Jouw ervaringen met privacy? / Wegwijzerwebsite sociale onveiligheid / 2 nieuwe blogs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • SEPTEMBER 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans
Privacy, een zaak van ouders?!

Argeloos bij een gesprek op school aankomen en dan ‘overvallen’ worden door 8 mensen aan tafel. Erachter komen dat de nieuwe school waar je je kind hebt aangemeld, met de oude school over jouw kind heeft gesproken. Scholen of gemeenten die vragen om een kopie van een volledig psychologisch onderzoeksverslag. Gemeenten die bij een (evaluatie-)gesprek met hulpverlening willen zijn. Dit soort signalen krijgt Balans regelmatig van ouders. Terwijl het recht op privacy een grondrecht is. En het onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens verstrekkende gevolgen kan hebben.
 
Wij zijn benieuwd hoe het, vijf jaar na de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is gesteld met de naleving van de AVG in het onderwijs. En bij het aanvragen van jeugdhulp/jeugdzorg bij de gemeente. Dit onderzoeken wij met twee enquêtes.
 
Lees er hier meer over, en vul de enquêtes in.

Marije Pietersma gaat de komende tijd blogs schrijven voor Balans. Ze schrijft over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie, van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten dat het met zich meebrengt in het gezinsleven. Dit keer blogt ze over communicatie, hormonen, aannames en bovenal heel veel liefde voor haar gezin.

Lees Marijes blog

Webinar Inclusief Onderwijs met Dolf van Veen - en korte ALV Balans

Op donderdag 28 september is de Algemene Ledenvergadering van Balans online. Traditiegetrouw combineren we deze ALV met een webinar. Dit keer zal Dolf van Veen een presentatie houden over Inclusief Onderwijs. 

Bekijk hier het programma en vergeet niet om jezelf aan te melden.

Wegwijzerwebsite sociale onveiligheid op school & internetconsultatie

Wegwijzerwebsite jouwveiligeschool.nl
Heb je te maken met een onveilige situatie op school? Kijk dan op jouwveiligeschool.nl of bel Balans. Wij kunnen met je meedenken en zorgen dat je melding anoniem geregistreerd wordt. Lees meer
 
Internetconsultatie
Behalve dat er nu een wegwijzerwebsite is, loopt er ook een internetconsultatie vrij en veilig onderwijs. Deze kan ingevuld worden tot 24 september ‘23. Lees hier meer over de belangrijkste wijziging en waar je kunt reageren.

In Kaart is jarig!

"In Kaart is jarig! We zijn nu 1 jaar bezig met het verzamelen van ervaringen van o.a. ouders van kinderen met neurodivergentie en/of beperkingen. Tijd om even terug te blikken. Ook wil ik jullie vertellen over de plannen voor komend jaar."
Nieuwe column van projectleider Franca Leeuwis over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart, het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Veel ouders, leden van Balans, doen al mee.
 
Lees Franca's column

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina

Webinar over ADHD en slaapproblemen

Op 26 september 2023 organiseert Balans samen met het PAINT-consortium (www.adhdendrukgedrag.nl) een webinar over slaapproblemen in combinatie met ADHD. De beide sprekers, Finja Marten en Lena Keuppens, zijn promovenda aan de KU Leuven. Daar doen zij onderzoek naar slaap(problemen) bij jongeren met ADHD.

Slaapproblemen komen vaak samen met ADHD voor. Finja en Lena zullen hier tijdens het webinar meer over vertellen. Ook zullen zij iets vertellen over hun onderzoek naar een interventie voor slaapproblemen bij jongeren met ADHD.

Meer info en aanmelden
ADVERTENTIE - KLIK OP DE BANNER VOOR MEER INFO

Oproep: vakantie-ervaringen

Voor de zomervakantie deelden we het blog van Arjan van Gerner – Vrijwilliger bij Stichting Autstede waarin hij zijn ervaring deelde met speciale vakanties voor gezinnen met kinderen met een ondersteuningsvraag.  https://balansdigitaal.nl/kennisbank/ontwikkelingsproblemen/ervaringsverhalen-en-vlogs/ik-heb-een-nieuw-vriendje/ Een mooie tip voor ouders. Maar er zijn vast meer initiatieven of vakantiebestemmingen waar jullie deze zomervakantie positieve ervaringen hebben opgedaan.
Heb je vakantietips? Deel ze dan met ons. We plaatsen deze ervaringen dan op de website. Zo kunnen jullie elkaar helpen aan geslaagde vakantietips!

Lees meer

Webinar met prof. dr. Elise de Bree over TOS en passend onderwijs

Ter gelegenheid van Wereld TOS Dag 2023 organiseren FOSS, TOS-Centraal en Balans een webinar met Prof. dr. Elise de Bree, hoogleraar orthopedagogiek, in het bijzonder taalontwikkelingsstoornissen en passend onderwijs. Dagvoorzitter is Elin Borucu-Çalinalti, zelf ouder van een kind met TOS.
 
Elise de Bree zal tijdens dit webinar op toegankelijke wijze vertellen over wat taal is en hoe belangrijk taal op school is. Ze zal het hebben over wat een taalontwikkelingsstoornis is en waarom het belangrijk is om te weten hoe je dat moet signaleren op school. Ze zal daarna vertellen hoe passend onderwijs op dit moment voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis wordt uitgevoerd en welke kansen en uitdagingen er zijn in passend onderwijs voor deze leerlingen.

Meer info en aanmelden


Ook voor na de zomervakantie heeft Balans weer een uitgebreid programma van Webinars en live-bijeenkomsten in het land. Het programma kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

11 september: webinar IQ en intelligentie, met Martine Delfos
11 september: Koffie/thee-avond Balans kerngroep Tilburg – bijeenkomst in Tilburg
13 september: webinar Signalering dyslexie of leesproblemen, met Milene Bonte
17 september: ADHD Familiedag in Dierenpark Amersfoort   UITVERKOCHT
18 september: webinar ASS en gehechtheid, met Yvonne Loekemeijer (Loekemeijermethode)
19 september: lezing & webinar Autisme en Passend Onderwijs/Leerrecht, met Karin Kooreman
24 september: Balans Walk&Talk, wandeling van Balans Rijnland
26 september: webinar Slaapproblemen en ADHD, met Lena Keuppens en Finja Marten
28 september: webinar Inclusief Onderwijs, met Dolf van Veen (plus korte ALV Balans)
3 oktober: Ouderavond DCD thuis en op school, in Beetsterzwaag, met Jolanda Hoekstra en Joli Luijckx
5 oktober: Online bijeenkomst Ouders van ‘thuiszitters’ in verbinding
9 oktober: webinar TOS en passend onderwijs, met Elise de Bree
10 oktober: Interactieve lezing 'Anders kijken naar gedrag' in Leiden, door Jelte van der Kooi
16 november: webinar Staatsexamens, met Angélique Coenraads-Geurtjens (CvTE)

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer:

Begeleiding van studenten met een ondersteuningsbehoefte naar passend werk

Bij begeleiding naar werk van jongeren die op school ondersteuning hadden, staan hun behoeften niet centraal. Ze moeten veel moeite doen. Daardoor ervaren ze een grote overgang van school naar werk. Vooral bij jongeren met hbo of universiteit wordt ervan uitgegaan dat ze veel zelf uitzoeken, zij stuiten ook meer op onbegrip. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Lees meer

'Van school naar duurzaam werk':
geef jouw mening over de nieuwe wet

Op dit moment loopt de internetconsultatie Wet van school naar duurzaam werk. Deze wet moet ervoor gaan zorgen dat jongeren hulp krijgen als ze hun baan verliezen. Dit is je kans om ook jouw stem te laten horen. Dit kan nog tot 10 september.
 
Lees meer

Lezing in Leiden: Anders kijken naar gedrag, met Jelte van der Kooi

De afdeling Rijnland van Balans organiseert, samen met het landelijk bureau, een interactieve lezing met Jelte van der Kooi, gecertificeerd Process Communication Model (PCM) trainer/coach.
Hij legt deze avond uit hoe je door jouw communicatie het gedrag van een kind beter leert begrijpen. En hoe je met inzicht in jouw eigen manier van communiceren kan bijdragen aan goede samenwerking tussen kind, ouders en onderwijs.
 
Je krijgt praktisch toepasbare tools en inzichten aangereikt, waar je zelf mee aan de slag kunt.
De avond is speciaal voor ouders, onderwijsprofessionals en professionals werkzaam in de zorg.

Meer info en aanmelden

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens