Veel nieuwe plannen voor 2024, o.a. extra aandacht voor 'thuiszitters'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • JANUARI 2024
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Trots!

Januari is een maand van vooruit kijken en terugblikken. Terugblikken doen we dit jaar met een filmpje waarin we vertellen wat Balans in 2023 allemaal heeft gedaan. Omdat we stiekem best trots zijn op wat we vorig jaar allemaal hebben gedaan. Je vindt het filmpje hier

De zoektocht naar passend onderwijs: Katja's verhaal

De eerste dag ging Katja nog vrolijk naar de peuterspeelzaal. De tweede dag was ze chagrijnig. Andere kinderen begrepen haar niet, zei ze. Als voor veel ouders begon voor haar ouders een moeizame zoektocht naar passend onderwijs. Lees hier het verhaal van Katja en hoe Balans hierbij heeft geholpen.

2024 Jaar van de Thuiszitters

Nieuw rapport 'Thuiszitters tellen' en Familiedag voor gezinnen thuiszitters
Natuurlijk willen we in de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar ook vooruitblikken. We hebben al veel nieuwe plannen voor 2024. We gaan dit jaar extra aandacht besteden aan ‘thuiszitters’. Zo komt er een nieuw rapport ‘Thuiszitters tellen’ en gaan we een familiedag voor gezinnen met thuiszitters organiseren. Hou onze social media, agenda op onze website, magazine en de komende nieuwsbrieven in de gaten zodat je niets mist.

Online ontmoetingsavond
Wil je andere ouders van thuiszitters ontmoeten? Schrijf je dan in voor de online ontmoetingsavond Ouders van ‘thuiszitters' in verbinding. Tot aan de zomer organiseren we elke maand zo'n online bijeenkomst. Vol=Vol! Dus wacht niet met inschrijven. Nadat er een bijeenkomst is geweest, plaatsen we weer een nieuwe bijeenkomst in de agenda.

Digitaal afstandsonderwijs voor kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen

Wat mag en kan er op het gebied van digitaal afstandsonderwijs als een kind tijdelijk niet naar school kan? Bijvoorbeeld door lichamelijke of psychische klachten? Of als het maar deels lukt of onregelmatig om naar school te gaan? De antwoorden vind je in een handige brochure gemaakt door het Ministerie van Onderwijs.

Lees meer 

9 april in Assen: lezing (school)trauma en thuiszitterspanel

Dinsdagavond 9 april organiseert Balans in Assen een avond over het thema (School)trauma.
Kinderen die dreigen uit te vallen op school of al thuis zitten, hebben vaak veel stress en kunnen een schooltrauma hebben ontwikkeld. Op deze avond gaan wij dieper in op wat trauma kan betekenen voor kinderen in het onderwijs en/of in de thuissituatie.
De avond bestaat uit twee onderdelen: een lezing door Marjon Kuipers, en een Panelgesprek thuiszitters.
Marjon Kuipers (o.a. gedragsanalist en autismeconsultant) is eigenaar van de AutismeAcademie en een bevlogen trainer en ontwikkelaar van trainingen over communicatie, gedrag, autisme en trauma.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

'Wat kan je doen als je kind zich niet veilig voelt op school?'

Heb je het gevoel dat er iets niet helemaal klopt? Komt je kind uit school met verhalen over pesten of vervelende opmerkingen die worden gemaakt? Lijkt je kind bang om naar school te gaan, of heeft je kind bijvoorbeeld vaak buikpijn of hoofdpijn als het tijd is om naar school te gaan? Of je kind daadwerkelijk niet veilig is, of dit 'alleen' zo voelt, is niet het belangrijkste, het kan allebei grote impact hebben. Wacht dus niet af, maar onderneem actie.
Lees hier wat je allemaal kunt doen, of neem contact op met ons nieuwe Steunpunt Sociale Veiligheid.

Doorstroomtoets in plaats van eindtoets groep 8 - ook in aangepaste vorm

Leerlingen van groep 8 maken vanaf schooljaar 2023-2024 in februari geen eindtoets meer, maar een doorstroomtoets. Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zijn er aangepaste toetsen beschikbaar. Zoals een grote letter versie of een versie met aanpassingen voor leerlingen met dyslexie. Welke aanpassingen er zijn, verschilt per doorstroomtoets.

Lees meer

Marije Pietersma schrijft elke maand over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie - van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten die het met zich meebrengt in het gezinsleven. 
Dit keer gaat de blog van Marije over een minder vrolijk onderwerp dan haar blogs in 2023. Een van haar dochters zag het eind vorig jaar allemaal niet meer zo zitten. Dit blog gaat daarom over een zeer ongelukkig kind. Wat heel verschrikkelijk voor het kind is, en ook een eenzame strijd voor ouders. Je leest het hier.

Alle kinderen die wat onhandig zijn of misschien wel DCD hebben, zijn zondagmiddag 3 maart – uiteraard samen met hun ouders, broers en zussen, andere familieleden en vrienden – welkom op de DCD Familiedag in Culemborg. Balans organiseert de Familiedag samen met het DCD Netwerk Nederland. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het JKF Kinderfonds.
Een belangrijk programma-onderdeel is een interactieve show van de Bende van Super-Anders (die laat zien dat je door je DCD dingen soms juist extra goed kunt!). Verder onder andere: vloggen met DCD; ‘Hoe overleef ik mijn DCD?’; een DCD ervaringscircuit; informatiemarkt; vragen stellen aan deskundigen.
De entreeprijs voor leden van Balans is slechts € 2,50 per ouder of kind.

Bekijk hier het complete programma en meld je snel aan!

DENK MEE!
Een nieuwe landelijke norm voor ondersteuning in het basisonderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en ex-minister Wiersma hebben de Algemene Onderwijsbond én Ouders & Onderwijs gevraagd om tot een voorstel voor een landelijke norm voor ondersteuning in het basisonderwijs te komen. Hiervoor zijn de meningen en ideeën van ouders nodig.
Meld je nu aan om mee te denken voor 1 februari. Balans denkt mee in de klankbordgroep.

Ouders zijn begaan met elkaar!

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.

'Wat ik zelf bijzonder vind', zegt Franca in haar nieuwe column, 'is te merken dat ouders zo begaan zijn met elkaar.' Lees hier wat ze erover vertelt.

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina
ADVERTENTIE


De agenda van Balans-webinars en bijeenkomsten in het land is nog steeds goed gevuld; ook voor 2024 staan er al vele interessante webinars en bijeenkomsten op het menu. En als je lid bent, kun je vaak gratis meedoen!
Het complete overzicht van activiteiten kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat o.a. op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
11 februari in Leiden: wandeling Balans Walk & Talk Leiden van Balans Rijnland (b.v.k. aanmelden via facebook)
13 februari in Amsterdam Nieuw-West: lezing ASS en Gehechtheid door Jacqueline van Wietmarschen
3 maart in Culemborg: Familiedag DCD
27 maart in Apeldoorn: informatieavond thuiszitters van Mama Vita Apeldoorn (met Marieke Hädicke)
9 april in Assen: Lezing (school)trauma en thuiszitterspanel (met Marjon Kuipers)
12 april in Amstelveen: ASS Belevingswandeling met Marc Beek

WEBINARS
30 januari: online ontmoetingsavond Ouders van 'thuiszitters' in verbinding
5 februari: webinar Netjes op orde, door Gwendoline Van Balberghe (professioneel opruimbegeleider)
7 februari: online minicursus Regie krijgen en houden in je leven door Esther Daems
27 februari: webinar Jeugdzorg. Hoe vraag je Jeugdhulp/-zorg aan bij de gemeente? door Karin Kooreman
11 maart: webinar Waarom loopt mijn hoogbegaafde kind vast? door Sofie van de Waart
18 maart: online ontmoetingsavond Ouders pittige pubers in verbinding
21 maart: webinar Leerrecht en zorgplicht door Karin Kooreman (over passend onderwijs en leerrecht)
10 april: webinar Recht doen aan kinderen, ouders én Jeugd- & Onderwijsprofessionals met Karin Zwennicker
15 april: webinar ASS bij meisjes en vrouwen door Els Blijd-Hoogewys
16 april: webinar Genderdiversiteit en Neurodiversiteit door Natasja Esmeijer en Miranda Meijer
14 mei: webinar Positieve eigenschappen die samengaan met ADHD door Martine Hoogman
ADVERTENTIE

Ook helpen de kinderfysiotherapie te verbeteren?
 
Het is belangrijk dat kinderen, jongeren en ouders samen in gesprek kunnen over hun behandeling bij een kinderfysio- of oefentherapeut. Vragenlijsten kunnen daarbij helpen, door belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Jullie kunnen helpen ervoor te zorgen dat de vragenlijsten echt goed zijn!
Is uw kind 5-17 jaar oud en is hij/zij in het afgelopen jaar behandeld door een fysio- of oefentherapeut? Willen jullie helpen de kinderfysio- of oefentherapie te verbeteren? Jullie kunnen helpen door twee keer onze online vragenlijsten in te vullen! Na afloop ontvangen jullie allebei een Bol.com cadeaubon van 10 euro.

Meer info en aanmelden via www.promis-fysio.nl

(Dit project wordt aangestuurd vanuit het Emma Kinderziekenhuis)
 

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer:

Snelle doorverwijzing beter? Niet per se

Dit wás lang het idee: hoe eerder een kind wordt doorverwezen naar speciaal onderwijs, hoe eerder het de juiste ondersteuning krijgt. Zo kan het kind zich beter ontwikkelen. Amerikaanse onderzoeken bevestigden dat idee. Leg je verschillende (recente) Nederlandse onderzoeken naast elkaar, dan blijkt het omgekeerde. De Kennisrotonde legde deze onderzoeken naast elkaar en kwam met kanttekeningen. 

Lees meer

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens