Bijna zomervakantie! Nieuwsbrief van Balans, met o.a. vakantietips
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • JUNI-JULI 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Bijna zomervakantie

Het team, bestuur en de vrijwilligers van Balans wensen iedereen een fijne zomervakantie. We weten ook dat zomervakantie met kinderen met een ondersteuningsbehoefte soms ook het nodige extra van ouders vraagt. Hieronder een aantal links met vakantietips.

NIEUW OP DE WEBSITE VAN BALANS:
Jeugdhulp of Jeugdzorg aanvragen bij de gemeente

Aan de Balans Advieslijn vragen ouders vaak hoe het werkt als je kind jeugdhulp of jeugdzorg nodig heeft.
Gaat jeugdzorg bijvoorbeeld áltijd via de gemeente? Hoe lang mag de gemeente doen over een besluit? Wat is het verschil tussen jeugdhulp en jeugdzorg? Wat is een keukentafelgesprek? Op deze en nog veel meer vragen vind je nu het antwoord op onze website!

Hoe je jeugdhulp of jeugdzorg moet aanvragen bij de gemeente, lees je in dit artikel

En in dit artikel vind je verdiepende informatie. Je leest hoe de gemeente onderzoek doet naar jouw hulpvraag, en hoe men uiteindelijk komt tot een besluit over het al dan niet toekennen van jeugdhulp of jeugdzorg.

Kom je er alsnog niet uit? Neem dan eens contact op met onze advieslijn.

Webinar Inclusief Onderwijs met Dolf van Veen - en korte ALV Balans

Op donderdag 28 september is de Algemene Ledenvergadering van Balans online. Traditiegetrouw combineren we deze ALV met een webinar. Dit keer zal Dolf van Veen een presentatie houden over Inclusief Onderwijs. 

Bekijk hier het programma en vergeet niet om jezelf aan te melden.

Enquête: Monitor Passend Onderwijs in het mbo

Ouders & Onderwijs houdt een Monitor Passend Onderwijs in het mbo. Heb je ervaringen met passend onderwijs op het mbo? Hoe verloopt de ondersteuning, maar ook de aanmelding en inschrijving?

Vul de enquête in en help zo passend onderwijs op het mbo te verbeteren.

Stand van zaken afbouw Verwijsindex Risicojongeren (VIR)

Sinds februari 2021 zetten Balans en andere organisaties zich in voor het stoppen met, en het juiste gebruik van de Verwijsindex Risicojongeren (VIR). In het najaar van 2022 nam staatssecretaris Van Ooijen, naar aanleiding van een motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) en René Peters (CDA), uiteindelijk het besluit om de VIR als verplichting uit de Jeugdwet te schrappen.

Hier lees je meer over het verloop hiervan.

Classificatie een voordeel? Of juist niet? Wat zeggen de deelnemers van In Kaart?

In haar nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met ontwikkelingsproblemen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen zijn over de ontwikkeling. Is het hebben van een classificatie zoals ADHD, dyslexie of DCD een voordeel, of juist niet? Wat zeggen de deelnemers van In Kaart hierover?

Lees het hier

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.

Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.

Ga naar de actiepagina

Twee onderwijsdebatten: wat werd er besproken?

We hebben meer thuiszitters dan ooit. Passend onderwijs heeft onvoldoende opgeleverd. En er zijn knelpunten rondom het leerlingenvervoer. We zien nog steeds Veilig Thuis-meldingen bij niet passend onderwijs, en er is nog steeds geen landelijke norm voor basisondersteuning.
Op 5 april en 31 mei sprak de Onderwijscommissie met - toen nog - Onderwijsminister Wiersma over al deze knelpunten. En wij schreven samen met 17 andere organisaties brieven met input voor het debat.

Lees meer

Webinar met prof. Milene Bonte: signalering dyslexie of leesproblemen

Waarom is het zo belangrijk om kinderen met leesproblemen of dyslexie al vroeg te herkennen en ondersteunen? Wat weten we over de oorzaken van dyslexie, en wanneer is er sprake van een leesprobleem? Wat zijn de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen? 

De Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers (LBRT) en Oudervereniging Balans organiseren op 13 september samen een webinar over leesproblemen en dyslexie met professor Milene Bonte. Dit webinar is een unieke kans om Bonte zelf te horen spreken over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen vanuit de neurowetenschap op het gebied van dyslexie. Ook niet-leden zijn welkom om zich aan te melden.

Meer info en aanmelden

Webinar Staatsexamens en de mogelijkheden voor extra voorzieningen

Op donderdagavond 16 november organiseert Balans - samen met Ouders & Onderwijs, LAKS,  LBVSO, PO-Raad en Sectorraad-GO - opnieuw een webinar over de staatsexamens VO.
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zal vooral ingaan op de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot extra voorzieningen of ondersteuning die leerlingen eventueel nodig hebben. Deze moeten namelijk op tijd (voor 1 december voor vso-leerlingen, voor 1 februari voor individuele kandidaten) worden aangevraagd.

Meer info en aanmelden
Vakantieblog: Ik heb een nieuw vriendje!
Lees hier het blog van Arjan van Gerner, vrijwilliger bij Stichting Autstede, over een logeerweekend voor kinderen met autisme samen met hun ouders.
 


Ook voor na de zomervakantie heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat onder andere op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

11 september: webinar IQ en intelligentie, met Martine Delfos
13 september: webinar Signalering dyslexie of leesproblemen, met Milene Bonte
17 september: ADHD Familiedag in Dierenpark Amersfoort  UITVERKOCHT
18 september: webinar ASS en gehechtheid, met Yvonne Loekemeijer (Loekemeijermethode)
28 september: webinar Inclusief Onderwijs, met Dolf van Veen (plus korte ALV Balans)
9 oktober: webinar TOS en passend onderwijs, met Elise de Bree
10 oktober: Interactieve lezing 'Anders kijken naar gedrag' in Leiden, door Jelte van der Kooi
16 november: webinar Staatsexamens, met Angélique Coenraads-Geurtjens (CvTE)

Boek: Au 't is me een stoornis

Maaike Haaiveld heeft een angststoornis en ze is moeder van een zoon met autisme. In haar boek ‘Au ‘t is me een stoornis’ vertelt zij over haar persoonlijke ervaringen en belevenissen. (Uitgeverij Bookscout, €22,50)

Claudette Nouris van Balans en MamaVita stelde 10 vragen aan Maaike Haaiveld over haar drive om het boek te schrijven.

Lees meer

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

Sluiting zomervakantie
De advieslijn is van 17 juli t/m 25 augustus 2023 gesloten in verband met de zomervakantie.
Tijdens de sluiting is het wel mogelijk om het bandje in te spreken met een terugbelverzoek of een vraag te stellen via het contactformulier.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens