2 t/m 9 april: Autismeweek, met o.a. een Winactie van Balans
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • MAART 2022
  Lees online  |  Afmelden
Balans
Autismeweek: houd onze socials in de gaten!
Van zaterdag 2 t/m zaterdag 9 april 2022 is het weer Autismeweek, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Het thema van dit jaar is ‘Grenzen’. Verschillende organisaties en individuen organiseren in die week webinars, bijeenkomsten, workshops, tentoonstellingen, wandelingen en tal van andere activiteiten. Kijk op autismefonds.nl/autismeweek voor meer info. En hou de socials van Balans in de gaten voor nieuws over onze activiteiten in de Autismeweek, en voor extra berichten over autisme.
 


Winactie boek Wegwijs rondom autisme

Wegwijs rondom autisme is een boek met informatie over wat autisme is en waar je in het dagelijks leven mee te maken krijgt. En dat beschreven vanuit de beleving van een moeder die uit eigen ervaring weet waarover ze het heeft. Ingrid Bilardie is moeder van twee zonen met autisme. Ze begint het boek met haar eigen zoektocht. De zoektocht naar wat autisme nou eigenlijk is. Vanuit haar eigen opgedane kennis en ook praktische ervaring schreef ze een toegankelijk boek. Het boek staat vooral vol met tips die ouders kunnen helpen in de dagelijkse praktijk. Achter in het boek vind je handige hulplijstjes zoals een emotierad, kledingthermometer en checklijst: Ben ik ziek?.

‘Wegwijs rondom autisme’, Uitgeverij Graviant Publishers, €19,95



    

Mail en win!

Balans mag van Uitgeverij Graviant Publishers vanwege de Autismeweek 2 boeken weggeven!
Wil je het boek winnen? Dat kan als je lid bent van Balans of nu lid wordt. Stuur een mail naar evenement@balansdigitaal.nl  o.v.v. ‘winactie wegwijs autisme’.
Zet in de mail ook je adresgegevens voor als je het boek wint. 
Webinar non-verbaal autisme


Ook Balans organiseert tijdens de Autismeweek een webinar samen met Mama Vita. Je kunt je nu al inschrijven. Het webinar wordt gehouden op 5 april 2022 en het onderwerp is Non-Verbaal Autisme.

Drs. Ingrid Claassen, Coördinator Praktijkteam complexe zorgvragen en inclusie bij het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport, vertelt over de enquête en programma’s OpaZ en Regelhulp voor niet sprekende jongeren met autisme.
Andreina Mendez Martinez, moeder Brett en Mitchell, een niet sprekende tweeling met autisme van 19 jaar die in een instelling wonen, vertelt over hoe het nu gaat met de jongens.
En dr. Maartje ten Hooven-Radstaake, docent en opleider bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoeker bij Stichting Milo en voorzitter van ISAAC-NF, belangenbehartiging voor mensen met een communicatieve beperking, legt uit waarom de statische intelligentietest volgens haar niet meer van deze tijd is. Daarnaast gaat ze in op de mogelijkheden van ondersteunde communicatie bij mensen die niet of nauwelijks spreken.

Meer informatie en aanmelden:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-webinar-non-verbaal-autisme-275683987227

Kick-off stichting A-Talent, kijk het webinar terug!

Op zaterdagmiddag 12 maart was Claudette Nouris, coördinator van Balans en MamaVita, als moderator aanwezig bij de kick-off en lancering van het platform van de stichting A-Talent.
Oprichtster Jantien Aerts wil met stichting A-Talent een platform creëren waar de unieke en bijzondere talenten van kinderen en jongvolwassenen met autisme in de spotlight staan.

Focus op talent in plaats van onvermogens
Het thema van de middag was het belang van de focus op talent i.p.v. onvermogens. Met als uiteindelijk doel een sterker zelfbeeld en meer zelfvertrouwen en - hopelijk op termijn - ook een kanteling in het denken in de maatschappij over autisme.

Gasten en sprekers webinar
Speciale gasten en sprekers tijdens dit webinar waren Karol Henke (directeur van de NVA), Annelies Spek (hoofd van het Autisme Expertise Centrum in Eemnes, klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker) en Tamara Miranda, oprichtster en eigenaar Brilliant Future Kids.
Het doel van deze inspirerende middag was het enthousiasmeren van kinderen/jongvolwassenen (en hun ouders) voor de Stichting A-Talent, met het doel zich aan te melden.

Webinar terugkijken?
Heb jij het webinar gemist, maar wil je het graag alsnog bekijken? Dat kan, vanaf 1 april, op de website van stichting A-talent. (Staat het er 1 april nog niet op? Dan is er geen sprake van een grap, maar wordt het gewoon iets later.) Ook voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op https://stichting-a-talent.nl !

TWEE GEZAMENLIJKE BRIEVEN VANUIT 20 ORGANISATIES
Kamer debatteert over beter passend onderwijs: Balans levert input

Op woensdag 30 maart debatteert de Tweede Kamer over passend onderwijs en de verbeteraanpak. Voor dit debat heeft Balans samen met 20 organisaties een gezamenlijke brief met meer algemene punten gestuurd naar de Tweede Kamer. En een tweede brief met meer specifieke punten, gericht op kinderen die binnen passend onderwijs extra ondersteuning nodig hebben. Deze tweede brief sturen we gezamenlijk vanuit 17 organisaties. Zo geven we de Tweede Kamer breed gedragen input voor het debat. 

Lees meer

In gesprek met Eustache Sollman over selectief mutisme
 
Selectief mutisme is een ontwikkelingsprobleem waarbij een kind in sommige situaties niet 'kan' praten en in andere situaties wel. Kinderen met selectief mutisme praten bijvoorbeeld wel thuis met hun ouders maar niet op school of tegen familieleden die ze niet regelmatig zien. Het lijkt of een kind dan blokkeert.

       Eustache Sollman werkt als ambulant begeleider bij de stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (Sotog) en is gespecialiseerd in selectief mutisme. Onlangs schreef hij een nieuw boek, ‘Lekkere kletskoppen?!’.
Mama Vita, de samenwerkingspartner van Balans, stelde hem tien vragen over zijn werk en drijfveer om zich juist in te zetten voor deze bijzondere groep kinderen.

Lees ze hier
Tweede Kamer over sociale veiligheid op school
UWLOGO
 
Op 9 maart 2022 sprak de Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over ‘Sociale Veiligheid op school’. Een belangrijk onderwerp. Want alleen als een school een veilige plek is voor zowel jongeren, ouders als onderwijsprofessionals, kunnen jongeren zich binnen het onderwijs optimaal ontwikkelen. Het ging tijdens het debat onder meer over pesten, een meldpunt voor onveiligheid op school en Veilig Thuis-meldingen. 

Lees meer
Terugblik Balans-activiteiten in de
Week van de Hoogbegaafdheid
De week van 5 tot en met 13 maart 2022 was de ‘Week van de hoogbegaafdheid’. Ook Balans organiseerde een aantal activiteiten in deze week, waar we heel trots op zijn. Zo namen we onze eerste podcast op, lichtte Loek Zonnenberg zijn onderzoek ‘Situatieanalyse voltijd primair onderwijs voor hoogbegaafden in Nederland’ toe in een webinar, maakte de hoogbegaafde jongere Caitlin filmpjes met tips voor jongeren en leerkrachten en waren we live op Facebook.
Voor het geval je het gemist hebt, klik hier voor het hele bericht met links om de podcast, webinar en filmpjes terug te kijken en te luisteren! 

 

Winactie boeken Willy de Heer

Balans mag 3 boeken van Willy de Heer weggeven!
Wil je een van haar boeken over hoogbegaafdheid winnen? Luister naar de podcast om te horen hoe je kans maakt!
Actie loopt tot 2 april 2022.
 
Beatrice, Harry en Marcel bedankt!!
2022 is goed begonnen voor Balans, helaas hebben we in de afgelopen tijd ook afscheid moeten nemen van Beatrice, Harry en Marcel.

Beatrice Keunen, jullie wellicht wel bekend van haar artikelen en interviews in Balans Magazine en op de website, gaat Balans na vele jaren deze maand verlaten. Als journalist heeft Beatrice in de afgelopen jaren kennis, inzicht en professie ingebracht en bijgedragen aan het succes van ons Balans Magazine. Door het onderhouden van contacten in het veld van experts, ouders en kinderen heeft zij Balans en haar leden ondersteund.
Lees hier een persoonlijk afscheidswoord van Beatrice 

Harry Hilderink zette zich als bestuurslid van Balans de afgelopen anderhalf jaar onuitputtelijk in voor het herstructureren van de IT-voorzieningen en de ledenadministratie. Als altijd kritisch, oplettend en gemotiveerd bestuurslid missen we hem nu al! Harry zou in eerste instantie een jaar zitting nemen in het bestuur, we zijn hem dankbaar dat hij deze termijn met een aantal maanden heeft verlengd. We zijn dankbaar voor Harry zijn inzet en bijdrage.
Lees hier een persoonlijk afscheidswoord van Harry

Met het vertrek van Harry is er nog een vacature ontstaan in ons bestuur. Interesse? Neem dan contact op met onze voorzitter, Petra Pronk. Petra.pronk@balansdigitaal.nl.
Lees hier meer over de werkzaamheden van het bestuur van Balans.

Marcel Reining ondersteunde in het afgelopen jaar het bestuur en het team van Balans als interim-manager. Met een nieuw bestuur en het ontbreken van een directeur, sloeg Marcel een brug tussen beide. En pakte een aantal complexe organisatiedossiers op. Balans staat op het punt het team te versterken met een nieuwe vaste kracht en neemt afscheid van Marcel. Het bestuur en het team van Balans danken Marcel hartelijk voor zijn inzet en bijdragen!
Lees hier een persoonlijk afscheidswoord van Marcel

Alle drie dragen zij, ook na hun vertrek, Balans een warm hart toe en we hopen dat ze bij Balans betrokken blijven. Namens het bestuur en het team nogmaals onze dank voor jullie onuitputtelijke inzet en bijdrage aan Balans.

Petra Pronk, bestuursvoorzitter Balans, vereniging voor ouders
 
Onderzoek van Ministerie VWS: Ernstig zieke kinderen en pgb
 
Ben je ouder van een (ernstig) ziek kind en maak je voor dit kind gebruik van een pgb? Of heb je in het verleden gebruik gemaakt van een pgb voor je (ernstig) zieke kind? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat een onderzoek uitvoeren naar de financiële situatie bij ouders van een (ernstig) ziek kind met een pgb. Het onderzoek gaat vooral over (plotselinge) veranderingen in het pgb. De inzichten uit dit onderzoek kunnen het ministerie helpen bij de zoektocht naar mogelijkheden om ouders te ondersteunen in de toekomst.

Klik hier om mee te doen aan de enquête
Medicijnen meenemen op vakantie
 
Veel mensen die op vakantie gaan, weten niet dat hun medicijnen, zoals ADHD-medicatie, zware pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen, onder de Opiumwet kunnen vallen. Deze medicijnen mag je niet zonder een speciale verklaring meenemen naar het buitenland. Je kunt dan aan de grens aangehouden worden en bent strafbaar. Dit geldt ook voor reizen binnen Europa met de auto. Bereid je ruim voor vertrek daarom goed voor.

Hier lees je wat je moet doen:
https://balansdigitaal.nl/kennisbank/vrije-tijd/vakantie/medicatie-mee-op-reis/ 
Openingstijden Advieslijn Balans
 
Heb je vragen over (niet) passend onderwijs of loop je vast bij het regelen van hulp voor jouw kind? Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. En op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 030 2255050 (keuzeoptie 3).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Of stel je vraag via het contactformulier.

Pasen en Koningsdag; Meivakantie
Op 18 april 2022 (2e Paasdag) en 27 april 2022 (Koningsdag) is de advieslijn van Balans gesloten. Maar ook dan kun je wel een vraag stellen via het contactformulier of een terugbelverzoek inspreken.
Ook tijdens de meivakantie; van 2 tot en met 8 mei 2022, zijn we een weekje dicht.
 
Hoe ontstaat dyslexie?
 
In een filmpje van een kwartier legt neurowetenschapper Milene Bonte helder uit wat er in je hersenen gebeurt bij het leren lezen. Hoe bijzonder het is dat mensen kunnen lezen en wat er mis kan gaan in de hersenen waardoor dyslexie kan ontstaan.
Dit is een filmpje van de Universiteit van Nederland. Milene Bonte is professor aan de Universiteit van Maastricht in Cognitieve Neuroscience. Ze doet hersenonderzoek naar taalontwikkeling bij kinderen met en zonder leesproblemen. Ook is zij lid van de raad van bestuur van het NKD.

Bekijk hier het filmpje: https://youtu.be/943cjLRhzjg
 
UWLOGO
 
UWLOGO
 
Word lid, volg onze webinars gratis of met korting en steun onze lobby!
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens