DIGITALE NIEUWSBRIEF • OUDERVERENIGING BALANS • MEI-JUNI 2021
  Lees online  |  Afmelden
Balans
ADVERTENTIE
UWLOGO




Nieuw Meldpunt:
Geweld hoort nérgens thuis
UWLOGO

Op 21 mei heeft Balans een nieuw Meldpunt geopend: Hoe wordt omgegaan met zorgen over de veiligheid van een kind buiten de thuissituatie? Al op de eerste dag kwamen honderd meldingen binnen, inmiddels zijn dat er al ruim tweehonderd.
 
Regelmatig horen we bij Balans signalen van ouders dat zij zorgen hebben over de geestelijke en/of fysieke veiligheid van hun kind; op school, in de jeugdzorg of op de (sport)vereniging. Ouders kunnen met hun zorgen echter vaak nergens terecht. De organisatie Veilig Thuis houdt zich alleen bezig met kindermishandeling in de thuissituatie. Andere instanties en inspecties nemen individuele klachten van ouders vaak niet in behandeling. Ook aangifte bij de politie leidt vaak tot niets. 
Wij vinden het schokkend dat ouders met hun zorgen nergens terecht kunnen. En extra zorgelijk als de zorgen gaan over de situatie op school of in een instelling. Wij willen dat zorgen over de veiligheid van kinderen buiten de thuissituatie, ook kunnen worden gemeld. En dat die melding dan ook wordt opgepakt en onderzocht, net als bij zorgen over de veiligheid in te thuissituatie. Geweld hoort immers nérgens thuis.
Daarom hebben wij een vragenlijst gemaakt. Voor ouders die te maken hebben gehad met (een vermoeden van) een onveilige situatie en/of omgeving voor hun kind. We willen graag weten of en zo ja bij wie, ouders hun zorgen hebben gemeld. En wat de reactie was van de instantie waaraan werd gemeld (zoals Veilig Thuis, een inspectie en/of politie). De vragenlijst kan ook anoniem worden ingevuld.
Overlijdensbericht Corinne Vinks

Afgelopen vrijdag bereikte ons het verdrietige bericht dat de moedige strijd van Corinne Vinks tegen het coronavirus voor haar niet te winnen was.
Corinne heeft zich jarenlang ingezet voor Balans. Met onuitputtelijke energie behartigde ze onder meerals ervaringsdeskundige namens Balans de belangen van ouders van kinderen met ontwikkelingsproblemen in cliëntenraden, bij kenniscentra en andere partners van Balans.
Corinne we missen je nu al!

 
Pilotproject:
Afstandsonderwijs voor thuiszitters
UWLOGO
 
Balans is in mei 2020, met steun vanuit het Gehandicapte Kind, gestart met het pilotproject Afstandsonderwijs voor thuiszitters. En wij zijn zeer verheugd dat we een verlenging van het project gehonoreerd hebben gekregen.
 
Door corona zijn steeds meer scholen en samenwerkingsverbanden onderwijs op afstand gaan geven. Leerlingen van reguliere scholen krijgen online uitleg, lesmateriaal en lessen. De eventuele leerachterstand wordt tot het minimum beperkt. Maar deze vorm van afstandsonderwijs is niet beschikbaar voor kinderen die al langer thuiszitten. Met dit project zorgen we ervoor dat ook deze kinderen passend onderwijs kunnen volgen. 
Het doel van het project is om kinderen weer in de leerstand te brengen en verbinding te maken met het onderwijs door het inzetten van een onderwijsbuddy. Deze buddy’s, vaak ervaringsdeskundige professionals met ervaring met thuiszitters in het onderwijs, zijn vooraf door Balans geselecteerd en geschoold.
Op dit moment worden er negen kinderen tussen de 11 en 18 jaar wekelijks begeleid door een buddy. De begeleiding en benadering is persoonlijk en er wordt flexibel meebewogen met het kind, zodat deze gehoord en gezien wordt en in zijn of haar kracht wordt gezet. En Balans is zeer verheugd dat we een verlenging van het project gehonoreerd hebben gekregen. We zetten de begeleiding voort en ook zijn er enkele nieuwe kinderen geselecteerd die begeleid gaan worden. Helaas is het niet meer mogelijk om nieuwe aanmeldingen aan te nemen. Wel zijn we via het project in gesprek met schoolbesturen om de problematiek ook op een hoger niveau aan te kaarten en te zoeken naar passende oplossingen in de toekomst.

Lees hier meer over dit project.

Balans feliciteert alle vaders!
UWLOGO
 
 
Speciaal voor alle vaders schreef interim-manager van Balans Marcel Reining een column. Met daarin een oproep: ‘20 juni is het vaderdag. Allereerst natuurlijk een dag voor het gezin. Maar ook een dag om deze vaders een hart onder de riem te steken, door je aan te melden als vrijwilliger van Balans en zo in contact te komen met mensen die jouw hulp en ervaring nodig hebben.’
En wij maakten een selectie van artikelen op onze site, speciaal voor jullie: onmisbare vaders!

Vechtende Vader
Vaak hebben we het over moeders als het gaat om kinderen, zeker als die iets extra’s nodig hebben. Tigermoms, oermoeders, allerlei termen zijn ervoor. Maar ook vaders zetten zich regelmatig in om passend onderwijs en passende zorg voor hun kind te krijgen. En ze komen niet alleen op voor hun eigen kind, maar voor de rechten van alle kinderen. Vanuit mijn persoonlijke netwerk kwam ik in contact met een vader van een expatgezin. Een gezin dat tijdelijk in Nederland verblijft, omdat vader of moeder werkt bij een multinational. Zo kwam mij ter ore wat sommige expatgezinnen overkomt in hun zoektocht naar passend onderwijs. 
Lees hier de de rest van de column.



Meer vaderverhalen lezen? 
Lees het interview met emeritus hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles over zijn eigen ouderschap.
Vader van Lucas (6) Andreas Mensert schreef een zomerverhaal voor Balans.
Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert vertelt over zijn eigen rol als vader.
Interim-manager Marcel Reining schreef al eerder een column: Zié een kind, niet een label!
Peter de Vries (expert ouderbetrokkenheid) wordt moe van berichten over ‘lastige ouders’.
 
Wat is een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?
UWLOGO
 
Heleen Gorter is ouderexpert op het gebied van taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Een nog steeds vrij onbekende stoornis, die toch bij zo’n vijf tot zeven procent van de kinderen voorkomt. Zij geeft regelmatig webinars over TOS, werkt mee aan verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken en schreef het boek Vechten voor mijn kind met een TOS. Zij ziet het als haar missie om TOS meer bekendheid te geven. Voor Balans heeft zij uiteengezet wat TOS inhoudt en wat de problemen zijn bij de verschillende vormen van TOS.​
 
Vlagestafette voor staatsexamenkandidaten
UWLOGO
 
Op 10 juni horen eindexamenleerlingen die in de eerste periode al hun examens hebben gemaakt of ze geslaagd zijn. Traditiegetrouw wordt dit in Nederland gevierd met het uithangen van de vlag. Vorig jaar is na een lobby van onder andere Balans voor het eerst ook een vlagestafette georganiseerd voor staatsexamenleerlingen.
 
Ook dit jaar is er weer een vlagestafette die wordt afgetrapt met een feestelijk officieel moment. Op dit moment is nog niet bekend waar en wanneer de officiële aftrap plaats zal vinden. Zo gauw dit bekend is, plaatsen we hierover een bericht op onze website en onze socials. Balans wenst alle eindexamenkandidaten en staatsexamenkandidaten die nog (her)examens moeten maken veel succes!
 
Lees meer informatie over de bijzondere maatregelen dit jaar rondom de eindexamens en staatsexamens in verband met corona op de website van Ouders & Onderwijs.
 
UWLOGO


Word nu lid van Balans!
UWLOGO
 
 
Als lid van Balans krijg je natuurlijk Balans Magazine, maar Balans is veel meer dan dat! Al ruim dertig jaar krijgen tienduizenden ouders steun van Balans als vereniging voor en van ouders. Om de juiste hulp en ondersteuning te vinden, ook voor jouw kind. Om eindelijk begrip en erkenning te krijgen van anderen die hetzelfde meemaken als jij. En om met elkaar actie te voeren voor betere voorzieningen. Voor een beter perspectief voor ieder gezin!
 
‘Het was een enorme steun in de rug, dat een instituut als Balans me adviseerde mijn droom na te jagen. Op dat moment besloot ik, ik ga het doen en het gaat me lukken. Ook mijn eigen moeder heeft veel gehad aan Balans. Informatie, de zekerheid dat ze het goede deed door achter mij te blijven staan en dat er groeimogelijkheden voor mij bestonden.’
Tineke Verdoes, Balanslid, heeft zelf dyslexie, is remedial teacher en moeder van drie tieners (van wie twee ook dyslexie hebben).

Word nu ook lid van Balans!
 
ADVERTENTIE
UWLOGO




'School helpt niet mee aan diagnose dyslexie'
UWLOGO
 
 
Bij BalansAdvies krijgen we uiteenlopende vragen binnen van soms wanhopige ouders. Gelukkig kunnen onze ervaren vrijwilligers een luisterend oor bieden en adviezen geven, zodat ouders zich gesterkt voelen en er weer tegenaan kunnen! Zo ook deze ouders, met een dochter van acht met vermoeden van dyslexie en een school die niet mee wil werken aan een diagnosetraject. ​ Lees verder



Veel ouders van kinderen met (ontwikkelings)problemen hebben vragen over zorg en onderwijs. Daarmee kunnen ze terecht bij BalansAdvies. Van ma t/m vr van 10 tot 13 uur staan (ervarings)deskundige vrijwilligers voor je klaar (behalve tijdens de schoolvakanties). Buiten de openingstijden kunnen schriftelijk vragen worden gesteld of vragen worden ingesproken.​
BalansWebinars over dyslexie en ADHD
 
Er staan elke maand weer verschillende webinars en ZOOM-bijeenkomsten ingepland over uiteenlopende onderwerpen. Van dyslexie en passend onderwijs tot DCD en ouderschap, en nog veel meer.

Op  7 juni en op  21 juni zijn er twee webinars gepland die geheel in het teken staan van dyslexie. De eerste avond over  dyslexie in het basisonderwijs, en de tweede over  dyslexie in het voortgezet onderwijs.
De veertienjarige  Tyche vertelt op  14 juni tijdens een webinar over haar dyslexie en hoe zij dat doet op de middelbare school. En op  24 juni gaat psycholoog en onderzoeker Anouck Staff tijdens een webinar in op  ADHD. ‘Wat werkt en voor wie’ bij de aanpak van druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag in de klas?
 
 
Leden van Balans en Mama Vita mogen altijd gratis of met korting deelnemen. Houd  balansdigitaal.nl/agenda in de gaten voor al onze online activiteiten!
 
Ideeën voor of behoefte aan een bepaaldonderwerp voor een webinar? Mail ons en dan doen wij ons best om dat onderwerp op de agenda te krijgen. Mailen kan naar:  claudette.nouris@balansdigitaal.nl

UWLOGO


BalansMagazine 3: Systeemtherapie

Ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en de vaste oppas; samen vormen ze een ‘systeem’ rondom een kind. Als er problemen ontstaan, kan al snel de conclusie worden getrokken dat dat komt doordat het kind bijvoorbeeld een ontwikkelingsprobleem heeft. Maar volgens GZ-psycholoog en systeemtherapeut in opleiding Sanne Vink, ligt een probleem nooit aan één persoon: ‘Het zit hem vrijwel altijd in de interactie. Iedereen in het gezin is dan ook een deel van de oplossing.’   Lees het hele interview vanaf 8 juli in Balans Magazine 3.
 
Dit verhaal niet missen? Word dan nu lid van Balans!
 
 
BalansKIDS 3: Vakantietips!

Zo’n lege vakantiedag, zonder school en zonder planning, kan wel erg lang aanvoelen. Weet jij graag van tevoren wat je die dag allemaal gaat doen? Maak dan (samen met je ouders) een dagplanning. Wat gaan jullie doen vandaag? Hoe laat? En wanneer is er niets gepland? Zo weet jij waar je aan toe bent en kun je ook je eigen plannetjes invullen voor die dag.
In BalansKIDS 3 (komt uit op 8 juli) geven we je nog veel meer tips om er een topzomer van te maken!
 
Dit verhaal niet missen? Word dan nu lid van Balans! En meld je ook gelijk aan voor BalansKIDS. Ben je al lid van Balans en wil je ook BalansKIDS ontvangen voor maar € 18,- per jaar? Stuur dan een mail naar ledenadministratie@balansdigitaal.nl
 
 
De vele gezichten van hoogbegaafdheid
UWLOGO
 
Balans werkt graag samen met verschillende organisaties. In onze nieuwsbrief besteden we daarom ook graag aandacht aan onze samenwerkingspartners. Deze maand: een interview met Sima de Bruyn-Daoud van stichting iQ+ en Leonieke Boogaard van de Koepel Hoogbegaafdheid (een samenwerkingsverband van drie ouderverenigingen omtrent hoogbegaafdheid).
 
In de Week van de Hoogbegaafdheid (6 t/m 14 maart) organiseerde stichting iQ+ samen met de Koepel Hoogbegaafdheid het symposium: De vele gezichten van hoogbegaafdheid. Beide organisaties hebben de handen ineengeslagen en zijn een campagne gestart om meer aandacht te vragen voor hoogbegaafden met een migratieachtergrond. Dit symposium is één van de activiteiten binnen deze campagne.
Het signaleren en herkennen van hoogbegaafdheid kan al een uitdaging zijn. Maar in de praktijk is gebleken dat hoogbegaafde kinderen met een migratieachtergrond een dubbele achterstand hebben. Graag kijken we met dit interview terug op dit symposium. 

UWLOGO

Stuur deze nieuwsbrief door!
Ken jij andere ouders, leerkrachten of (jeugd)zorgwerkers die Balans nog niet kennen? Stuur deze Nieuwsbrief dan door, zodat nog meer mensen van onze informatie en kennis kunnen profiteren en wij van die van hen!​
 

Adverteren in BalansMagazine, BalansNieuwsbrief
Wil jij adverteren in Balans Magazine of in deze BalansNieuwsbrief die maandelijks verschijnt, klik dan hier​
 
Redactie BalansNieuwsbrief: Anouk van Westerloo, Marcel Reining, Joli Luijckx, Claudette Nouris,
Karin van Ooijen, Jurgen Breeman​​
 
Onze samenwerkingspartners:
UWLOGO
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens