Veel door Balans aangedragen punten besproken in onderwijsdebat; Verzuimwet aangepast; Kritiek Balans op statement staatssecretaris over kinderen met psychische problemen - en nog veel meer nieuws!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • APRIL 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Tweede Kamer kritisch over passend onderwijs, steeds meer thuiszitters

Op 5 april 2023 sprak Minister Wiersma (Onderwijs) met de Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie onderwijs over passend onderwijs. De boodschap aan de minister was duidelijk. Er zijn, ondanks de verbetermaatregelen, nog steeds grote zorgen over de resultaten van passend onderwijs. Het aantal thuiszitters is zelfs gestegen (volgens de nieuwe officiële cijfers gaat het om 20.000 leerlingen). Er werden dan ook veel kritische vragen aan de Minister gesteld over onder andere inclusief onderwijs, leerlingenvervoer, Veilig Thuis-meldingen bij niet passend onderwijs en de landelijke norm voor basisondersteuning.
Balans was aanwezig op de publieke tribune in de Tweede Kamer, samen met andere ouder- en leerling-organisaties.

Lees meer

Op 3 juni organiseert Balans in Culemborg een Familiedag Dyslexie. De dag is voor alle kinderen op de basisschool die lezen lastig vinden of misschien wel dyslexie hebben. En voor hun broertjes, zusjes en ouders, vrienden, opa en oma, en andere familieleden. Met: 'Feetje met dyslexie'; 'De super-anders-bende'; Ontmoet een schrijver met dyslexie; een grote informatiemarkt en nog veel meer.

Kijk hier voor het volledige programma en meld je snel aan!
ADVERTENTIE

De maatschappelijke discussie van staatssecretaris Van Ooijen over jongeren met psychische problemen

Op 6 april 2023 kwam Maarten van Ooijen (staatssecretaris Volksgezondheid) met een stelling over de jeugdzorg in Nederland. ‘Ouders moeten hun kinderen minder snel naar een hulpverlener sturen als ze eenzaam of gestrest zijn'.
Op zich zijn wij het er als Balans mee eens dat je je als maatschappij achter je oren moet krabben als het aantal jongeren dat jeugdhulp of -zorg krijgt, in 20 jaar is gestegen van 1 op de 27 naar 1 op de 7. Om echter te stellen dat het (altijd) de ouders zijn die vinden dat hun kind (psychische) hulp nodig heeft, vinden wij te ver gaan, vertelde ook woordvoerder Joli Luijckx in het radioprogramma 1Vandaag.

Lees meer

Rondetafelgesprek onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Op 30 maart was er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Onze adviseur Willy de Heer (links op de foto) mocht mede namens Balans meedoen met het gesprek.

Lees hier de terugblik en haar inbreng.

Balans vertegenwoordigt ouders en kinderen bij actie Jeugdhulp

Naar aanleiding van het Commissiedebat:Jeugdbeleid, donderdag 20 april in de Tweede Kamer, was onze bestuursvoorzitter Petra Pronk bij de actie Hervorm de Jeugdhulp nu!. Hieronder haar reactie:
 
'Geslaagde actie en mooie samenwerking ter voorbereiding op het debat en aansturend op snelle en effectieve stappen ter verbetering van onze jeugdzorg!
 
Koud, maar mooi om met collega-bestuurders, behandelaars en jeugd op te trekken. Fijn dat we Tweede Kamerleden en woordvoerders hebben kunnen spreken.'

Vakantieactiviteit voor in de meivakantie: bananenbrood bakken

Motto van Klaske Kooistra is: ’Met een beetje liefde, creativiteit en geduld kan ieder kind leren koken. Maar dit vergt wel tijd en inzet’. Klaske heeft zelf neurofibromatose en haar zoon ook. En ze is dol op bakken. Deze ervaringen heeft ze gecombineerd door het geven van online kookworkshops aan kinderen. Speciaal voor Balans heeft ze een filmpje opgenomen zodat iedereen in de vakantie gezellig met zijn kind bananenbrood kan bakken met behulp van haar handige adviezen en tips. 

Hier beantwoordt Klaske 10 vragen over haar online Kookworkshops voor kinderen en vind je haar website met nog veel meer leuke recepten. 

Hier vind je het recept en het filmpje met de workshop bananenbrood bakken, met hele duidelijke stap-voor- stap uitleg. Niet alleen over het recept. Maar bijvoorbeeld ook over hoe je je vork het beste kunt vasthouden als je bananen prakt.  
Veel plezier!

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je helpen je kind met een ondersteuningsvraag beter te begrijpen, of het beleid te verbeteren. René Lamers spit ze door en deelt de opvallendste.

Dit keer het spraakmakende promotieonderzoek van bestuurskundige Sharon Stellaard. ‘Wat er ook geprobeerd is voor passend onderwijs en jeugdzorg, het veranderde nooit écht iets. De kinderen zelf waren er onvoldoende mee geholpen, terwijl het aantal professionals toenam en steeds meer kinderen hulp kregen. Dit is de conclusie van Stellaard en noemt het ‘Boemerangbeleid’.

Lees hier meer over het onderzoek van Sharon Stellaard 

Lees hier het blog 'Jeugdzorg en onderwijs, Boemerangbeleid vanuit meningen en aannames', geschreven door Karin Kooreman: 

Wetsvoorstel verzuimaanpak flink aangepast

Vorig jaar zomer (2022) kwam onderwijsminister Wiersma met het wetsvoorstel ‘Terugdringen verzuim’. Op dit voorstel kwam flink veel kritiek, ook van Balans. We zagen een wetsvoorstel dat, in onze ogen, kinderen die (dreigen) uit te vallen in het onderwijs niet daadwerkelijk zou helpen en de privacy zou schenden. We zijn dan ook blij dat onderwijsminister Wiersma de kritiek ter harte heeft genomen en het wetsvoorstel op de grote pijnpunten heeft aangepast.

Lees meer

Ervaringsblog 'Trauma's en het belang van heling'

Diana is getrouwd met Peter. Samen hebben ze een zoon, Nate (18). Al een aantal jaren gaat Nate niet naar school. Hij is een zogenaamde ‘thuiszitter’. Toen hij in het voortgezet onderwijs uitviel wisten zijn ouders nog niet waarom het zo moeizaam ging met hem op school. Inmiddels is de diagnose ASS gesteld. In dit blog vertelt Diana over haar eigen trauma en het belang van heling.

Lees meer

Oproep: Wil jij je ervaring met kinder-fysiotherapie delen?

Wil jij je ervaring met kinderfysiotherapie delen? Meld je dan nu aan en deel je ervaring in een (online) gesprek met de onderzoekers - en vertel wat jij belangrijk vindt in een behandeling bij de kinderfysiotherapeut. Behalve aan ouders wordt ook aan jongeren zelf gevraagd om zich aan te melden voor het Onderzoek Samen Beslissen in de Kinderfysiotherapie. Met dit onderzoek willen onderzoekers de stem van jongeren betrekken bij het maken van keuzes in de behandeling met de kinderfysiotherapeut. Je krijgt voor je hulp een cadeaubon, en je reiskosten worden vergoed. 

Lees meer

Webinars en bijeenkomsten in 2023

Ook voor 2023 heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat onder andere op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

12 mei: Walk & Talk met lunch voor moeders van kinderen met ASS / ADHD in Amstelveen
15 mei: webinar over faalangst
16 mei: webinar over de Staatsexamens, met uitleg door CvtE en gelegenheid vragen te stellen BIJNA VOL!
17 mei: lezing over eetstoornis ARFID in Uitgeest
21 mei: ADHD-middag met lezingen door vooraanstaande wetenschappers en ervaren coaches in RAI Amsterdam  UITVERKOCHT!
22 mei: webinar ASS / A-typische ontwikkeling en seksualiteit, met Martine Delfos
25 mei: webinar Communicatie tussen ouders en school, met Aline Los en Marleen Kromkamp (Hanzehogeschool Groningen)
3 juni: Familiedag Dyslexie in Culemborg
5 juni: webinar Rekenproblemen en dyscalculie, met Marisca Milikowski en Marije van Oostendorp
10 oktober: Interactieve lezing 'Anders kijken naar gedrag', door Jelte van der Kooi in Leiden

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

Sluiting meivakantie, hemelvaart en Pinksteren
De advieslijn is van 27 april t/m 7 mei 2023 gesloten in verband met de meivakantie.
Donderdag 18 mei en vrijdag 19 mei in verband met hemelvaart. En 29 mei in verband met Pinksteren.
Tijdens de sluiting is het wel mogelijk om het bandje in te spreken met een terugbelverzoek of een vraag te stellen via het contactformulier.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens