23 november: Balans Onderwijscafé Den Haag, o.a. over 'zeer makkelijk lerenden en hoogbegaafdheid'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • NOVEMBER 2022
  Lees online  |  Afmelden
Balans

23 november: Onderwijscafé Den Haag, met o.a. presentatie hoogbegaafdheid

Balans bestaat dit jaar 35 jaar. Dat vieren we met een tour van Onderwijscafés. Het eerstvolgende en laatste is op 23 november in Den Haag. Gastspreker deze avond is onderzoeker en onderwijskundige Willy de Heer. Willy promoveerde in 2017 aan de Universiteit Leiden op het onderwijs aan kinderen die van zichzelf zeer makkelijk leren of hoogbegaafd zijn.
 
Na de lezing volgt een presentatie over passend onderwijs en leerrecht. Gevolgd door een Onderwijscafé waar je, op de informatiemarkt, al je vragen kunt stellen aan de sprekers en aan (ervarings-)deskundigen. Bijvoorbeeld over hoogbegaafdheid, dyslexie en dyscalculie, DCD, autisme etc.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.
 
Klik hier voor een terugblik op het eerste onderwijscafé in Bunnik.

Nieuwe directie voor Balans

Balans, vereniging voor ouders, is verheugd u te laten weten dat per 1 november 2022 Henk Visch benoemd is tot directeur van Balans. Henk gaat samen met Joli Luijckx de directie- en managementtaken van Balans op zich nemen.

Wij hopen hiermee de strategische en operationele taken van het directeurschap geborgd te hebben.
In samenwerking met het Balans-team, vrijwilligers en het bestuur hopen we zo de relatie met onze leden en partners en de positie van Balans in het netwerk nog verder te versterken.

Lees meer


Informatie over passend onderwijs voor ouders en leerlingen
Ze zijn af. De informatiesets die Balans in opdracht van het Ministerie van Onderwijs mocht maken speciaal voor de ouder- en jeugdsteunpunten. De informatiesets voor ouders voor het basis- en voortgezet onderwijs waren deze zomer al af. Nu is er ook een mooie brochure voor leerlingen op de basisschool en voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. En daar zijn we best trots op.
Goed om te weten: de brochures voor ouders zijn ook vertaald in het Engels.
 
Via deze link vind je alle producten:

Het Ministerie van Onderwijs werkt nog aan een poster voor de ouder- en jeugdsteunpunten. Verder komt er nog een filmpje met uitleg voor ouders in het Engels en Nederlands. En een mooie poster.

12 december: Webinar dyscalculie en rekenproblemen - gratis voor leden!

Op 12 december organiseert Balans een webinar over hoe school en ouders kinderen met dyscalculie of rekenproblemen kunnen helpen. Sprekers zijn Marisca Milikowski en Marije van Oostendorp.

Lang niet alle kinderen gaat het leren rekenen makkelijk af. In iedere klas zitten kinderen die bij het leren rekenen meer ondersteuning nodig hebben dan de meeste van hun klasgenoten. Maar met wat voor hulp op school zijn deze kinderen dan geholpen? En wat kun je als ouder doen wanneer je ziet dat jouw kind moeite met rekenen heeft? Wat mag je dan voor stappen verwachten van de school?

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Onderzoek naar onderwijsaanbod voor hoogbegaafde leerlingen

Zeer makkelijk lerende of hoogbegaafde leerlingen vallen uit het reguliere onderwijs, omdat het schoolse aanbod geheel niet of onvoldoende voorziet in hun behoeften aan cognitieve, sociale, emotionele en persoonlijke ondersteuning en begeleiding.

Dit blijkt uit het onderzoek dat Willy de Heer van het Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden heeft gedaan bij SWV PO 20.01 (Provincie Groningen en de Drentse gemeente Noordenveld).
 

JELTE VAN DER KOOI GEEFT INTERACTIEVE PRESENTATIE IN ASSEN
Communicatie met school en thuis & anders kijken naar gedrag

Tijdens een interactieve presentatie op 17 januari 2023 in Assen legt Jelte van der Kooi uit hoe je door jouw communicatie het gedrag van een kind beter leert begrijpen. En hoe je met inzicht in jouw eigen manier van communiceren kan bijdragen aan goede samenwerking tussen kind, ouders en onderwijs.
Je krijgt praktisch toepasbare tools en inzichten aangereikt, waar je zelf mee aan de slag kunt. De avond is speciaal voor ouders, onderwijsprofessionals en professionals werkzaam in de zorg.
Dit evenement wordt georganiseerd door Balans-afdeling Drenthe in samenwerking met het landelijk bureau van Balans.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Alvast meer weten over Jelte en zijn werk? Lees zijn antwoorden op onze 9 vragen!
Lees hier een mini-interview met Jelte, waarin hij meer vertelt over het PCM Model waarmee hij werkt.
"Uit ervaring weet je dat de manier waarop je iets zegt van invloed is op hoe een ander reageert. PCM biedt tools om daar grip op te krijgen."

Tips voor de sinterklaastijd

Dit weekend komt de sint weer in ons land. Voor veel gezinnen een gezellige en ook wat spannende tijd. Maar niet voor alle kinderen is het sinterklaasfeest de leukste tijd van het jaar.

Daarom 10 tips voor een prikkelarm(er) sinterklaasfeest.

Cadeautip: abonnement op BalansKIDS met extra een boek cadeau

Balans maakt ook een leuk tijdschrift voor kinderen. Met ervaringsverhalen, tips, uitleg van deskundigen. Ben je lid van Balans, dan kun je voor maar 18 euro per jaar ook 4 keer het magazine ontvangen voor je kind.

Nu voor de feestdagen een speciale aanbieding
Wanneer je nu lid wordt, krijg je nog vóór pakjesavond de nieuwste BalansKIDS en het cadeauboek ‘De bende van super-anders’ van Maya Lievegoed toegestuurd. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar ledenadministratie@balansdigitaal.nl  o.v.v. Balanskids-aanbieding.
 
Wil je een proefnummer van BalansKIDS bekijken, dan kan dat hier: 
https://issuu.com/ouderverenigingbalans/docs/balanskids-issuu-2022-nr2

Vergoedt jouw zorgverzekeraar ook het lidmaatschap van Balans?

Wist je dat sommige zorgverzekeraars in bepaalde pakketten (een deel van) het lidmaatschap van Balans vergoeden? Kijk of jouw verzekering erbij staat

Want zo kun je ons steunen en ontvang jij alle voordelen van het lidmaatschap, zoals 4 keer per jaar Balans Magazine, (bijna) gratis mogen deelnemen aan webinars en live bijeenkomsten, je steunt ons in de lobby en nog veel meer. Klik hier voor meer informatie

Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat bijdraagt aan nieuwe kennis en inzichten.
In deze rubriek doet René Lamers voor Balans maandelijks verslag van zo'n interessant onderzoek.


Wie een gepeste helpt, wordt zelden zelf gepest?

Wanneer een kind opkomt voor een ander kind dat gepest wordt, loopt het nauwelijks kans zelf mikpunt te worden van pesten. Terwijl de vrees hiervoor kinderen (net als volwassenen) wel vaak tegenhoudt om in actie te komen.

Lees meer
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens