12 oktober: Balans Onderwijscafé Paterswolde, o.a. over ADHD-gedrag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • OKTOBER 2022
  Lees online  |  Afmelden
Balans

12 oktober: Onderwijscafé Paterswolde, met o.a. presentatie over ADHD-gedrag

Balans bestaat dit jaar 35 jaar. Dat vieren we met een tour van Onderwijscafés. Het eerstvolgende is op 12 oktober in Paterswolde (Drenthe). Spreker deze avond is Prof Dr. Barbara van den Hoofdakker. Zij heeft veel ervaring met het ontwikkelen en geven van ouder- en leerkrachttraining bij ADHD-gedrag.
Na de lezing volgt een presentatie over passend onderwijs en leerrecht. Gevolgd door een Onderwijscafé waar je al je vragen kunt stellen aan de sprekers en aan (ervarings-)deskundigen op de informatiemarkt over bijvoorbeeld hoogbegaafdheid, dyslexie en dyslcalculie, DCD, etc.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden
 
Lees hier een inkijkje naar de eerste Onderwijscafé-avond, die op 21 september werd gehouden in Bunnik. Artikel geschreven door Chris Reinders

Verplichting VIR (verwijsindex risico-jongeren) verdwijnt uit de Jeugdwet
Vanaf begin 2021 maakt Balans zich, met medewerking van de BVIKZ en steun van andere organisaties, zoals Ouders & Onderwijs, hard voor het stoppen van (onrechtmatige) meldingen in de verwijsindex risicojongeren, kortweg de ‘VIR’. Vorige week werd bekend dat de VIR wordt geschrapt uit de Jeugdwet.
Lees hier ons hele bericht, waarin we uitleggen wat precies de problemen zijn met de VIR en wat Balans gedaan heeft in de lobby om dit resultaat te verkrijgen.

BALANS REAGEERT OP INTERNETCONSULTATIE
Plannen verzuimaanpak lossen problemen rondom thuiszitters niet op
De plannen van Onderwijsminister Wiersma voor het terugdringen van het schoolverzuim, lossen de problemen rondom thuiszitters niet op. Het wetsvoorstel moet daarom wat Balans en andere ouderorganisaties betreft van tafel. Het gaat namelijk niet uit van de kern van het probleem van het huidige hoge aantal zorgelijk verzuimende kinderen: namelijk geen passend onderwijs. In plaats daarvan wordt in de huidige plannen ingezet op aanwezigheid op school. Deze intentie gaat compleet voorbij aan de reden waarom deze kinderen vaak niet naar school gaan (geen passend onderwijsaanbod).
Een fundamentele keuze maken door uit te gaan van leerrecht in plaats van leerplicht kan daadwerkelijk het verzuim aanpakken. Dat missen wij in het wetsvoorstel, waarvan de internetconsultatie eind september 2022 sloot. Balans heeft uiteraard gereageerd op deze internetconsultatie. Daarnaast hebben we, omdat wij vinden dat het wetsvoorstel van tafel moet, de reactie van Ouders & Onderwijs mede ondersteund.

Lees hier meer

De nieuwe BalansMagazine en BalansKIDS zijn verschenen

Balans Magazine
Balans bestaat 35 jaar. Daarom hebben we naar onze leden een extra feestelijke BalansMagazine gestuurd.
Met een spectaculaire winactie met maar liefst 101 prijzen om weg te geven. Naast de winactie natuurlijk ook weer veel ervaringsverhalen en informatieve artikelen. Anna en haar vader vertellen over haar ADD, een artikel over ADHD en digitale media, en tips van een jobcoach over het vinden van werk als je autisme hebt.
 
Wil jij deze BalansMagazine ook ontvangen? Meld je dan aan als lid. Je ontvangt dan niet alleen het blad. Je kunt dan bijvoorbeeld ook gratis of met grote korting onze webinars volgen of bijeenkomsten in het land bezoeken. En je steunt ons natuurlijk in de lobby. Want hoe meer leden, hoe krachtiger onze stem.
 
BalansKIDS
Balans maakt ook een leuk tijdschrift voor kinderen met ervaringsverhalen, tips, uitleg van deskundigen.
Dit keer vertelt Yasemin hoe het is om een taalontwikkelingsstoornis (TOS) te hebben. Hoe werkt therapie met paarden? En een deskundige vertelt over stille kinderen, die niet per se verlegen hoeven te zijn. En natuurlijk leuke winacties, een prijsvraag en puzzel.
Leden van Balans kunnen een abonnement nemen op BalansKIDS voor maar 18 euro per jaar. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar ledenadministratie@balansdigitaal.nl
Wil je eerst een proefnummer ontvangen, stuur dan een mail naar kids@balansdigitaal.nl  

Bekijk hier een kort filmpje over BalansKIDS

Reactie Balans op wetsvoorstel 'versterken positie ouders en leerlingen'

Reactie Balans: Wetsvoorstel hoorrecht leerlingen, ouder- en jeugdsteunpunten en extra ondersteuning in de schoolgids
Op 29 september 2022 sloot de internetconsultatie voor het wetsvoorstel 'Versterken positie ouders en leerlingen in passend onderwijs'. Het concept-wetsvoorstel bestaat uit drie onderdelen. De ouder- en jeugdsteunpunten, hoorrecht voor leerlingen, het opnemen van de extra ondersteuning in de schoolgids en schrappen van de verplichting van het schoolondersteuningsprofiel (SOP).
Balans is blij met dit wetsvoorstel, dat de positie van ouders en leerlingen binnen passend onderwijs versterkt. Maar we hebben nog wel wat aandachtspunten ingebracht bij de internetconsultatie.

Lees meer

BalansAdvies is er voor jou!
UWLOGO

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind?
Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.
De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. En op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 030 2255050 (keuzeoptie 3). Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier

      
HERFSTSLUITING
Tijdens de herfstvakantie is de advieslijn van Balans gesloten van 22 oktober t/m 30 oktober. Je kunt tijdens de sluiting wel het bandje inspreken met een vraag of een vraag stellen via het contactformulier.

Staatsexamens: in 2023 extra herkansing en duimregeling 
Goed nieuws voor staatsexamenleerlingen. Wie dit jaar via de staatsexamens een diploma wil halen wordt extra gecompenseerd voor de gevolgen van corona op het onderwijs. Zij mogen een cijfer wegstrepen. Dit mag niet een cijfer voor een kernvak zijn. Daarnaast is er een extra herkansing mogelijk en wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de staatsexamens.


.
 

Folders Balans geüpdatet

De folders van Balans zijn herzien en uitgebreid. In bijna iedere folder staat nu een QR-code met een directe link naar het dossier over het onderwerp van de folder op onze website. Zo hoef je dus niet meer te zoeken.
In de folder DCD staat dus een QR-code die linkt naar het complete DCD-dossier - met informatie over het ontwikkelingsprobleem, de behandeling, 'DCD op school en thuis'.
Geheel nieuw zijn de folders over (school)trauma, selectief mutisme en hoogbegaafdheid.
Je kunt de folders downloaden op onze website.

Professional en informatiemateriaal ontvangen?
Balans wil haar kennis graag met zoveel mogelijk ouders en professionals delen. Hiervoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van ons bestaan afweten. En - nog mooier - ons willen steunen door lid of steunlid te worden, of door een donatie te doen. Professionals kunnen zelf ook lid worden van Balans en bijdragen aan de bekendheid van Balans door ouders te informeren en te stimuleren om lid te worden.
Wanneer je professional bent en informatiemateriaal wilt ontvangen, kun je een mail sturen naar info@balansdigitaal.nl   

1 oktober was Dag van de Thuiszitters - weet jij een betere omschrijving?
UWLOGO

Op 1 oktober 2022 was het de derde Dag van de Thuiszitters. Balans riep in 2020 deze dag voor het eerst uit. Leerbare kinderen vallen uit het onderwijs, doordat het huidige aanbod niet aansluit op hun behoeften of leerwijze. 1 oktober is ook de dag waarop de leerlingentelling sluit. Op basis van die telling ontvangt een school geld vanuit de overheid. Dan wordt ook duidelijk hoeveel kinderen niet naar school gaan. Voorheen organiseerde Ingrado (organisatie voor leerplicht) op 1 oktober de 'dag van het leerrecht'. Dat verplaatsten zij een aantal jaar geleden naar 20 november, naar ‘dag van de kinderrechten’.
Balans wil dat 1 oktober niet vergeten wordt en doopte het om tot Dag van de Thuiszitters. Ook zoeken wij een term die de lading beter dekt dan de term 'Thuiszitters'.

Lees hier ons hele bericht  

Onderwijsbonden stappen uit overleg passend onderwijs
UWLOGO

Afgelopen week kondigden de Algemene Onderwijsbond (AOb), het CNV en het Lerarencollectief aan uit de overleggen met het ministerie over passend onderwijs te stappen. De reden hiervoor is dat de stem van leraren en ondersteuners onvoldoende gehoord wordt bij de gesprekken over passend en inclusief onderwijs. Balans steunt deze beslissing en ondertekende daarom de brief van Ouders & Onderwijs hierover.

Lees hier meer, inclusief de brief van Ouders & Onderwijs
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens