Kom naar de DCD Familiedag; nu ook staatsexamens voor leerlingen reguliere school; pamflet leerlingenvervoer aangeboden; en nog meer nieuws van Balans
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • NOVEMBER 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Nu ook staatsexamen mogelijk voor leerlingen reguliere school

Leerlingen die door ziekte of bijzondere omstandigheden geen regulier eindexamen kunnen doen hebben vanaf nu de mogelijkheid om toch certificaten of een diploma te halen via de Staatsexamens. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft de toelating van kandidaten voor deze groep uitgebreid.

Lees meer

Webinar over staatsexamens en de mogelijkheden voor extra voorzieningen

Op donderdagavond 16 november organiseert Balans - samen met Ouders & Onderwijs, LAKS, LBVSO, PO-Raad en Sectorraad-GO  - een webinar over de staatsexamens VO. Spreker is Angélique Coenraads-Geurtjens, programmamanager staatsexamens vo bij het College voor Toetsen en Examens (CvtE). Zij licht toe welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot extra voorzieningen of ondersteuning die leerlingen eventueel nodig hebben. Deze extra voorzieningen moeten namelijk op tijd worden aangevraagd: vóór 1 december voor vso-kandidaten, en vóór 1 februari voor individuele kandidaten.

Meld je hier aan voor het webinar

Alle kinderen die wat onhandig zijn of misschien wel DCD hebben, zijn zondagmiddag 3 maart – uiteraard samen met hun ouders, broers en zussen, andere familieleden en vrienden – welkom op de DCD Familiedag in Culemborg. Balans organiseert de Familiedag samen met het DCD Netwerk Nederland. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het JKF Kinderfonds.
Een belangrijk programma-onderdeel is een interactieve show van de Bende van Super-Anders (die laat zien dat je door je DCD dingen soms juist extra goed kunt!). Verder onder andere: vloggen met DCD; ‘Hoe overleef ik mijn DCD?’; een DCD ervaringscircuit; informatiemarkt; vragen stellen aan deskundigen.
De entreeprijs voor leden van Balans is slechts € 2,50 per ouder of kind.

Bekijk hier het complete programma en meld je snel aan!

Pamflet leerlingenvervoer aangeboden aan onderwijsminister Marielle Paul

Leerlingenvervoer anders organiseren. Balans, Ouders & Onderwijs, LBVSO en Iederin vroegen de minister van Onderwijs Marielle Paul de mogelijkheden te onderzoeken. Zodat de kwaliteit van het leerlingenvervoer en de impact op het onderwijs en het welbevinden van leerlingen op weg naar inclusief onderwijs verbetert. Ook boden we aan met een brainstormdag hiervoor de aftrap te geven. 

Lees meer

Waarom zou je meedoen aan In Kaart?

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.
 
Waarom zou je dat doen? Lees het in Franca's column

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina

Buddy's voor steun en begeleiding in het ouder- en jeugdsteunpunt

Ieder samenwerkingsverband heeft nu een ouder- en jeugdsteunpunt. Naast het geven van informatie is het bieden van ondersteuning en begeleiding aan ouders en jeugdigen bij passend onderwijs een taak van deze steunpunten. Maar hoe organiseer je dat? In het OO magazine voor onderwijsprofessionals staat een interview met Joli Luijckx van Balans over de inzet van ervaringsdeskundige buddy’s.   Lees het hier


De ervaringen van een buddy

Balans heeft dit jaar een nieuwe groep buddy’s getraind. Zij zijn inmiddels allemaal aan de slag als buddy. Zowel online (via beeldbellen) als fysiek (wanneer de buddy in dezelfde regio woont als de vraagouder).

Lees hier de ervaringen van buddy Christine Tolenaar (foto) en coördinator Claudette Nouris.

Onderzoek inzet buddy's

De Christelijke Hogeschool Ede heeft onderzoek gedaan naar de inzet van buddy’s voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag. 

Lees er hier meer over (een artikel uit BalansMagazine over het onderzoek, inclusief een link naar nog meer informatie)



De agenda van Balans-webinars en bijeenkomsten in het land is nog steeds goed gevuld; ook voor 2024 staan er al vele interessante webinars en bijeenkomsten op het menu. En als je lid bent, kun je vaak gratis meedoen!
Het complete overzicht van activiteiten kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat o.a. op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
14 november in Stadskanaal: Presentatie Passend onderwijs, door Saskia Diederik
22 november in Amsterdam: bijeenkomst over Jeugdzorg, met sprekers van Balans
12 december in Den Haag: Parent Connect Coffee: neurodivergent children (voertaal Engels)
16 januari in Assen: In Balans Bewegend Leren, door Gabrielle Alberink
3 maart 2024 in Culemborg: Familiedag DCD

WEBINARS
16 november: webinar Staatsexamens, mogelijkheden voor extra voorzieningen door Angélique Coenraads
21 november: webinar Leerrecht en zorgplicht: presentatie over passend onderwijs door Karin Kooreman
11 december: webinar Hoogbegaafd zijn herkennen en erkennen door Marina Mol-den Boer
15 januari 2024: webinar Autisme en Zelfbeeld door Martine Delfos
15 januari 2024: webinar Lezen kan altijd! Ontdek leesplezier... door Janneke Bakker (Passend Lezen)
24 januari 2024: webinar ADHD-gedrag bij adolescenten door Bianca Boyer
25 januari 2024: webinar Autisme en burn-out door Karin Simonis-Wigbels en Miranda Schoot
5 februari 2024: webinar Netjes op orde, door Gwendoline Van Balberghe (professioneel opruimbegeleider)
7 februari 2024: online minicursus Regie krijgen en houden in je leven door Esther Daems
27 februari 2024: webinar Jeugdzorg. Hoe vraag je Jeugdhulp/-zorg aan bij de gemeente? door Karin Kooreman
16 april 2024: webinar Genderdiversiteit en Neurodiversiteit door Natasja Esmeijer en Miranda Meijer
14 mei 2024: webinar Positieve eigenschappen die samengaan met ADHD door Martine Hoogman
ADVERTENTIE

Ook helpen de kinderfysiotherapie te verbeteren?
 
Het is belangrijk dat kinderen, jongeren en ouders mee kunnen beslissen met hun behandeling bij een kinderfysio- of oefentherapeut. Vragenlijsten kunnen daarbij helpen, door belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Jullie kunnen helpen ervoor te zorgen dat de vragenlijsten echt goed zijn!

Is uw kind 5-17 jaar oud en wordt hij/zij behandeld door een fysio- of oefentherapeut? Willen jullie helpen de kinderfysio- of oefentherapie te verbeteren? Jullie kunnen helpen door twee keer onze online vragenlijsten in te vullen! Na afloop ontvangen jullie allebei een Bol.com cadeaubon van 10 euro.
Meer info en aanmelden via www.promis-fysio.nl

(Dit project wordt aangestuurd vanuit het Emma Kinderziekenhuis)

"Psychiatrische aandoeningen" veroorzaken veel leed. Maar wat als deze aandoeningen niet veroorzaakt worden door een ontregeld brein, maar door een immuunsysteem dat uit balans is? In Immuno-psychiatrie onderzoekt prof. Hemmo Drexhage de relatie tussen het immuunsysteem en "psychiatrische aandoeningen".

Lees hier de boekbespreking van Annemieke van de Groep

Krijgen hoogbegaafde leerlingen anno 2023 passend onderwijs?

De afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat kinderen tussen 9 en 11 jaar al naar de middelbare school gaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat vaak om “cognitief sterke” leerlingen die zijn uitgeleerd op de basisschool, waardoor ze niet meer worden uitgedaagd volgens berichtgeving van de NOS. Maar klopt dit wel? Willy de Heer denkt van niet. Lees hier waarom.

Marije Pietersma schrijft elke maand over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie - van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten die het met zich meebrengt in het gezinsleven. 
Dit keer gaat de blog van Marije over overprikkeling. Hoe moeilijk is het om aan te geven dat je echt overprikkeld bent als overprikkeling sinds een jaar of wat een soort roem heeft verkregen? Je leest het hier.

Webinar over leesplezier voor kinderen en jongeren met een leesbeperking

Op 15 januari 2024 organiseert Balans samen met Bibliotheekservice Passend Lezen een webinar over de mogelijkheden van lezen voor kinderen met een leesbeperking.
Lezen is leuk en belangrijk, maar voor kinderen en jongeren met een leesbeperking kan het ook best lastig zijn. Hoe zorg je toch voor leesplezier, verruiming van de woordenschat en het kunnen meepraten over de populairste boeken? Tijdens het webinar bespreekt Janneke Bakker (relatiemanager bij Bibliotheekservice Passend Lezen) alle mogelijkheden van Passend Lezen voor de jeugd. Je komt meer te weten over de collectie, de producten en diensten en hoe het praktisch werkt. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.

Meld je hier aan voor het webinar
ADVERTENTIE

Blind leren typen met een typemethode die is afgestemd op kinderen die neurodivers leren? Terwijl bij gangbare typecursussen de letters op een motorisch, repetitieve manier aangeleerd worden, zet Typ10 in op verschillende leerkanalen, waaronder het visuele. Door het koppelen van letters aan kleuren, afbeeldingen en versjes leren de kinderen op een cognitieve, verbeeldende en gestructureerde manier. Ideaal voor kinderen met dyslexie, autisme, DCD of andere leeruitdagingen. 
 
Op 8/01 starten onze online typlessen onder professionele begeleiding. 
Zelf Typ10-lesgever worden? Volg onze 1-daagse opleiding voor leerkrachten of therapeuten/remedial teachers.  
 
Vul de code ‘BALANS’ in het kortingsveld op de betaalpagina in en krijg 20% korting!

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens