS VAN OUDERVERENIGING BALANS • MAART 2021
  Lees online  |  Afmelden
Balans

ADVERTENTIE
 


Geweld uit de jeugdzorg. Interview met Micha de Winter (Commissie De Winter)
               

Een nulmeting vanaf nu en een vervolgmeting over pakweg twee jaar moet aangeven of er nog almaar sprake is van mentaal, fysiek en/of seksueel geweld tegenover kinderen en jongvolwassenen binnen de Jeugdzorg. Blijkt dat zo te zijn, dan is een parlementair onderzoek nodig - aldus Micha de Winter, voorzitter van de gelijknamige Commissie, die ruim 1,5 jaar geleden een rapport uitbracht over de misstanden binnen de Jeugdzorg in de periode 1945-heden (zie kader).
De Winter: ‘Niemand neemt verantwoordelijkheid: iedereen veronderstelt dat een ander dat zal doen. Net zoals dat bij de kinderopvang-toeslagenaffaire gebeurde.’
Lees hier het interview met Micha de Winter.


 
Grote dank aan Lies en Lia voor trouwe inzet bij de BalansAdvieslijn
 

Twee belangrijke steunpilaren van de BalansAdvieslijn namen deze week afscheid van Balans: Lies en Lia zijn jaren geleden begonnen als ervaringsdeskundige ouders, en hun expertise en betrokkenheid zal een gemis zijn. Wij danken jullie - mede namens vele ouders en ook kinderen en jongvolwassenen - voor jullie tomeloze inzet om steeds weer het perspectief met elkaar te zoeken, te vinden en van daaruit, bemoedigd, door te gaan. Lia blijft als vrijwilliger aan Balans verbonden.

Interesse in vrijwilliger worden bij de BalansAdvieslijn? Voor informatie en aanmelding mail naar Jazz Magdelijns: jazz.magdelijns@balansdigitaal.nl

'Je mag ook wel blijven eten, hoor!' zegt Berbers dochter tegen de BM-fotograaf
 

BalansColumniste Berber Bouma staat met haar dochters in de komende uitgave van BalansMagazine, die begin mei verschijnt. Ze schrijft daarover deze column:  Interview.

‘Ons oudste meisje is apetrots: binnenkort staat ze in een echt magazine, haar foto komt zelfs op de cover! Het duurt nog anderhalve maand, maar ze heeft nu al bedacht aan wie ze het allemaal wil laten zien: pake en beppe, oma, de juf, haar klasgenoten en natuurlijk haar beste vriendje. Dat er bij zo’n publicatie ook een interview hoort, vindt ze een stuk lastiger. Lees hier verder



'ADHD in de praktijk' en andere Balans-webinars
               

Mireille Boerma, presentator en ervarings-deskundige psychiater (zij heeft zelf ADHD), houdt donderdag 8 april van 19.30-20.30 uur de aftrap van een serie van zes webinars over ADHD. Zij introduceert zichzelf hier.
Leden van Balans en Mama Vita kunnen gratis deelnemen aan de volgende online-evenementen die in april worden georganiseerd. Niet-leden betalen een bijdrage van tien euro per webinar of online-workshop. Bij vragen kun je per mail contact opnemen met Claudette Nouris, regio-coördinator bij Balans en Mama Vita: claudette.nouris@balansdigitaal.nl of claudette@mamavita.nl.

Zie ons overzicht in april via de BalansAgenda



Teleurstellende reactie OCW op digitale schoolboeken: lees de BalansLobby
               

Bij Balans komen steeds meer signalen binnen over het niet beschikbaar zijn van digitale schoolboeken voor leerlingen met leesproblemen of dyslexie. Deze bestanden worden echter door hen gebruikt om bijvoorbeeld schoolboeken voor te laten lezen. Mede naar aanleiding van deze signalen hebben de Kamerleden Lisa Westerveld (Groen Links) en Paul van Meenen (D66) schriftelijke Kamervragen gesteld aan demissionair onderwijsminister Arie Slob hierover. De antwoorden op deze vragen zijn inmiddels binnen en vindt Balans teleurstellend.

Lees: Teleurstellende reactie minister Slob op Kamervragen digitale schoolboeken | Balans Digitaal




Gezondheidsraad: 'Rijtest bij ADHD op indicatie'
 

De Gezondheidsraad heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in een advies laten weten dat het niet nodig is om alle rijexamenkandidaten met ADHD te verplichten een rijtest te doen. De raad adviseert de minister om de rijtest alleen te laten afnemen als de verplichte medische keuring daar aanleiding toe geeft. Of de minister het advies opvolgt, is nog onbekend.

Lees hier verder

Dyslexie en dyscalculie: de overeenkomsten
 

Kosteloos een inspirerend artikel uit de februari-uitgave van Balans Magazine over de overeenkomsten tussen dyslexie en dyscalculie. In hoeverre lijken de beperkingen op elkaar? En hoe zijn kinderen, die een of beide leerproblemen hebben, het best geholpen? Een gesprek met Hans van Luit, emeritus hoogleraar orthopedagogiek, die zich blijft verdiepen in de diagnostiek en behandeling van kinderen met dyscalculie.

Lees hier verder

OVER OUDERVERENIGING BALANS:
VOEL JE THUIS EN WORD LID!
 

Onze vereniging ontvangt gedeeltelijk subsidie van de overheid. Aanvullend zijn wij (financieel) afhankelijk van onze (steun)leden en donateurs. Wil je het werk van Balans ook steunen en de stem van ouders verstevigen? Word dan ook (steun)lid van Balans. Je steunt ons al voor € 25,00 per jaar!



Voordelen
De voordelen kort samengevat: je ontvangt het kwartaalblad BalansMagazine, kunt onbeperkt bellen met de BalansAdvieslijn, krijgt kortingen en/of gratis toegang tot Balans - on/offline - webinars/evenementen/ oudercursussen etc. Jouw stem doet ertoe op de Algemene Ledenvergaderingen die we jaarlijks houden. En - de voorraad raakt op - als nieuw lid ontvang je gratis het boek Leerrecht? van Katinka Slump ter waarde van €15,95

Welkom bij onze club van vrijwilligers!
 
 

BalansKids is hét tijdschrift voor kinderen die ondersteuning nodig hebben bij leren en/of gedrag én hun broers, zussen en vrienden! De eerste BalansKIDS van 2021 is nu uit! Lees hier wat erin staat

Vragen/opmerkingen of andere reacties

Heb je vragen of opmerkingen over de onderwerpen uit deze nieuwsbrief of iets anders? Stuur dan een mail naar info@balansdigitaal.nl. We horen het graag!

Adverteren in BM of BalansNieuwsbrief?

Wil jij adverteren in Balans Magazine of in deze BalansNieuwsbrief die maandelijks verschijnt, klik op deze link: https://balansdigitaal.nl/nieuws/adverteren-in-balans-magazine-enof-onze-nieuwsbrief/

ADVERTENTIE
 


Redactie BalansNieuwsbrief: Beatrice Keunen, Joli Luijckx, Claudette Nouris, Karin van Ooijen, Jurgen Breeman​


Onze samenwerkingspartners:
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens