NIEUWS VAN OUDERVERENIGING BALANS • 30 APRIL 2021
  Lees online  |  Afmelden
Balans

ADVERTENTIE
 


Balans feliciteert alle moeders!
               

9 mei is het Moederdag. Een dag waarop je kinderen jou in de watten leggen, met een ontbijtje op bed of een zelf in elkaar geknutseld cadeautje. Maar ook een dag waarop je misschien terugkijkt op jouw ‘moederschap’. En daar mag je jezelf best eens een schouderklopje voor geven!

Wil je wat bemoedigende verhalen lezen van moeders met herkenbare ervaringen in hun gezin? Lees dan hier verder op onze site.


 
Het ouderperspectief
 

In Balans Magazine 1 van dit jaar stond een artikel over het werk van gezinstherapeut Alice van der Pas (1934-2017), de grondlegster van de ouderschapstheorie. Waar hulpverleners als vanzelf de kant van het kind kiezen, daar keek zij primair naar ouders. Toen Janneke van Bockel in 2006 kennismaakte met haar gedachtengoed, maakte dat veel in haar los. Een inspirerende uitwisseling en samenwerking volgden. Janneke van Bockel: ‘Werken vanuit het ouderperspectief zoals Alice van der Pas het voor zich zag, vergt van hulpverleners een mentale switch. Als dat lukt is het effect dat ze náást ouders staan in plaats van tegenover hen. Dan voelen ouders zich gesteund, in plaats van aangevallen of opgezadeld met een extra last. Alice liet ons denkstof na voor járen.’
 
Lees hier het artikel online

Nooit meer een artikel als dit missen? Word lid van Balans!.

Dyslexie en talenten
               

Beter worden in dyslectisch zijn, hoe doe je dat? In BalansKIDS 1 van dit jaar gaan we daar op in aan de hand van het boek Dyslexie als kans. We vertellen wat de vier STER-krachten zijn en hoe bijvoorbeeld de oprichter van IKEA zijn dyslexie als kracht gebruikte!
 
Lees hier het artikel.

Nooit meer een artikel als dit missen?
Abonneer je op BalansKIDS!


 
Studietoelage plotseling stopgezet
 

Bas is 23 jaar en heeft een milde vorm van het syndroom van Asperger. Hij studeert aan de universiteit en loopt daar vast, nadat het jaren zonder ondersteuning prima verliep. Als ‘langstudeerder’ vraagt hij zich af: hoe haal ik de eindstreep, nu de gemeente mijn toelage heeft stopgezet en de universiteit me nog steeds niet naar behoren helpt? Welke kant moet het op en welke rechten heb ik? Zijn moeder Annet vertelt. Een uitgebreid verhaal waarvan juist de lengte de tragiek aangeeft van bureaucratisch werkende systemen.

Lees hier verder.

 
 
Balans geeft advies aan de Onderwijsraad
               

Onlangs is Balans gevraagd om mee te denken aan de Onderzoeksagenda 2022 van de Onderwijsraad. De vraag was kortom: wat zijn voor Balans en haar leden belangrijke onderwerpen waar de Onderwijsraad aandacht aan moet besteden? Ons advies aan de Onderwijsraad bestond uit vijf belangrijke aandachtspunten:

1. Onderwijs voor elk kind, en dan met name voor thuiszitters: kan de ervaring met afstandsonderwijs van het afgelopen coronajaar ingezet worden om deze groep te helpen?

2. Kunnen flexibele eindexamens worden ingezet om optimaal de talenten van jongeren te benutten?

3. Zijn (digitale) leermiddelen voor leerlingen met een beperking voldoende beschikbaar?

4. Rechtspositie van ouders in het onderwijs; zouden schoolbesturen moeten worden verplicht tot oudervertegenwoordiging in het bestuur?

5. Veilig Thuis-meldingen vanuit het onderwijs; hoe vaak komen deze voor en zijn deze dan terecht of wordt een melding als machtsmiddel gebruikt bij een conflict over het onderwijsaanbod?

De Onderwijsraad geeft jaarlijks - gevraagd en ongevraagd - advies over onderwijsbeleid en -wetgeving aan de Eerste en Tweede Kamer.


 
BalansWebinars
 

Er staan elke maand weer verschillende webinars en ZOOM-bijeenkomsten ingepland over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan onderwerpen als dyslexie, passend onderwijs, levend verlies, ADHD, autisme, stress, DCD, depressie en ouderschap. Maar ook onderwerpen als McDD, NLD, selectief mutisme en TOS passeren regelmatig de revue. Op 10 mei staat bijvoorbeeld een ZOOM-bijeenkomst ingepland over autisme & overprikkeling, geleid door Jasper Kok-Roosjen van Ontdek Autisme. En op 17 mei geeft Bianca Toeps - schrijver van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit! - een online webinar en lezing over hoe het is om autistisch, vrouw en ondernemer te zijn. Bij beide bijeenkomsten is er ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen.
 
Naast het landelijk bureau van Balans zijn ook onze regionale afdelingen actief met het organiseren van webinars. Zo heeft Balans Kerngroep Tilburg op 8 juni een digitale thema-avond over DCD. 'Wat ervaren kinderen en jongeren met DCD? En op welke manier kan de omgeving hen ondersteunen?' Dat zijn de vragen die centraal staan tijdens dit event, dat zowel bedoeld is voor ouders en belangstellenden als voor de kinderen en jongeren met DCD zelf.
 
Leden van Balans en Mama Vita mogen altijd gratis of met korting deelnemen aan de BalansWebinars.
Houd balansdigitaal.nl/agenda in de gaten voor al onze online activiteiten!
 
Ideeën voor of behoefte aan een bepaald onderwerp voor een webinar?
Mail ons en dan doen wij ons best om dat onderwerp op de agenda te krijgen. Mailen kan naar:

claudette.nouris@balansdigitaal.nl

 
'Zwemles op maat' is nog niet mogelijk
 

Onlangs kregen wij het volgende bericht van een van onze leden, een bezorgde moeder:
 
‘Het is natuurlijk fantastisch nieuws dat de zwemlessen voor kinderen tot en met twaalf jaar weer mogen worden hervat vanaf 16 maart. Alleen voor kinderen met beperkingen die ‘zwemles op maat’ krijgen, geldt deze versoepeling van de coronamaatregelen helaas niet. Zo kan mijn zoon met autisme en kenmerken van ADHD helaas geen zwemles krijgen en dit geldt voor meer kinderen die om welke ernstige beperking dan ook een ouder mee het water in moeten hebben als begeleider (dat is ‘zwemles op maat’). Ik vrees dat deze vergeten doelgroep totaal niet op het netvlies staat bij de politiek. Als individuele ouder is het een hele uitdaging daar aandacht voor te vragen.’
 

      Dit signaal hebben wij bij Balans direct opgepikt. We hebben contact gezocht met de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) waar wij in 2020 ook al mee samenwerkten voor een enquête over de toegankelijkheid van zwemlessen voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeften.
Lees hier meer over de uitkomsten van die enquête.

Gelukkig bleek na contact met de NRZ dat volgens het Coronaprotocol Zwemlessen, het meezwemmen van een ouder is toegestaan zolang het gaat om diplomagerichte zwemles en het meezwemmen van de ouder noodzakelijk is voor het kind om deel te kunnen nemen. In de praktijk blijken de zwemscholen hier echter terughoudend in te zijn, maar het mag dus zeker wel! 

Vervolgens hebben wij een artikel gepost op onze sociale media. Daar kwamen veel reacties op binnen, wat bevestigt dat dit een veelvoorkomend probleem is onder onze ouders. Tijd dus om uit te zoeken hoe dit zit.
Wij hebben nu alvast een aantal handige tips verzameld en uitgezocht waar het wél goed gaat, en welke (gespecialiseerde) zwemscholen en zweminstituten andere ouders aanbevelen. Een overzicht vind je hier.
Deze informatie zullen wij continu up-to-date houden en aanvullen waar nodig.
 
Deel je ervaring!
Ondervind jij ook problemen in deze coronaperiode met het zwemonderwijs voor je kind met extra ondersteuningsbehoeften? Heb je slechte ervaringen met het vinden, betalen of het doorgaan van het zwemonderwijs? Of heb je juist goede ervaringen en kun je bepaalde zwemscholen of zweminstituten aanbevelen? Vertel het ons door te mailen o.v.v. Zwemles naar: meldpunt@balansdigitaal.nl
Zo kunnen wij de lijst met tips en aanbevelingen voor alle ouders op onze site aanvullen en staan we sterker in onze lobby om samen met het NRZ en MEE-Nederland het zwemonderwijs mogelijk en betaalbaar te maken!

 
 

Balans Magazine 2 is nu uit! 
 
Elijah Delsink (17) heeft autisme en is havo-eindexamenkandidaat op het vso. Al vroeg in zijn schoolcarrière kwam hij erachter dat passend onderwijs niet voor elke zorgleerling vanzelfsprekend is. Toen hij voor zijn profielwerkstuk het onderwerp ‘Vaccineren, slim of ongezond?’ koos, werd zijn strijdvaardigheid pas goed aangewakkerd. Sindsdien strijdt hij op allerlei manieren voor de ‘zorgleerling’ en tegen onwetendheid over autisme.
Lees Elijahs verhaal nu in Balans Magazine!
 
Kinderen met fobieën kunnen daarvoor worden behandeld door een gedragstherapeut of psycholoog. Maar op een paar plekken in Noord-Nederland is er sinds 2017 ook een speciale Durfpoli. Daar is alle kennis, ervaring en logistiek aanwezig om kinderen goed te helpen. Maaike Nauta, onderzoeker bij de Durfpoli: ‘Angst is goed, het beschermt je tegen gevaar. Het is ook niet de bedoeling dat kinderen na een behandeling helemaal geen angst meer hebben. Maar kinderen met een fobie hebben buitensporig veel angst, er gaat steeds een ‘vals alarm’ af, en ze hebben er in het dagelijks leven last van. Als je niet meer durft buiten te spelen omdat je dan langs een tuin moet lopen waar altijd een hond zit te grommen, dan wordt het een probleem.’
Lees nu in Balans Magazine hoe de Durfpoli kinderen met fobieën kan helpen.
 
BalansKIDS 2 is nu uit!
 
De televisie, de computer, de tablet en je telefoon: het zijn allemaal beeldschermen. Die heb je de hele dag door nodig. Om een film te kijken. Om informatie op te zoeken. Om huiswerk te maken of zelfs om de les te volgen als je niet naar school kan. Maar té lang achter een beeldscherm zitten, is niet zo gezond.
Weet jij hoe je het beste met al die beeldschermen kunt omgaan? Doe dan nu de test in de nieuwste BalansKIDS!

 
 
 
 
 
'Mijn dochter slikt haar medicatie niet meer'
               

Bij BalansAdvies krijgen we uiteenlopende vragen binnen van soms wanhopige ouders. Gelukkig kunnen onze ervaren vrijwilligers een luisterend oor bieden en adviezen geven, zodat ouders zich gesterkt voelen en er weer tegenaan kunnen!
Zo ook deze moeder, die ten einde raad belde omdat haar tienerdochter met ADHD haar medicijnen niet meer wil nemen. Lees verder
 
Veel ouders van kinderen met (ontwikkelings-) problemen hebben vragen over zorg en onderwijs. Daarmee kunnen ze terecht bij BalansAdvies.
Van maandag t/m vrijdag van 10 tot 13 uur staan (ervarings-)deskundige vrijwilligers voor je klaar (behalve tijdens de schoolvakanties). Buiten de openingstijden kunnen schriftelijk vragen worden gesteld of vragen worden ingesproken.

 

Stuur deze nieuwsbrief door!

Ken jij andere ouders, leerkrachten of (jeugd)zorgwerkers die Balans nog niet kennen? Stuur deze Nieuwsbrief dan door, zodat nog meer mensen van onze informatie en kennis kunnen profiteren en wij van die van hen!

Adverteren

Wil jij adverteren in Balans Magazine of in deze BalansNieuwsbrief die maandelijks verschijnt, klik dan hier.

Redactie BalansNieuwsbrief: Anouk van Westerloo, Marcel Reining, Joli Luijckx, Claudette Nouris, Karin van Ooijen, Jurgen Breeman​


Onze samenwerkingspartners:
Advertentie Autismefonds
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens