Krijgt jouw kind extra ondersteuning op school? Vul de enquête in!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • MEI-JUNI 2022
  Lees online  |  Afmelden
Balans
Onderzoek Balans: extra ondersteuning op school en het OPP
UWLOGO
 
Krijgt jouw kind (binnenkort) extra hulp of ondersteuning op school, of een ander aanbod? Of kreeg jouw kind dit? Krijgt jouw kind geen extra hulp of een ander aanbod op school, maar is dit volgens jou wel nodig? Dan zijn we benieuwd naar je ervaring!
Vul alsjeblieft de enquête in via deze link, het invullen kost ongeveer 7 minuten.

Wil je weten waarom Balans onderzoek doet naar de extra ondersteuning en het OPP? Lees dan hier het nieuwsbericht.
Brochure passend onderwijs basisschool en voortgezet onderwijs
UWLOGO
 
Ieder samenwerkingsverband moet voor de zomervakantie een ouder- en jeugdsteunpunt hebben waar ouders en jongeren terecht kunnen voor informatie over passend onderwijs en steun. Balans kreeg van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) de opdracht om de informatiesets voor de ouder- en jeugdsteunpunten te ontwikkelen.
Inmiddels zijn ze er: de sets met de belangrijkste informatie die je als ouder moet weten over bijvoorbeeld zorgplicht, instemmingsrecht, het ontwikkelingsperspectief (OPP) en een toelaatbaarheidsverklaring (TLV).
De brochures voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Karin van Ooijen-Kooreman schreef de teksten voor Balans. Wij zijn enorm trots op het resultaat en denken dat dit ouders en kinderen die aan het begin van hun ’route’ rondom passend onderwijs staan, verder kan helpen. Binnenkort volgt de informatieset voor jongeren zelf. 
Buddy draagt bij aan goede samenwerking tussen ouders en scholen
UWLOGO
 
Binnen scholen hebben professionals een team van meedenkende collega’s en deskundigen om zich heen. Ouders staan er meestal alleen voor wanneer blijkt dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft op school. Zij zijn zeer betrokken maar hebben beperkte kennis van het onderwijssysteem. Dit bemoeilijkt goede en gelijkwaardige samenwerking.
Balans heeft ervaring opgedaan met een buddysysteem als steun voor ouders. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) heeft de ervaringen onderzocht en de lessen die daaruit geleerd kunnen worden in kaart gebracht. In hun rapport komen de onderzoekers met een warm pleidooi voor een buddysysteem. In het belang van ouders, kinderen en de scholen.
Lees hier het volledige bericht en een link naar de webinar waarin de onderzoekers de onderzoeksresultaten presenteren. 
Activiteiten van Balans in juni
In de agenda op onze website balansdigitaal.nl vind je nog een aantal webinars en bijeenkomsten die we organiseren in juni. Binnenkort zullen we de agenda weer aanvullen met webinars en activiteiten voor na de zomervakantie. Neem dus regelmatig een kijkje in de agenda. Webinars zijn voor leden van Balans en Mama Vita altijd (bijna) gratis. Aanmelden en meer informatie via onderstaande links.

Webinars en bijeenkomsten zijn voor leden van Balans en Mama Vita altijd (bijna) gratis. Een lidmaatschap verdien je daardoor zo terug.
Kijk op onze website voor nog meer voordelen voor leden en meld je aan.

Lobby: Twee brieven van Balans voor de Tweede Kamer
 
De afgelopen tijd heeft Balans zeker niet stilgezeten op lobbygebied. Naast onder andere onze actieve bijdrage aan verschillende werkgroepen rond de verbeteragenda passend onderwijs hebben we deze maand twee brieven naar de Tweede Kamer gestuurd als input voor een debat.


 

Brief uithuisplaatsing van kinderen

Op 12 mei 2022 is er in de Tweede Kamer een debat geweest over uithuisplaatsing van kinderen. Desiree van Doremalen, juridisch adviseur en adviseur van Balans, stelde als input voor het debat een brief op, waarin we aandacht vragen voor deze en andere verbeterpunten aangaande de rechtspositie en rechtsbescherming van ouders en kinderen.
Naar aanleiding van het debat heeft het Algemeen Dagblad een filmpje opgenomen waarin onze woordvoerder Joli Luijckx vertelt over de problematiek rondom de rechtsbescherming van ouders bij de procedure rondom uithuisplaatsing van kinderen.
Klik hier voor het nieuwsbericht met link naar de brief.  




Overhevelen budget dyslexiezorg naar het onderwijs


Op 18 mei debatteerde de commissie jeugd van de Tweede Kamer over het onderzoek naar de ‘consequenties overheveling zorg voor ernstige enkelvoudige dyslexie naar het onderwijs’. Dit onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een motie van René Peters (CDA), waarin hij verzoekt de behandeling van ernstige dyslexie voortaan via de samenwerkingsverbanden te laten lopen. En daarbij te onderzoeken welk budget er hiervoor vanuit de Jeugdwet, waaronder Ernstige dyslexiezorg (ED) nu valt, overgeheveld zou moeten worden naar het onderwijs.
Balans is kritisch over deze motie en heeft de Tweede Kamer daarom samen met Ouders & Onderwijs, het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD) en Stichting Dyslexie Nederland een brief gestuurd.
Helaas was er in het debat weinig aandacht voor de dyslexiezorg, doordat in hetzelfde debat ook de bezuiniging op de Jeugdhulp werd besproken. De Staatssecretaris heeft toegezegd in het najaar terug te komen op het onderzoek. Wij gaan in de tussentijd gesprekken hierover voeren met Kamerleden. De eerste afspraak staat al gepland.
Klik hier voor het nieuwsbericht. 
10 vragen aan Balansvrijwilliger Wendy de Groot, oprichter Rustmomentindeklas
UWLOGO
 
    
Wendy de Groot is Balansvrijwilliger in de regio Utrecht. Moeder, ondernemer en graag in beweging. Vanuit haar passie voor onderwijs en de ontwikkeling van kinderen en vanuit haar ervaring als leerkracht heeft ze rustmoment in de klas.nl opgericht.
Op haar website vind je veel praktische podcasts, ontspanningsoefeningen en een gratis e-book over rouw en verlies in de klas.

Lees hier het mini-interview met Wendy de Groot.
 
Tips bij aanvragen leerlingenvervoer en jeugdhulp
UWLOGO
 
Juni is voor veel ouders de maand waarin ze het leerlingenvervoer voor volgend schooljaar moeten aanvragen bij de gemeente. Ook bij de advieslijn van Balans komen, naast vragen over passend onderwijs, in die periode altijd meer vragen binnen over het aanvragen van jeugdhulp.

Jeugdhulp en leerlingenvervoer moet je aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Waar kun je op letten bij het doen van een aanvraag? En wat als je bijvoorbeeld opeens mondeling nee te horen krijgt naar aanleiding van je aanvraag? Hoe maak je bezwaar?
Hier lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen en vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken bij je bezwaar.
BalansAdvies is er voor jou!
UWLOGO
 
Heb je een vraag over (niet) passend onderwijs of over het regelen van hulp voor jouw kind? Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. En op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 030 2255050 (keuzeoptie 3). Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.

Tijdens de zomervakantie is de advieslijn van Balans gesloten van 25 juli tot en met 26 augustus. Je kunt tijdens de zomersluiting wel het bandje inspreken met een vraag of een vraag stellen via het contactformulier. Het kan in die periode wel wat langer duren voor je een reactie van ons krijgt dan je van ons gewend bent.

(ADVERTORIAL)

Maak kennis met ITvitae tijdens de online Open Dag op zaterdag 25 juni. Je hoort alles over onze ICT-opleidingsprogramma's, studenten delen hun ervaring en je hoort meer over de studiebegeleiding en baanbemiddeling. Informatie en aanmelden: itvitae.nl/infodag

ITvitae verzorgt ICT-opleidingen inclusief coaching en baanbemiddeling voor jongeren met autisme of hoogbegaafdheid en voor iedereen die baat heeft bij onze lesmethodiek. Het merendeel van onze studenten is eerder uitgevallen in het reguliere onderwijs. ITvitae focust op het talent van haar deelnemers. In kleine lesgroepen met 10-14 gelijkgestemden wordt gewerkt aan een ICT-specialisatie. Einddoel: aan de slag als ICT-specialist. ITvitae helpt je hierbij.
Ben je nog geen lid van Balans? En wil je in het vervolg altijd BalansMagazine ontvangen en alle mooie artikelen lezen? Gratis of met korting deelnemen aan onze webinars en evenementen? En natuurlijk Balans steunen in de lobby en belangenbehartiging?
Klik dan hier voor meer informatie en om je aan te melden.



     Doneren kan ook!

Wil je liever een donatie doen? Dat kan ook! En gaat heel simpel via onze website. Klik op de afbeelding om op de doneer-pagina te komen. 
Wist je dat Balans ook een tijdschrift maakt speciaal voor kinderen vanaf ongeveer 7 tot 14 jaar? En dat je als lid van Balans bij je BalansMagazine voor maar 18 euro vier keer per jaar dit tijdschrift voor je kinderen kunt ontvangen?

BalansKIDS is een tijdschrift gemaakt voor en door kinderen vol interviews met kinderen, tips voor bijvoorbeeld omgaan met pesten, boekentips, moppen, raadsels en prijsvragen.
Lid worden kan door een mail te sturen naar ledenadministratie@balansdigitaal.nl.

Liever eerst een proefnummer?
Wil je eerst een keer een proefnummer ontvangen? Stuur dan een mail naar evenement@balansdigitaal.nl o.v.v. proefnummer BalansKIDS. Vermeld ook je adresgegevens in de mail.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens