Samenwerking Balans en Kenniscentrum Makkelijk Lerenden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • FEBRUARI 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Samenwerking Balans en Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden

Het Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden en Balans werken al langer met elkaar samen op het gebied van informatievoorziening en belangenbehartiging op het gebied van hoogbegaafdheid. Op 14 februari 2023 is die samenwerking officieel gemaakt. De kennis van het KML is vanaf nu dan ook te vinden op de website van Balans. 

Lees meer

Kamervragen over Meldpunt sociale veiligheid

Naar aanleiding van het rapport 'Ieder kind overal veilig?' Is in het regeerakkoord opgenomen dat er een meldpunt moet komen. Hoe staat het met de ontwikkelingen rondom het meldpunt sociale veiligheid?

Lees meer

Actie 'vertrouwen in de ggz' tegen verplicht delen gegevens in databank

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht psychiaters en psychologen om vragenlijsten over hun cliënten aan een databank te leveren. Een aanslag op de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg, vinden de behandelaren en cliënten die een rechtszaak tegen de NZa aankondigen.
Balans ziet dat het recht op privacy van ouders en kinderen in zorg en het onderwijs al regelmatig met voeten wordt getreden. Het verplichten van delen van gegevens, waarmee voorbij wordt gegaan aan het beroepsgeheim en de vertrouwensrelatie tussen behandelaren en cliënten, vinden wij dan ook een zeer zorgelijke ontwikkeling. Daarom steunt Balans de actie ‘Vertrouwen in de GGZ’. Wil je de actie ook steunen? Stuur je steun naar: contact@vertrouwenindeggz.nl. 

Meer lezen over de actie ‘Vertrouwen in de GGZ’:
https://balansdigitaal.nl/algemeen/aankondiging-rechtszaak-tegen-databank-nederlandse-zorgautoriteit/
ADVERTENTIE

Scherp stellen op dyslexie

Op 14 april 2023 wordt het congres van de Stichting Dyslexie Nederland gehouden, onder de titel ‘Scherp stellen op dyslexie’. 

Ernstige problemen met lezen en spellen gaan vaak samen met andere problematiek. Met de invoering van de Brede Vakinhoudelijke Richtlijn Dyslexie en het Protocol PDDB 3.0 zullen kinderen met meer complexe problematiek aangemeld worden voor de dyslexiezorg. Comorbide problemen kunnen het zicht op de herkomst van de problemen met lezen en spellen bemoeilijken en daarmee het zicht op diagnostiek en behandeling.
In deze conferentie leggen we de nadruk op het belang van klinisch redeneren bij diagnostiek en behandeling. Wat doe je als de criteria en de persoon niet naadloos op elkaar aansluiten? Daar gaan we na vier korte inleidingen, met elkaar over praten.
Het congres is geaccrediteerd door NVO en NIP.

Meer info en aanmelden: www.aanmelder.nl/sdn2023

Belastingaangifte: welke kosten kun je terugvragen?

Een kind met extra ondersteuningsvragen betekent vaak ook hogere kosten. Lees hier welke kosten je kunt terugvragen bij de belastingdienst.

Rekenexamen op het mbo. Dit gaat er veranderen

Voor studenten die vanaf 1 augustus 2022 starten of zijn gestart in het eerste leerjaar op het mbo, gelden de nieuwe rekeneisen. Het cijfer van het examen telt voor hen wel mee voor het behalen van het diploma.

Lees meer

Petitie voor vervroegen uitslag staatsexamen

Veel leerlingen in het VSO doen examen via het staatsexamen. Eerst doen ze in mei een schriftelijk examen en aan het einde van het schooljaar een mondeling examen. Staatsexamenkandidaten krijgen de uitslag van het schriftelijke examen pas te horen ná hun laatste mondeling. Dit in tegenstelling tot de reguliere eindexamenleerlingen, die de uitslag van hun schoolexamens wél al eerder krijgen.
Al jaren wordt er, door zowel onderwijs als leerlingen, gepleit voor het eerder laten weten van het cijfer van het schriftelijk examen. Wiskundedocent Henk Vegter startte een petitie. 

Lees meer

Webinars en bijeenkomsten van Balans in 2023

Ook voor 2023 heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende maanden staat onder andere op het programma:
  • 6 maart: Webinar MBO en passend onderwijs met Patrick Woudstra
  • 7 maart: Webinar Motivatie en onderpresteren bij hoogbegaafde kinderen met Marije Hofland
  • 20 maart: Webinar Inzicht en onderzoek makkelijk lerende thuiszitters met Willy de Heer
  • 21 maart: Webinar Gedragsproblemen en ODD met Anouk van van Dijk
  • 22 maart: fysieke bijeenkomst van Balans Rijnland in Leiden: Voor jezelf zorgen?! Hoe dan?
  • 5 juni: Webinar Rekenproblemen en dyscalculie met Marisca Milikowski en Marije van Oostendorp
ADVERTENTIE

Leerkansen voor iedereen

Goed kunnen lezen, schrijven en rekenen is de basis om te functioneren in een wereld die draait om cijfers en letters. Omdat dat dat niet voor iedereen even makkelijk gaat, biedt Lexima digitale programma’s aan die helpen om beter leren te lezen, schrijven en rekenen. Zo voorkomen we dat leerlingen achterop raken en blijven ze steken op een niveau dat niet past bij hun cognitieve vaardigheden. Met dat beetje hulp worden ze zelfredzaam en kunnen ze een maatschappelijke positie verwerven die bij hen past.
Meer weten over de aanpak en programma’s van Lexima?
Ga naar www.lexima.nl 

Marisca Milikowski ontwikkelde samen met Marije Oostendorp het 'Zorgplan dyscalculie en rekenproblemen' voor op de basisschool. Marisca is psycholoog en gespecialiseerd in rekenen en dyscalculie. Voor Balans beantwoordt zij vragen over dyscalculie. Deze keer: 'Hoe zit het met IQ-grenzen voor Dyscalculieonderzoek?'

Heb je ook een vraag aan Marisca over dyscalculie? Stuur een mail naar redactie@balansdigitaal.nl
Wie weet wordt volgende keer jouw vraag beantwoord!

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer:

Betrokkenheid ouders motiveert kinderen met onhandige motoriek

Betrokkenheid van ouders bij een aanpak voor kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand is goed voor motivatie, tevredenheid en zelfbeeld van het kind. Ook al zorgt ze niet voor daadwerkelijk betere resultaten in beweging.

Lees meer

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

Openingstijden
De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens