Kom jij ook naar het Balans Onderwijscafé?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • JUNI-JULI 2022
  Lees online  |  Afmelden
Balans
Kom jij ook naar het Balans Onderwijs-café?
UWLOGO
 
Balans bestaat deze zomer 35 jaar. En dat gaan we vieren met een feestelijke tour van vier Onderwijs-café’s.
De avonden zijn bedoeld voor ouders en voor professionals uit onderwijs en zorg.
 
Wat kun je van een Onderwijs-Café verwachten?  
Tijdens ieder Onderwijs-café zijn er twee presentaties. Een presentatie over passend onderwijs en leerrecht.
En er is een presentatie van een gastspreker. Er is ruim gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen aan de sprekers, Balans-medewerkers en -vrijwilligers en aan deskundigen van andere organisaties zoals Ouders & Onderwijs of de Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers. Bezoek de gevarieerde informatiemarkt en ontmoet andere ouders.

Klik hier voor de datums, locaties en sprekers en meld je gelijk aan!   
Acht webinars over ADHD-gedrag
UWLOGO
 
Balans organiseert vanaf september samen met PAINT acht webinars over ADHD-gedrag. De webinars zijn onderdeel van een project dat tot doel heeft om betrouwbare kennis over ADHD (-gedrag) te verspreiden.
Het voornaamste doel van het project is om te laten zien wat er uit wetenschappelijk onderzoek komt over welke zorg voor ADHD effectief is en welke niet.

Lees hier meer over de webinars en vergeet niet om je aan te melden.
Pilot-project afstandsonderwijs voor thuiszitters
UWLOGO
 
Balans heeft tussen 2020 en maart 2022, met steun vanuit het Noodfonds van Stichting het Gehandicapte Kind, het pilot-project Afstandsonderwijs voor thuiszitters gedraaid. Het bleek dat kinderen die al langer thuis zaten zonder onderwijs, ook tijdens corona, niet in aanmerking kwamen voor afstandsonderwijs. Het doel van het project is om kinderen weer in de leerstand te brengen en verbinding te maken met het onderwijs door het inzetten van een onderwijsbuddy.
De pilot is gevolgd door een evaluatieonderzoek met als doel het verloop van de pilot en de succes- en faalfactoren daarbij vast te leggen. Op 4 juli om 19.30 uur presenteren we tijdens een webinar de resultaten en komen ook deelnemers aan het project aan het woord. 

Lees hier meer over dit webinar en meld je aan
Nieuwe handige informatie over dyslexie

 

Handreiking voor hulp bij leesproblemen of Ernstige Dyslexie

Op de website van Dyslexie Centraal vind je veel informatie voor alle betrokkenen rondom leesproblemen en dyslexie. Dus ook voor ouders. Balans is als een van de kernpartners bij Dyslexie Centraal betrokken.
 
Er stond al een handreiking voor ondersteuningsniveau's 2 t/m 3 op de website. Hier kun je lezen wat ouders en school bij een leesprobleem van elkaar mogen verwachten. Die handreiking is nu aangevuld met informatie over ondersteuningsniveau 4 met heldere informatie over hoe onderwijs, ouders en zorg goed kunnen samenwerken wanneer een kind behandeling krijgt voor Ernstige Dyslexie (ED). 

https://dyslexiecentraal.nl/doen/materialen/handreiking-voor-de-invulling-van-ondersteuningsniveau-2-3-en-4-bij-lees




Tijdschrift en poster voor het onderwijs


Dyslexie Centraal heeft ook een tijdschrift uitgegeven, ‘Een succesvolle schoolloopbaan voor leerlingen met leesproblemen en dyslexie in het vo’, en een poster ‘Een succesvolle schoolloopbaan voor leerlingen met leesproblemen en dyslexie’. 
In het tijdschrift en op de poster, die beide bedoeld zijn voor het onderwijs, staat ook handige informatie voor ouders.
Lees er meer over op de website van Dyslexie Centraal




Kwalitatief goede dyslexiebehandeling?

Bij Balans krijgen we regelmatig de vraag van ouders hoe zij als aanvrager van de dyslexiebehandeling voor hun kind kunnen beoordelen of een behandelaar kwalitatief goede behandeling biedt.

Deze vraag hebben we ook besproken met het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). Zij hebben deze informatie voor ouders nu op hun website geplaatst.

Wat mag ik als ouder van een praktijk met het NKD-keurmerk verwachten?

Aan welke competentie- en opleidingseisen moeten de professionals in de dyslexiezorg voldoen?




Leven met dyslexie: ervaringsdeskundigen aan het woord

Hoe is het om dyslexie te hebben als kind, jongere of volwassene? Hoe ga je ermee om, welke hulp heb je (gehad) en wat is de reactie van je omgeving? Het NKD heeft vijf interviews gehouden waarin ervaringsdeskundigen in verschillende leeftijdsfasen helder uitleggen wat dyslexie voor hen betekent. Uit de interviews zijn twee filmpjes samengesteld. Die zijn gemaakt om te vertonen tijdens webinars van het NKD, maar je kunt ze nu ook bekijken via de NKD-website. Voor iedereen die met dyslexie te maken heeft!

Bekijk de filmpjes hier: https://www.nkd.nl/uitgelicht/

(ADVERTENTIE)
Nu ook NPO-budget voor kinderen die niet staan ingeschreven op een school
Voorjaar 2021 kwam de Onderwijsminister met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit programma met bijbehorende financiële middelen is bedoeld om de gevolgen van corona en de scholensluitingen voor jeugdigen op te vangen. Samen met Ouders & Onderwijs heeft Balans ervoor gepleit dat deze middelen ook ingezet moeten kunnen worden voor directe ondersteuning voor jeugdigen die niet staan ingeschreven op een school. Zoals bijvoorbeeld een cursus, training of huiswerkbegeleiding. Maar ook lesboeken, meedoen met activiteiten op school of ondersteuning door een maatschappelijk werker.
Deze directe ondersteuning wordt binnenkort mogelijk als onderdeel van het plan WEL in ontwikkeling.

Lees hier meer
 
Blog van een moeder die toe is aan vakantie
UWLOGO
 
Karen Dijk is moeder van een zoon in groep 8 met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en toe aan rust, vakantie, even niks, of gewoon in je eigen huis, met dat boekje en een bakje koffie. Ze schreef voor Balans een persoonlijk blog: Prikkelarm? 

Lees hem hier
Festival over Executieve Functies
UWLOGO

Robine Kroon-Zijderhand en Tineke van der Klink-Bouwens van Leren Leren Schiedam organiseren op 7 en 8 oktober alweer voor de derde keer een online festival: Executieve Functies en zo!
Executieve functies zijn onze regelfuncties in onze hersenen die ons helpen bij taken als plannen en organiseren. Het festival is interessant voor zowel professionals uit onderwijs en zorg als voor ouders.

Meer informatie op de website van Leren leren Schiedam


    
Interview over executieve functies
Wil je meer weten over de drive van Robine en Tineke om met al hun onderwijservaring Leren Leren op te richten? Lees hier het mini-interview met 10 vragen aan Robine en Tineke.

BalansWebinar Executieve Functies
Op 29 augustus geven Robine en Tineke een webinar voor Balans over executieve functies.
Je kunt je nu aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-webinar-executieve-functies-366674803207
 

Heb jij de nieuwste BalansMagazine en KIDS al gelezen?
Deze week is BalansMagazine (nummer 2 van dit jaar) naar alle leden gestuurd. En ook de nieuwe BalansKIDS, naar de leden met een abonnement op dat blad. Ben je geen lid? Dan heb je in BalansMagazine o.a. het artikel over 'je rijbewijs halen met een ondersteuningsbehoefte' gemist. En het artikel in de rubriek 'Bij Ons Thuis': een verhaal van een moeder met een 17-jarige, thuiszittende zoon. Verder nog een artikel van Jojanneke van der Beek over de ondersteuning van kinderen bij het omgaan met hun dyslexie en dyscalculie.

In de nieuwste BalansKIDS natuurlijk weer een leuke strip en puzzel, Kristel (7) vertelt over haar ADHD en hoe ze rustiger kan blijven zitten in de klas. Een verhaal over positief denken bij dyslexie en dyscalculie. En Ilse Krabben (31, ADHD) geeft antwoord op belangrijke vragen die zij zelf als kind had.


4 keer per jaar BalansMagazine ontvangen

Wil je in het vervolg ook BalansMagazine ontvangen en alle mooie artikelen lezen? Gratis of met korting deelnemen aan onze webinars en evenementen? En natuurlijk Balans steunen in de lobby en belangenbehartiging? Klik op de button voor meer informatie en om je aan te melden.




     Doneren kan ook!

Wil je liever een donatie doen? Dat kan ook! En gaat heel simpel via onze website. Klik op de afbeelding om op de doneer-pagina te komen. 
Wist je dat Balans ook een tijdschrift maakt speciaal voor kinderen vanaf ongeveer 7 tot 14 jaar? En dat je als lid van Balans bij je BalansMagazine voor maar 18 euro vier keer per jaar dit tijdschrift voor je kinderen kunt ontvangen?

BalansKIDS is een tijdschrift gemaakt voor en door kinderen vol interviews met kinderen, tips voor bijvoorbeeld omgaan met pesten, boekentips, moppen, raadsels en prijsvragen.
Lid worden kan door een mail te sturen naar ledenadministratie@balansdigitaal.nl.

Liever eerst een proefnummer?
Wil je eerst een keer een proefnummer ontvangen? Stuur dan een mail naar evenement@balansdigitaal.nl o.v.v. proefnummer BalansKIDS. Vermeld ook je adresgegevens in de mail.
BalansAdvies is er voor jou!
UWLOGO
 
Heb je een vraag over (niet) passend onderwijs of over het regelen van hulp voor jouw kind? Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. En op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 030 2255050 (keuzeoptie 3). Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.

Tijdens de zomervakantie is de advieslijn van Balans gesloten van 25 juli tot en met 26 augustus. Je kunt tijdens de zomersluiting wel het bandje inspreken met een vraag of een vraag stellen via het contactformulier. Het kan in die periode wel wat langer duren voor je een reactie van ons krijgt dan je van ons gewend bent.

Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens