Team en bestuur van Balans wensen je fijne feestdagen en een spetterend 2024!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • DECEMBER 2023
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Nieuw jaar met een vernieuwde website

Achter de schermen is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan het toegankelijker maken van onze website balansdigitaal.nl.
Wij zijn benieuwd wat jullie van de vernieuwde website vinden. Heb je feedback of tips? Of zie je een foutje? Mail naar webmaster@balansdigitaal.nl. Dan gaan we ermee aan de slag.
  
Toolkit voor samenwerking tussen ouders, school en jeugdhulp

Ouders, leerkrachten en zorg zijn sámen verantwoordelijk voor het kansrijk, gezond en veilig opgroeien van een kind. Een gesprek kan het startpunt zijn voor een waardevolle samenwerking. De digitale toolkit ‘Sámen voor het kind’ van het NJi (Nederlands Jeugdinstituut) is hierbij een handig hulpmiddel. Balans heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de toolkit.

Lees meer

Alle kinderen die wat onhandig zijn of misschien wel DCD hebben, zijn zondagmiddag 3 maart – uiteraard samen met hun ouders, broers en zussen, andere familieleden en vrienden – welkom op de DCD Familiedag in Culemborg. Balans organiseert de Familiedag samen met het DCD Netwerk Nederland. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het JKF Kinderfonds.
Een belangrijk programma-onderdeel is een interactieve show van de Bende van Super-Anders (die laat zien dat je door je DCD dingen soms juist extra goed kunt!). Verder onder andere: vloggen met DCD; ‘Hoe overleef ik mijn DCD?’; een DCD ervaringscircuit; informatiemarkt; vragen stellen aan deskundigen.
De entreeprijs voor leden van Balans is slechts € 2,50 per ouder of kind.

Bekijk hier het complete programma en meld je snel aan!

Medische keuring voor rijbewijs wordt goedkoper

Heb je ADHD of autisme en wil je je rijbewijs halen? Dan moet je dit invullen op de gezondheidsverklaring van het CBR. En zul je bericht krijgen van het CBR dat je voor een medische keuring naar een keuringsarts moet. De prijzen voor deze keuringen door een medisch specialist worden in 2024 lager.

Lees meer

Marije Pietersma schrijft elke maand over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie - van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten die het met zich meebrengt in het gezinsleven. 
Dit keer gaat de blog van Marije over de feestdagen. Of "vreesdagen", zoals zij ze noemt.

Een citaat:
Ik begon altijd met vrezen zo rond oktober. Dan begonnen bij mij de zenuwen omdat het planbord van “de andere kant” in zicht kwam. Zo gaat dat wel vaker in gescheiden gezinnen. Er moest worden gepland alsof er daadwerkelijk mensenlevens vanaf hingen (het kan namelijk al járen de laatste kerst van opa zijn…). En; “Vorig jaar was kerstavond bij jullie dus hebben wij het recht op dit jaar kerstavond, en omdat de nieuwe vrouw van de broer van de nieuwe vrouw van de ex moeilijk zit met de nieuwe vrouw van haar ex die ook al graag de kids op kerstavond wilde is het dit jaar kerstavond bij ons.” (Ja, het bestaat)

Lees de volledige blog hier

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer:

Nederland scoort slecht op inclusief onderwijs

In Europa is het onderwijs voor kinderen met een handicap nergens zo sterk gescheiden van dat voor andere kinderen als in Nederland. Al sinds 1901, toen de leerplicht werd ingevoerd, gaat deze groep naar het speciaal onderwijs, op een andere plek dan waar hun vriendjes onderwijs volgen. Dat constateert internationaal onderzoek van de EASPD (European Association of Service providers for Persons with Disabilities).

Lees meer

Staatsexamens en mogelijkheden voor extra voorzieningen

Veel leerlingen op een school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso), leerlingen van particuliere scholen en jongeren die niet verbonden zijn aan een school, doen niet mee met de reguliere eindexamens. Speciaal voor hen zijn er staatsexamens. Op 16 november organiseerden we een webinar over staatsexamens en de mogelijkheden voor extra voorzieningen. Je kunt het webinar nu terugkijken.

Lees meer (terugkijklink en extra info)
Wetsvoorstel versterking positie ouders, leerlingen in passend onderwijs
Balans: 'De kern van het probleem wordt niet aangepakt'
Ouders & Onderwijs en Balans hebben samen een reactie gestuurd naar de Tweede Kamer over het wetsvoorstel ‘Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs’. Een wetsvoorstel dat, volgens ons, de kern van het probleem niet aanpakt zolang geborgd leer- en ontwikkelrecht niet het uitgangspunt is.

Lees meer

Of lees hier meteen de inbreng van Balans en Ouders & Onderwijs 
 

'Zit hij niet te lang te gamen?'
In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.
 
Lees hier Franca's nieuwe column, waarin zij vertelt dat ouders veel vragen hebben rondom online gedrag van kinderen.

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina


De agenda van Balans-webinars en bijeenkomsten in het land is goed gevuld; voor 2024 staan er al vele interessante webinars en bijeenkomsten op het menu. En als je lid bent, kun je vaak gratis meedoen!
Het complete overzicht van activiteiten kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten, dus kijk af en toe ook op de website.
We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat o.a. op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
15 januari 2024 in Tilburg: thema-avond Balans Tilburg over Prikkelverwerking, met Melanie Kastelijn
16 januari 2024 in Assen: In Balans Bewegend Leren, door Gabrielle Alberink
25 januari 2024 in Assen: Presentatie Passend onderwijs door Saskia Diederik
13 februari 2024 in Amsterdam Nieuw-West: Lezing ASS en Gehechtheid door Jacqueline van Wietmarschen
3 maart 2024 in Culemborg: Familiedag DCD
12 maart 2024 in Tilburg: thema-bijeenkomst DCD van Libra Revalidatie, m.m.v. Balans Tilburg

WEBINARS
10 januari 2024: online bijeenkomst Overstap van Primair naar Voortgezet Onderwijs (Balans Utrecht)
15 januari 2024: webinar Autisme en Zelfbeeld door Martine Delfos
15 januari 2024: webinar Lezen kan altijd! Ontdek leesplezier... door Janneke Bakker (Passend Lezen)
23 januari 2024: webinar Leerrecht en zorgplicht door Karin Kooreman
24 januari 2024: webinar ADHD-gedrag bij adolescenten door Bianca Boyer
25 januari 2024: webinar Autisme en burn-out door Karin Simonis-Wigbels en Miranda Schoot
30 januari 2024: online ontmoetingsavond Ouders van 'thuiszitters' in verbinding
5 februari 2024: webinar Netjes op orde, door Gwendoline Van Balberghe (professioneel opruimbegeleider)
7 februari 2024: online minicursus Regie krijgen en houden in je leven door Esther Daems
27 februari 2024: webinar Jeugdzorg. Hoe vraag je Jeugdhulp/-zorg aan bij de gemeente? door Karin Kooreman
16 april 2024: webinar Genderdiversiteit en Neurodiversiteit door Natasja Esmeijer en Miranda Meijer
14 mei 2024: webinar Positieve eigenschappen die samengaan met ADHD door Martine Hoogman

Infopakketten leesproblemen of dyslexie

Balans is een van de consortiumpartners in DyslexieCentraal. Samen met andere organisaties zetten we ons in voor goede hulp voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. Op de website www.dyslexiecentraal.nl is veel informatie te vinden die ook voor ouders heel handig is.
 
Dyslexie Centraal heeft ook twee informatiepakketten samengesteld, een voor het basisonderwijs en een voor het voortgezet onderwijs. Met een tijdschrift en een poster met informatie en handige adviezen voor bij de aanpak van leesproblemen of dyslexie in het onderwijs. Je kunt de boekjes en posters gratis downloaden:

Infopakket voor het basisonderwijs

Infopakket voor het voortgezet onderwijs

Webinar over leesplezier voor kinderen en jongeren met een leesbeperking

Op 15 januari 2024 organiseert Balans samen met Bibliotheekservice Passend Lezen een webinar over de mogelijkheden van lezen voor kinderen met een leesbeperking.
Lezen is leuk en belangrijk, maar voor kinderen en jongeren met een leesbeperking kan het ook best lastig zijn. Hoe zorg je toch voor leesplezier, verruiming van de woordenschat en het kunnen meepraten over de populairste boeken? Tijdens het webinar bespreekt Janneke Bakker (relatiemanager bij Bibliotheekservice Passend Lezen) alle mogelijkheden van Passend Lezen voor de jeugd. Je komt meer te weten over de collectie, de producten en diensten en hoe het praktisch werkt. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.

Meld je hier aan voor het webinar

Interactieve lezing over Bewegend Leren

Bewegend Leren is een manier van lesgeven die fysieke activiteit combineert met het normale leren voor bijvoorbeeld taal of rekenen. Het wordt vaak gebruikt in het basisonderwijs, maar is ook toepasbaar in het VO.
Gabrielle Alberink helpt leerkrachten en schoolteams bij het inzetten van Bewegend Leren in de klas en binnen de school. Ze gelooft namelijk in de kracht van interactie die ontstaat bij het inzetten van Bewegend Leren, zowel voor de leerkracht als de leerling.
Speciaal voor Balans verzorgt Gabrielle een interactieve lezing over Bewegend Leren: dinsdagavond 16 januari in het Van der Valk Hotel Assen. Voor leden van Balans is de toegang gratis, en na de lezing kun je ook nog vragen stellen aan vrijwilligers en medewerkers van Balans.
 
Klik hier voor meer info en aanmelden

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

Kerstsluiting BalansAdvies
Vanaf 23 december is ook BalansAdvies met kerstvakantie. Op 8 januari 2024 zijn de vrijwilligers en het team van Balans weer bereikbaar. Heb je een dringende vraag die niet kan wachten tot na de vakantie, dan kun je een mail sturen naar info@balansdigitaal.nl Deze mailbox zullen we ook in de vakantie regelmatig bekijken.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens