Sociale veiligheid: Balans en Expertisenetwerk in gesprek met minister Marielle Paul / en 10+ andere berichten over onze vele activiteiten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • OKTOBER 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Expertisenetwerk Sociale veiligheid in gesprek met minister Marielle Paul

Balans is al lange tijd bezig met het onderwerp ‘sociale veiligheid op school’. Dit naar aanleiding van het rapport ‘Ieder kind overal veilig’, waaruit onder andere bleek dat er geen plek is waar je als ouder terecht kan als je zorgen hebt over de veiligheid van je kind op school. Veilig Thuis pakt dit soort meldingen namelijk niet op. Inmiddels is er een ‘wegwijzerwebsite’: www.jouwveiligeschool.nl. Via die website krijgen ouders, leerlingen en leerkrachten informatie en worden zij verwezen naar een van de organisaties in het Expertisenetwerk Sociale Veiligheid.
Op 2 oktober jl. was er een bijeenkomst in Den Haag met minister Marielle Paul. Je leest er alles over in dit bericht, Expertisenetwerk Sociale veiligheid in gesprek met minister Marielle Paul.
Heb je zorgen over de veiligheid van jouw kind op school? Bel dan de Balans Advieslijn (zie bericht onderaan deze nieuwsbrief)!

Balans reageert op internetconsultatie Wet vrij en veilig onderwijs

Balans houdt zich al enige tijd bezig met sociale veiligheid op school. Onder andere naar aanleiding van ons rapport ‘Ieder kind overal veilig’, is bepaald dat er een meldpunt sociale veiligheid moest worden ingericht. Er is een expertisenetwerk opgericht, en er is inmiddels een ‘wegwijzerwebsite’: www.jouwveiligeschool.nl. Ook de wet wordt aangepast.
Lees hier de laatste stand van zaken over het meldpunt. En de reactie van Balans op het wetsvoorstel
Balans: 'Te weinig BSO-plekken voor kinderen met een ondersteuningsvraag'

Er zijn te weinig plekken op de Buitenschoolse Opvang (BSO) voor kinderen die wat extra of andere ondersteuning nodig hebben. Dit vertelde Joli Luijckx van Balans op 18 september in het jeugdjournaal en de NOS-journaals.

Lees meer

Nieuwe handreiking ontwikkelings-perspectief (OPP)

Wanneer een kind extra ondersteuning nodig heeft op school, wordt dit in overleg tussen ouders en school vastgelegd in een ontwikkelingsperspectief (OPP). Dit gaat in de praktijk vaak niet goed. Dit bleek onder andere uit onderzoek van Balans. Daarom zijn we blij dat het Steunpunt Passend onderwijs een nieuwe handreiking maakte, in opdracht van het ministerie van OCW. Balans en Ouders & Onderwijs dachten mee bij het ontwikkelen van de nieuwe handreiking. Lees er hier meer over
 
Ouderbrochures nog te weinig bekend
Vorig jaar schreef Balans, in opdracht van het ministerie van OC&W, informatie over passend onderwijs. Deze informatie is verwerkt in verschillende brochures en filmpjes voor ouders en leerlingen. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat deze informatie door ouders heel goed wordt beoordeeld, maar dat dit amper bekend is bij de doelgroep. OC&W gaat de komende tijd aan het werk om de informatie beter en breder onder de aandacht te brengen. Door dit bericht en door dit te delen op de social media en in het netwerk van Balans, hopen wij bij te dragen aan bekendheid van deze belangrijke informatie.
De rechten van ouders en kinderen onder de AVG
Vragen en antwoorden over privacy
Mr. W.N. van der Voet (foto), Advocaat Privacyrecht bij Advocatenkantoor Vuurens & Lagerweij, zette voor Balans vragen en antwoorden over privacy op een rijtje. https://balansdigitaal.nl/de-rechten-van-ouders-en-kinderen-onder-de-avg/
Lees ze door, want de persoonsgegevens van je kind(eren) en van jezelf, zijn het waard om goed te beschermen.

Balans onderzoekt 
Balans onderzoekt hoe het, 5 jaar na de AVG, staat met de privacy van kinderen en ouders in het onderwijs en bij het aanvragen van jeugdhulp/jeugdzorg.
Heb jij onze enquête al ingevuld? Nee? Doe dat dan meteen! Bij het invullen krijg je ook informatie over privacy, dus het is ook nog leerzaam.
 
Enquête over privacy in het onderwijs

Enquête over privacy bij het aanvragen van jeugdhulp/jeugdzorg
 

Vertrouwen in de GGZ

Onlangs dagvaardde 'Vertrouwen in de GGZ' de Nederlandse Zorgautoriteit wegens haar plan om intieme vragenlijsten op te eisen uit de spreekkamer van psychologen en psychiaters. Op 29 september 2023 vond de zitting plaats in de rechtbank in Utrecht. Balans was erbij, lees hier het verslag van Karin Kooreman.

Balans en Mama Vita gaan nog meer samenwerken

Balans, vereniging voor ouders en Stichting Mama Vita (Autisme netwerk voor moeders) werkten al veel samen. Maar zullen deze samenwerking nog meer gaan intensiveren. Daarom hebben beide organisaties op 21 september ‘23 een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Lees meer

Wereld TOS Dag!

Op vrijdag 20 oktober 2023 is het Wereld TOS Dag! Een dag waarop we aandacht vragen voor TOS (taalontwikkelingsstoornis). Ter gelegenheid van deze dag organiseert Balans iets eerder, op maandag 9 oktober, een webinar over TOS. We doen dat samen met de FOSS en met TOS Centraal . Spreker is Elise de Bree (hoogleraar orthopedagogiek). Je kunt je nog aanmelden. Als je lid bent van Balans, kun je gratis deelnemen!
ADVERTENTIE

Lees mee tijdens de Kinderboekenweek!
 
De Kinderboekenweek is in volle gang! Een mooi moment om leesplezier onder de aandacht te brengen, óók voor kinderen die moeite hebben met lezen. Wist je dat kinderen met een leesbeperking gratis toegang hebben tot duizenden boeken in verschillende leesvormen? En dat het Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie van Sanne Rooseboom beschikbaar is in meerdere leesvormen? Dit geldt ook voor verschillende thematitels die tijdens de Kinderboekenweek centraal staan. Genieten dus! Het lidmaatschap voor kinderen en jongeren met een leesbeperking tot 18 jaar is gratis.
 
Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/kinderboekenweek

Webinar over staatsexamens en de mogelijkheden voor extra voorzieningen

Op donderdagavond 16 november organiseert Balans - samen met Ouders & Onderwijs, LAKS, LBVSO, PO-Raad en Sectorraad-GO  - een webinar over de staatsexamens VO. Spreker is Angélique Coenraads-Geurtjens, programmamanager staatsexamens vo bij het College voor Toetsen en Examens (CvtE). Zij licht toe welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot extra voorzieningen of ondersteuning die leerlingen eventueel nodig hebben. Deze extra voorzieningen moeten namelijk op tijd worden aangevraagd: vóór 1 december voor vso-kandidaten, en vóór 1 februari voor individuele kandidaten.

Meld je hier aan voor het webinar

Lezing in Leiden: 'Anders kijken naar gedrag', met Jelte van der Kooi

De afdeling Rijnland van Balans organiseert, samen met het landelijk bureau, een interactieve lezing met Jelte van der Kooi, gecertificeerd Process Communication Model (PCM) trainer/coach.
Hij legt deze avond uit hoe je door jouw communicatie het gedrag van een kind beter leert begrijpen. En hoe je met inzicht in jouw eigen manier van communiceren kan bijdragen aan goede samenwerking tussen kind, ouders en onderwijs.
 
Je krijgt praktisch toepasbare tools en inzichten aangereikt, waar je zelf mee aan de slag kunt.
De avond is speciaal voor ouders, onderwijsprofessionals en professionals werkzaam in de zorg.

Meer informatie en aanmelding

Marije Pietersma schrijft elke maand over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie - van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten die het met zich meebrengt in het gezinsleven. Dit keer blogt ze over spreekbeurten en een ZG.
‘Tim had een M. Een M van Matig. En ik een ZG!’ Ik durf te bezweren dat ze niet eens wist wat matig betekende in die tijd. Maar Tim had goed aangevoeld het niet naar behoren te hebben gedaan. Wanneer je een Matig krijgt is het dus huilen geblazen, had mijn achtjarige toentertijd fijntjes opgemerkt.

Lees Marijes blog

Juan Manterola en Gemma Witteman: binnenkort bloggen vanuit Argentinië

Juan Manterola is bij veel Balans-leden bekend als deskundige op het gebied van DCD. Met zijn vrouw Gemma, die bij Karakter werkt, gaat hij in het Argentijnse dorp Junin de los Andes kinderen helpen die ondersteuning nodig hebben. De twee jeugdartsen vertrekken in maart 2024 en gaan bij Oudervereniging Balans over hun ervaringen bloggen. 

René Lamers sprak met hen over hun plannen. Lees hier het interview
ADVERTENTIE

Wat kan compenserende software bieden?
 
Compenserende software is een krachtig hulpmiddel dat ondersteuning biedt bij dyslexie en andere lees – en spellingproblemen. Met programma's zoals Alinea, Kurzweil en Read&Write kun je een helpende hand bieden aan degene die worstelen met lezen en spellen. Nu nieuw met eXamode: dé tool om online toetsen en tentamens af te nemen in een veilige en afgesloten omgeving.
 
Bekijk onze website voor meer informatie



De agenda van Balans-webinars en bijeenkomsten in het land is nog steeds goed gevuld; zelfs voor 2024 staan er al diverse interessante webinars op het menu. En als je lid bent, kun je vaak gratis meedoen!
Het complete overzicht van activiteiten kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
10 oktober in Leiden: Interactieve lezing 'Anders kijken naar gedrag' door Jelte van der Kooi
14 november in Stadskanaal: Presentatie Passend onderwijs, door Saskia Diederik en Annelie van der Meer
10 oktober in Eindhoven: Themabijeenkomst DCD van Libra Revalidatie m.m.v. Balans Tilburg - Inschrijving is helaas al gesloten

WEBINARS
9 oktober: webinar TOS en passend onderwijs, met Elise de Bree
16 november: webinar Staatsexamens, met Angélique Coenraads-Geurtjens (CvTE)
21 november: webinar Leerrecht en zorgplicht: presentatie over passend onderwijs door Karin Kooreman
15 januari 2024: webinar Autisme en Zelfbeeld door Martine Delfos
15 januari 2024: webinar Lezen kan altijd! Ontdek leesplezier... door Janneke Bakker (Passend Lezen)
24 januari 2024: webinar ADHD-gedrag bij adolescenten door Bianca Boyer
25 januari 2024: webinar Autisme en burn-out door Karin Simonis-Wigbels en Miranda Schoot
14 mei 2024: webinar Positieve eigenschappen die samengaan met ADHD door Martine Hoogman

5 februari 2024: webinar Netjes op orde, door Gwendoline Van Balberghe (professioneel opruimbegeleider) - Aanmelden binnenkort mogelijk

In Kaart: aan de slag met 'Opvoeden en online gedrag van kinderen'

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.
 
Lees hier Franca's column

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer:

'Lastig' gedrag? Hoe eerder erkend, des te meer effect

Opvallende emoties bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD, ASS of angsten kunnen we maar beter op vroege leeftijd serieus nemen. Ze voelen zich rot en uiten het nog zichtbaar met schreeuwen, prikkelbaarheid of anders. En met behandeling is dan nog ‘eenvoudig’ aan emotieregulatie te werken. Anders kropt het kind gevoelens op en ontwikkelt het later angst, gepieker of somberheid. Dit laat studie van vijf Nederlandse onderzoekers zien. 
 
Lees meer

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.

Sluiting in de herfstvakantie
De advieslijn is gesloten van 14 oktober t/m 29 oktober. Het is in die periode wel mogelijk om in te spreken of het contactformulier in te vullen. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord of wordt teruggebeld.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens