Balans: 'Verspil geen geld aan dure stelselwijziging dyslexiezorg'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • JANUARI 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

'Verspil geen geld aan dure stelselwijziging dyslexiezorg'

In het consumentenprogramma Kassa (uitzending 21 januari) mocht Joli Luijckx van Balans samen met Tweede Kamerlid René Peters kort wat zeggen over de plannen om het budget voor de dyslexiezorg over te hevelen naar het onderwijs. Omdat je tijdens zo’n item niet de gelegenheid hebt om je standpunt uitgebreid toe te lichten en op elkaar te reageren, doet zij dat hier alsnog. 

Lees meer

Week van het Ouderperspectief

Ouderschap maakt je als ouder kwetsbaar. Zeker als het niet goed gaat met je kind. Ondertussen ben je als ouder wel eindverantwoordelijk voor de opvoeding van je kind. Dat maakt je als ouder kwetsbaar.
Van 30 januari tot 3 februari vragen we hier aandacht voor tijdens de Week van het Ouderperspectief. Dat doen we met artikelen, blogs, een podcast en nog veel meer. Hou daarom vanaf 30 januari de socials van Balans goed in de gaten om niets te missen.

Voorproefje
En als voorproefje delen we in deze nieuwsbrief alvast een interview met Wim Goossens, ouder van een zoon met autisme en expert op het gebied van ouderparticipatie in de zorg. ‘Het draait allemaal om wederkerigheid, waarbij de professional meer moeite moet doen om zich in de context van de ouder te verplaatsen.’ 

Lees het interview hier

Nieuw in 2023: FatherForce, Balans-webinar speciaal voor vaders

Balans is er voor alle ouders van kinderen die net iets meer of iets anders nodig hebben in de opvoeding, het onderwijs en de zorg. Wij organiseren online en fysieke bijeenkomsten voor moeders én vaders, pleegouders, verzorgers en professionals. Ook werkt Balans intensief samen met MamaVita, het landelijk netwerk voor moeders van kinderen met autisme.
 
Balans en MamaVita krijgen regelmatig de vraag waarom er geen bijeenkomsten zijn waar vaders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uit kunnen wisselen. Daarom starten we in 2023 met FatherForce. Balans wil óók vaders met elkaar in verbinding brengen. Om ze te informeren en (meer) in hun kracht te zetten door het delen van kennis en ervaringen. Meld je aan voor het Webinar op 15 februari.

Lees hier de antwoorden op 10 vragen aan Norbert Groot, die het FatherForce-webinar leidt.
ADVERTENTIE

Duizenden verhalen om naar te luisteren

Het plezier van een verhaal ervaren, de woordenschat vergroten en meepraten over populaire boeken. Als je moeite hebt met lezen, is dit niet vanzelfsprekend. Superboek, de jeugdcollectie van Passend Lezen, helpt.
Er zijn duizenden gesproken boeken om naar te luisteren, maar ook karaokeboeken om te lezen én tegelijkertijd naar te luisteren. Of je nu leest in je vrije tijd of voor school; het kan allemaal. Gemakkelijk via de app of via de website. Het lidmaatschap voor kinderen en jongeren met een leesbeperking tot 18 jaar is gratis.

Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/superboek

Plan van aanpak Minister Wiersma passend onderwijs en (hoog)begaafdheid

Nog net voor het kerstreces van de Tweede Kamer heeft Minister Wiersma van Onderwijs de aangekondigde brief met daarin zijn plan van aanpak hoogbegaafdheid naar de Tweede Kamer gestuurd. Zijn plan van aanpak baseert de Minister onder andere op de resultaten van de sessies (hoog)begaafdheid en passend onderwijs die onder leiding van onderzoeksbureau Oberon eind 2022 hebben plaatsgevonden. Ook Balans heeft deelgenomen aan de brainstormsessies.

Lees meer

Webinars en bijeenkomsten in 2023

Ook voor 2023 heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende maanden staat onder andere op het programma:
  • 30 januari: Webinar autisme en suïcidaliteit (nog slechts enkele tickets beschikbaar!)
  • 6 februari: Bijeenkomst autisme en seksualiteit in Amsterdam
  • 13 februari: Ochtendwebinar Autisme en genderdysforie met Martine Delfos
  • 13 februari: Webinar 'Als hechten niet vanzelf gaat'
  • 15 februari: Webinar speciaal voor vaders van kinderen met een ondersteuningsvraag
  • 19 februari: Balans Walk & Talk Leiden (aanmelden voor deze wandeling via facebook Balans Rijnland)
  • 6 maart: Webinar MBO en passend onderwijs
  • 20 maart: Webinar 'Inzicht en onderzoek bij Makkelijk Lerende Thuiszitters'
  • 21 maart: Webinar gedragsproblemen en ODD
ADVERTENTIE

Heb je de nieuwste BalansMagazine en BalansKIDS al gezien?

Ben je lid van Balans? Dan heb je vlak voor de kerstvakantie de nieuwste BalansMagazine ontvangen. Met daarin onder andere het verhaal van Saskia en haar dochter Katja, die hoogbegaafd is en al drieënhalf jaar thuis zit. En verder:
  • Marisca Milikowski vertelt wat ouders en leerkrachten moeten weten over dyscalculie
  • een artikel over het onderzoek van Theo Bakker (VU) over studenten met autisme
  • Sas Boot over de reis die ze maakte samen met haar dochter Cato op zoek naar een inclusieve samenleving
  • en nog veel meer artikelen, handige weetjes en tips.
Ben je nog geen lid, maar wil jij in het vervolg ook BalansMagazine ontvangen en alle mooie artikelen lezen? Gratis of met veel korting deelnemen aan onze webinars en evenementen? En natuurlijk Balans steunen in de lobby en belangenbehartiging? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

BalansKIDS
Ben of word je nu lid van Balans? Dan kun je voor maar 18 euro ook een abonnement nemen op BalansKIDS. Een blad speciaal vóór en dóór kinderen die wat extra hulp nodig hebben bij het leren en/of het omgaan met zichzelf of anderen. Vol interviews met kinderen, tips voor bijvoorbeeld omgaan met pesten, boekentips, moppen, raadsels en prijsvragen: Elk nummer staan de 24 kleurige pagina’s er vol mee!
Stuur een mail naar ledenadministratie@balansdigitaal.nl om je aan te melden. Of bekijk hier eerst een digitaal proefnummer. 


Voortgang Meldpunt Sociale Veiligheid

In het jaar 2021 is Balans met de rapportage ‘Ieder kind overal veilig?’ naar buiten gekomen. Dit naar aanleiding van veel signalen van ouders en professionals over onveilige situaties, vooral binnen het onderwijs.
Na Kamervragen hierover is in het Regeerakkoord van het huidige kabinet opgenomen dat er een meldpunt sociale veiligheid moet komen. Op 23 december 2022 stuurde Onderwijsminister Wiersma de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom sociale veiligheid en het meldpunt een nieuwe update. 

Lees meer

Wil jij Balans steunen door een donatie te doen? Dat kan heel simpel via de website. Klik op de afbeelding om op de doneer-pagina te komen.

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

Nieuwe openingstijden!
De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens