Nieuwsbrief van Balans, met o.a.: krijg 50% korting op het lidmaatschap door mee te doen met In Kaart (actie voor leden en niet-leden)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • MEI-JUNI 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans
Eerste resultaten In Kaart:
De impact op het gezin van een kind met een ondersteuningsvraag
Wat zeggen ouders In Kaart over de impact van het hebben van een kind met een ondersteunings-behoefte?
In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met een ondersteuningsvraag of ontwikkelingsproblemen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen zijn. 

Lees meer
 

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.

Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.

Ga naar de actiepagina

Privacy, een zaak van ouders?!

Argeloos bij een gesprek op school aankomen en dan 'overvallen' worden door acht mensen aan tafel. Erachter komen dat de nieuwe school waar je je kind hebt aangemeld, gebeld heeft met de oude school. Scholen die vragen om een kopie van een volledig psychologisch onderzoeksverslag.
Op 25 mei 2018 werd de 'Wet bescherming persoonsgegevens' (Wbp) vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoe staat het er nu mee na 5 jaar AVG?

Lees meer

Webinar taalontwikkelingsstoornis (TOS) en passend onderwijs

Webinar vanwege Wereld TOS Dag 2023. Georganiseerd door Balans, FOSS en TOS-Centraal. Elise de Bree zal tijdens dit webinar op toegankelijke wijze vertellen over wat taal is en hoe belangrijk taal op school is. Ze zal het hebben over wat een taalontwikkelingsstoornis is. En waarom het belangrijk is om te weten hoe je dat moet signaleren op school, en wat de uitdagingen zijn in passend onderwijs voor deze leerlingen.

https://balansdigitaal.nl/agenda/webinar-taalontwikkelingsstoornis/
ADVERTENTIE

Compenseren met voorleessoftware

Heeft je kind grote moeite met het lezen en schrijven? Niet alleen bij dyslexie, maar ook bij een taalontwikkelingsstoornis, ADHD en andere leerproblemen kan compenserende voorleessoftware helpen. De software helpt leerdrempels weg te nemen en zorgt voor meer leerrendement.
Compenserende voorleessoftware vermindert de belemmeringen die het zwakke lezen en spellen met zich meebrengen. De compenserende software leest teksten voor, helpt bij het maken van gestructureerde samenvattingen en biedt ondersteuning bij het schrijven van teksten. 
De inzet van compenserende voorleessoftware zorgt dat je kind kan presteren op zijn of haar cognitieve niveau. 

Bekijk de compenserende programma’s van Lexima

Balans bij dialoogsessie over mentale gezondheid jongeren

Op 6 april 2023 kwam staatssecretaris Van Ooijen met het bericht in het AD * dat hij een maatschappelijke discussie wilde starten over het enorme aantal jongeren met psychische problemen.
(* Alleen te lezen bij een AD-abonnement. Het bijbehorende filmpje is wel te bekijken)

De boodschap van Van Ooijen leverde enorm veel reacties op, waaronder deze reactie van Balans. Vervolgens organiseerde de staatssecretaris op 25 april 2023 een dialoogsessie in de Jaarbeurs in Utrecht. Balans was hier ook bij, in de persoon van Joli Luijckx, Karin Kooreman en advieslijnvrijwilliger Xander.

Lees meer

Medicijnen mee op vakantie?

Veel mensen die op vakantie gaan, weten niet dat hun medicijnen, zoals ADHD-medicatie, zware pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen, onder de Opiumwet vallen. Deze medicijnen mag je niet zonder een speciale verklaring meenemen naar het buitenland. Je kunt dan aan de grens aangehouden worden en bent strafbaar. Dit geldt ook voor reizen binnen Europa met de auto.

Lees meer
ADVERTENTIE (Klik op de banner voor alle informatie)
KJP en Balans nu partners op het gebied van ervaringskennis van ouders
Oudervereniging Balans zal voortaan haar ervaringskennis van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag inzetten bij de kennisontwikkeling van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De samenwerking is structureel vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Lees meer
 

Blog: ADHD, ASS of toch niet helemaal?

FASD door pre-natale blootstelling aan (ook kleine hoeveelheden) alcohol is een veelvoorkomende maar meestal niet herkende aandoening. Ongeveer de helft van kinderen met FASD krijgen als eerste diagnose ADHD, veelal ook in combinatie met/of ASS, hechtingsproblematiek en andere gedragsdiagnoses.

Lees hier het ervaringsverhaal van Gabrielle.


Ook voor 2023 heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat onder andere op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

3 juni: Familiedag Dyslexie in Culemborg
4 juni: Balans Walk & Talk in Leiden (aanmelden via de facebookpagina van Balans Rijnland)
5 juni: webinar Rekenproblemen en dyscalculie, met Marisca Milikowski en Marije van Oostendorp
6 juni: Themabijeenkomst DCD in Tilburg (georganiseerd door Libra i.s.m. Balans Tilburg)
12 juni: webinar Ervaringsverhaal begeleiding ASS/HB kinderen thuis en in het onderwijs
13 juni: webinar Hooggevoeligheid, met Natasja Esmeijer en Miranda Meijer
9 oktober: webinar TOS en passend onderwijs, met Elise de Bree
10 oktober: Interactieve lezing 'Anders kijken naar gedrag' in Leiden, door Jelte van der Kooi

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer:

Persoonlijkheid van ‘schoolweigeraars’

Jongeren die al lang niet meer naar school willen, hebben vaak depressie, zijn sociaal teruggetrokken en kunnen 'hysterie' laten zien. Zo blijkt uit onderzoek onder 41 Haagse deelnemers van een schoolweigeringsprogramma van ggz-organisatie Youz. Doel van het onderzoek was om beter te begrijpen wat bij de jongeren speelt onder het ‘schoolweigeren’.

Lees meer over het onderzoek.

Karin Kooreman van Balans is kritisch. Lees hier haar verhaal.

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

Sluiting zomervakantie
De advieslijn is van 17 juli t/m 25 augustus 2023 gesloten in verband met de zomervakantie.
Tijdens de sluiting is het wel mogelijk om het bandje in te spreken met een terugbelverzoek of een vraag te stellen via het contactformulier.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens