Kom jij ook naar het Balans Onderwijscafé op 21 september in Bunnik?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • SEPTEMBER 2022
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Kom jij ook naar het Balans Onderwijs-café op 21 september in Bunnik?
UWLOGO

Balans bestaat deze zomer 35 jaar. En dat gaan we vieren met een feestelijke tour van vier Onderwijscafé’s.
De eerste avond is op 21 september in Bunnik (Utrecht). Met om 19.30 uur een lezing van Drs. Jojanneke van der Beek over faalangst en onzekerheid bij dyslexie en dyscalculie. Aansluitend is er een lezing van Karin Kooreman en Carolien Pielage over passend onderwijs en de wet- en regelgeving. De avond is bedoeld voor ouders en voor professionals uit onderwijs en zorg.
 
Bezoek na de lezingen de Informatiemarkt
Na de lezingen kun je je persoonlijke vragen aan de sprekers en andere deskundigen stellen op de informatiemarkt. Daar staan tafels met informatie en je kunt met (ervarings-)deskundigen en andere ouders in gesprek gaan over onder meer: dyslexie, dyscalculie, DCD, autisme, passend onderwijs, remedial teaching, thuiszitten en hoogbegaafdheid.
 
Meer info en aanmelden:
Meer informatie vind je in deze flyer, met onder andere ook een overzicht van de standhouders op de Informatiemarkt.
Klik hier om je tickets te reserveren: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-balans-on-tour-onderwijscafe-bunnik-utrecht-367448086117  
Voor leden van Balans of mensen die nu lid worden is de toegang gratis!

Ook in Noord-, Zuid- en West-Nederland 
Later dit jaar organiseren we nog drie Onderwijscafé's. Op 12 oktober 2022 zijn we in Paterswolde, 9 november 2022 in Tilburg en 23 november 2022 in Den Haag. Met iedere avond een andere interessante gastspreker.
Kijk voor het programma en aanmelden in de agenda op Balansdigitaal.nl.  

10 vragen aan Gerwin Boertjes van IVIO School
Ook IVIO is aanwezig op de informatiemarkt tijdens de Onderwijscafés van Balans. 

IVIO verzorgt onderwijs op afstand voor leerlingen die in het buitenland verblijven en voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte. Bijvoorbeeld omdat ze zijn uitgevallen op school. Maar ook ondersteunen zij vso-scholen met onderwijspakketten zodat hun leerlingen onderwijs kunnen volgen op havo- en vwo-niveau. 

Lees hier het interview met Gerwin Boertjes van IVIO School: https://balansdigitaal.nl/kennisbank/onderwijs/onderwijs-voor-thuiszitters/10-vragen-aan-gerwin-boertjes-onderwijsadviseur-bij-ivio-school/

Webinar Leerrecht en Passend Onderwijs met Katinka Slump + ALV Balans
UWLOGO

Op 29 september organiseert Balans speciaal voor onze leden een webinar met onderwijsjurist Katinka Slump. Zij zal een presentatie houden over leerrecht en passend onderwijs. Katinka Slump vertelt over de complexe wet- en regelgeving van het Onderwijsrecht, en wat die regels in de praktijk betekenen voor ouders en leerlingen.

Voorafgaand aan het webinar met Katinka is er een korte Algemene Ledenvergadering.

Meld je hier aan voor het webinar en de ALV

Ben je nog geen lid van Balans en wil je toch het webinar met Katinka Slump volgen? Word dan nu eerst lid en meld je daarna aan voor het webinar. 

Hoe denk jij over behandeling van kinderen met ADHD* met medicijnen?
UWLOGO

* ADHD en andere ontwikkelingsproblemen

Accare maakt deel uit van een Europese groep onderzoekers die zich sterk maakt voor het verbeteren van behandeling met medicatie van kinderen met ADHD en andere ontwikkelingsproblemen. De onderzoekers schrijven hierover momenteel een artikel en willen daarin ook de zienswijze van jongeren en hun ouders over behandeling met medicatie bespreken. Je helpt hen door de korte (5 vragen) enquête in te vullen.  https://www.surveymonkey.co.uk/r/MFY73HP

Nieuwe ontwikkelingen binnen passend onderwijs: wat vind jij ervan?
UWLOGO

1. Actielijnen hoogbegaafdenonderwijs
Op 15 juli 2022 stuurde onderwijsminister Wiersma een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij uitleg geeft over zijn plannen voor het verbeteren van het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen (hb-onderwijs) en de route daar naartoe. Balans wil graag horen wat ouders van hoogbegaafde leerlingen vinden van de brief en actielijnen die de minister voorstelt. Wij vragen jullie te reageren via een kort vragenformulier. 
https://balansdigitaal.nl/onderwijs/oproep-reacties-van-ouders-op-kamerbrief-hoogbegaafdenonderwijs-van-15-juli-2022/ 


 
2. Nieuwe plannen verzuimaanpak in het onderwijs
De Tweede Kamer ontving in juli een brief van minister Wiersma over de uitwerking van zijn verzuimaanpak. Zijn plan is erop gericht dat scholen er snel bij zijn als het niet goed gaat met kinderen op school, om zo erger verzuim of zelfs thuiszitten te voorkomen. In de eerste plannen staat dat de Minister een eenduidige registratie van verzuim wil. Maar ook dat Samenwerkingsverbanden toegang krijgen tot de verzuimgegevens van de scholen en de vrijstellingen op grond van artikel 5a Leerplichtwet via het verzuimregister.
Balans maakt zich zorgen over de plannen. Zoals de nadruk die er in de verzuimaanpak komt te liggen op aanwezigheid op school. Dit lost de reden voor het verzuim namelijk niet op. Ook zijn we kritisch over het delen van gegevens. Er loopt een internetconsultatie over deze plannen. Balans zal hier uiteraard met een reactie komen. Maar je kunt ook zelf reageren tot 23 september.
https://balansdigitaal.nl/onderwijs/wat-vind-jij-van-de-nieuwe-plannen-verzuimaanpak-in-het-onderwijs/



3. Internetconsultatie versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs
Dit wetsvoorstel regelt dat leerlingen hun mening mogen geven bij het opstellen, bijstellen en evalueren van hun ontwikkelingsperspectief. Dat de extra ondersteuning die een school biedt wordt opgenomen in de schoolgids. Scholen zijn dan niet meer verplicht het schoolondersteuningsprofiel op te stellen. En dat alle samenwerkingsverbanden ouder- en jeugdsteunpunten moeten inrichten waar ouders en leerlingen terecht kunnen voor informatie over en ondersteuning bij passend onderwijs.
Op deze internetconsultatie kun je reageren tot 29 september.

Webinar: leer je kind op een verstandige manier omgaan met digitale media
UWLOGO

Spreker Dr. Theo Compernolle is neuropsychiater, onafhankelijk consultant, coach, trainer en spreker. En auteur van het recent verschenen boek Ontketen het brein van je kind. Van schermverslaving naar digitale vrijheid. In zijn presentatie vertelt hij hoe ouders en leraren kinderen en pubers kunnen leren op een gezonde manier om te gaan met digitale media. Want sociale media, appjes, berichtjes, gamen, het is fantastisch voor jongeren. Maar het verstoort vaak de aandacht die nodig is om taken geconcentreerd uit te kunnen voeren.

Het webinar is gratis voor leden van Balans. Niet-leden betalen een kleine bijdrage.
Aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-webinar-leer-je-kind-op-een-verstandige-manier-omgaan-met-digitale-media-372599865227

In de agenda op Balansdigitaal.nl vind je nog veel meer interessante webinars en bijeenkomsten.  

Afstandsonderwijs met buddy helpt thuiszitters weer vertrouwen te krijgen
UWLOGO

Balans heeft tussen 2020 en maart 2022, met steun vanuit het Noodfonds van Stichting het Gehandicapte Kind, het pilotproject “Afstandsonderwijs voor thuiszitters” gedraaid. Het bleek dat kinderen die al langer thuis zaten zonder onderwijs, ook tijdens corona, niet in aanmerking kwamen voor afstandsonderwijs. Het doel van het project is om kinderen weer in de leerstand te brengen en verbinding te maken met het onderwijs door het inzetten van een onderwijsbuddy.
Bekijk hier het evaluatieonderzoek en het webinar waarin ook deelnemers aan het woord komen over de succesvolle pilot.  
(ADVERTENTIE)
Op zoek naar een typemethode die speciaal is afgestemd op de behoeften van jouw kind/leerling?
Typ10 is een speelse methode, ontwikkeld vanuit de therapie. Er gaat speciale aandacht naar leer- en ontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie, dyspraxie, AD(H)D en ASS. Waar klassieke typcursussen meestal alleen focussen op de motorische vaardigheid en veel (tijds)druk opleggen, houdt Typ10 rekening met het individueel leervermogen en eigen tempo. Er worden veel verschillende leerkanalen en hulpmiddelen aangereikt zodat blind leren typen haalbaar wordt voor élk kind.


Op 3/10 starten onze online typlessen onder professionele begeleiding.


Zelf Typ10-lesgever worden?
Volg onze 1-daagse opleiding voor leerkrachten of therapeuten/remedial teachers.

 

Balans viert 35-jarig bestaan in BM en BalansKIDS met spectaculaire winacties
UWLOGO

Eind september verschijnen ze weer. De nieuwe Balans Magazine en BalansKIDS. Met onder andere handige tips van een jobcoach, Anton Horeweg over stille kinderen, een column over paardentherapie en, omdat we 35 jaar bestaan, heel veel leuke winacties. We geven aan onze leden maar liefst 101 prijzen weg. Zoals coachings-sessies door professionele coaches, boeken voor zowel ouders als professionals en leuke producten zoals kauwsieraden.

Ben je nog geen lid, maar wil jij ook kans maken op een van deze leuke prijzen? In het vervolg ook Balans Magazine ontvangen en alle mooie artikelen lezen? Gratis of met korting deelnemen aan onze webinars en evenementen? En natuurlijk Balans steunen in de lobby en belangenbehartiging? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden



Wil je liever een donatie doen? Dat kan ook! En gaat heel simpel via onze website.
Klik op de afbeelding om op de doneer-pagina te komen.
 


Ook bijna uit: de nieuwe BalansKIDS
UWLOGO

Wist je dat Balans ook een tijdschrift maakt speciaal voor kinderen vanaf ongeveer 7 tot 14 jaar? En dat je als lid van Balans bij je BalansMagazine voor maar 18 euro vier keer per jaar dit tijdschrift voor je kinderen kunt ontvangen? Ook in BalansKIDS deze keer een prijsvraag met extra veel prijzen omdat we 35 jaar bestaan.

BalansKIDS is een tijdschrift gemaakt voor en door kinderen vol interviews met kinderen, tips voor bijvoorbeeld omgaan met pesten, boekentips, moppen, raadsels en prijsvragen. Lid worden kan door een mail te sturen naar info@balansdigitaal.nl.
Wil je eerst een keer een proefnummer ontvangen? Stuur dan een mail naar evenement@balansdigitaal.nl, onder vermelding van proefnummer BalansKIDS. Vermeld ook je adresgegevens in de mail. 


Digitale schoolboeken lang niet altijd leverbaar
UWLOGO

Goed onderwijs en de daarvoor benodigde leermiddelen moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht waar je vandaan komt en wat voor belemmeringen je ook hebt. Toch horen we regelmatig van ouders en andere betrokkenen bij het onderwijs aan kinderen met leesproblemen en dyslexie dat de digitale boeken lang niet altijd beschikbaar zijn.

https://balansdigitaal.nl/onderwijs/digitale-schoolboeken-lang-niet-altijd-leverbaar/

Nu ook NPO-budget voor kinderen die niet staan ingeschreven op een school 

Voorjaar 2021 kwam de Onderwijsminister met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit programma met bijbehorende financiële middelen is bedoeld om de gevolgen van corona en de scholensluitingen voor jeugdigen op te vangen. Samen met Ouders & Onderwijs heeft Balans ervoor gepleit dat deze middelen ook ingezet moeten kunnen worden voor directe ondersteuning voor jeugdigen die niet staan ingeschreven op een school. Zoals bijvoorbeeld een cursus, training of huiswerkbegeleiding. Maar ook lesboeken, meedoen met activiteiten op school of ondersteuning door een maatschappelijk werker. Deze directe ondersteuning wordt binnenkort mogelijk als onderdeel van het plan WEL in ontwikkeling.

Lees hier meer
.
 

BalansAdvies is er voor jou!
UWLOGO

De advieslijn van Balans is weer geopend na de zomersluiting. Dus heb je een vraag over (niet) passend onderwijs of over het regelen van hulp voor jouw kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen. 

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar:
- op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur
- en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur
- via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 3).

Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens