Petitie tegen rekentoets mbo / Brandbrief bezuiniging jeugdzorg / 2024 Jaar van de Thuiszitters
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • FEBRUARI-MAART 2024
  Lees online  |  Afmelden
Balans

PETITIE TEGEN VERPLICHTE REKENTOETS MBO:
'Geef studenten met dyscalculie eerlijke kans op een diploma'

Alle studenten op mbo-opleidingen moeten sinds kort minimaal een 5 halen voor de rekentoets om een diploma te kunnen krijgen. Studenten met ernstige dyscalculie zullen daardoor nooit een mbo-diploma kunnen halen. Ook niet wanneer ze voor alle andere vakken goede cijfers hebben en een opleiding volgen voor een beroep waarin weinig of niet gerekend wordt. Ook studenten met ernstige dyscalculie moeten een mbo-diploma kunnen halen. Lees hier ons bericht en teken de petitie!

BRIEF VAN BALANS, MIND EN BDZA:
'Schrap extra bezuiniging 511 miljoen op jeugdzorg'

Dinsdag 6 februari heeft een afvaardiging van Balans samen met Mind en de BDZA (Branchevereniging dyslexiezorgaanbieders) een brief overhandigd aan Lisa Westerveld en de overige leden van de Commissie VWS van de Tweede Kamer. Met de vraag om vóór de door haar ingediende motie te stemmen en de extra bezuiniging van 511 miljoen op jeugdhulp te schrappen.
Helaas is het lijstje met mogelijke opties voor de extra bezuinigingen op jeugdzorg nog niet van tafel. Ondanks onze gesprekken met Kamerleden, haalde de motie geen meerderheid. Balans blijft zich hierin vastbijten. En hulde voor alle ouders en ook een jongere die zo dapper hun verhaal hebben verteld aan de Kamerleden.

Lees hier waarom wij ons zorgen maken over het lijstje bezuinigingsopties en de brief die wij stuurden.

2024 Jaar van de Thuiszitters

Balans heeft het jaar 2024 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Thuiszitters’. Dat zul je merken aan allerlei extra activiteiten en ook een nieuw rapport Thuiszitters tellen. Er komen extra verhalen en artikelen rondom thuiszitters, we organiseren webinars en evenementen. En online bijeenkomsten waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast kun je je aanmelden voor het forum via Discord. Ook vragen we jullie zelf activiteiten te organiseren bij jullie in de regio, die wij dan zullen promoten op onze website.

Hier lees je er alles over. 


Blog van Claudette over haar zoon

Balans en MamaVita besteden dit jaar extra aandacht aan ‘thuiszitters’. Claudette, drijvende kracht achter MamaVita en coördinator bij Balans, schreef er een persoonlijk blog over: 

Thuiszitter – verleden, heden en toekomst
   

Doe mee met de thuiszitterspoll van InKaart


Ben jij de ouder van een kind dat op dit moment (tijdelijk/gedeeltelijk) geen onderwijs volgt? Laat weten wat belangrijk is voor onderzoek en belangenbehartiging!
Vul de poll in (2 min) en zet jouw ervaringen in voor meer kennis en begrip.

Wil je kind zelf ook meedenken? Er is ook een poll voor de kinderen/jongeren zelf.
 

Artikel onderzoek thuiszitters in BalansMagazine


Ben jij al lid van Balans? Lees dan in de Balans Magazine die eind maart op jouw deurmat valt het artikel over ‘thuiszitters' dat Theo Bakker (lector Haagse Hogeschool en onderzoeker VU) samen met vijf collega-onderzoekers schrijft over wat we vanuit de wetenschap nu al weten over deze groep kinderen waarvoor het onderwijsaanbod niet passend is.

Nog geen lid van Balans? En wil je dit artikel ook lezen? Word dan nu lid. Dan ontvang jij deze Balans Magazine en kun je ook (bijna) gratis onze webinars en bijeenkomsten bijwonen. En steun je onze lobby.
Meld je hier aan.
              

Onderzoek thuiszitters in de regio Rijnmond
 
Op 7 februari jl. maakte de Rijnmondse Kinderombudsvrouw Stans Goudsmit bekend dat zij onderzoek gaat doen naar ‘thuiszitters’. Zij maakt zich zorgen over deze kinderen en jongeren die niet naar school gaan en de impact daarvan op henzelf en op hun gezin.
Ouders vragen haar: Wat gaan we eraan doen?!

Lees meer

Gaat jouw kind niet naar school of dreigt jouw kind uit te vallen op school? Of is jouw kind ‘thuiszitter’ geweest? Kom dan naar de familiedag op zondag 9 juni bij Manege Groenewoude in Woudenberg. Ontmoet andere ouders van ‘thuiszitters’ en wissel ervaringen uit. Voor de kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten. Waaronder - voor de kinderen die dat willen - een paardrijles.
Als lid van Balans kun je voor een speciale prijs deelnemen aan deze middag.

Bekijk hier het programma en meld je aan!

9 april in Assen: lezingen over Trauma, en een 'thuiszitterspanel'

Dinsdagavond 9 april organiseert Balans in Assen een avond over Trauma.
Op deze avond gaan wij dieper in op wat trauma kan betekenen voor kinderen in het onderwijs en/of in de thuissituatie. Kinderen die dreigen uit te vallen op school of al thuis zitten, hebben vaak veel stress en kunnen een schooltrauma hebben ontwikkeld. 
De avond bestaat uit twee onderdelen: lezingen door Marjon Kuipers en Geertje Karstens, en een Panelgesprek thuiszitters.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

Marije Pietersma schrijft elke maand over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie - van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten die het met zich meebrengt in het gezinsleven.
Haar nieuwe blog, “Alle gekheid op een stokje en het stokje het raam uit!”, gaat over onderwijs.
"Ik heb onmetelijk veel respect voor de leerkrachten van nu", schrijft ze. Lees hier waarom.

Oproep: kinderen uit groep 2 gezocht voor deelname onderzoek Leeswinst!

Professor Milene Bonte is samen met haar team bezig met een onderzoek naar het vroeger kunnen voorspellen of kinderen extra ondersteuning nodig hebben om leesproblemen te voorkomen. 
Kinderen laten heel grote verschillen zien in hoe snel en goed ze leren lezen. Er bestaan op dit moment geen goede tests om deze verschillen vroeg te kunnen voorspellen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld pas rond 8-9 jaar zeggen of een kind (ernstige) dyslexie heeft. Dit is problematisch omdat vroege behandeling belangrijk is voor een optimale (lees)ontwikkeling.
Doe daarom mee aan Project Leeswinst: Vroege voorspelling van leesproblemen

Oproep: Gamers met DCD gezocht voor onderzoek

Doe mee en geef jouw mening en aanbevelingen over videospellen
Tieners met DCD kiezen vaak voor zittende activiteiten, wat op de lange termijn gevolgen heeft voor hun gezondheid. Bewegingswetenschapper Taha Yassine (Radboud Universiteit Nijmegen) doet hier onderzoek naar. Zodat er spellen ontworpen kunnen worden met fysieke activiteit die aansluiten bij de voorkeuren van jongeren met DCD.

Lees hier meer over het onderzoek.

Als je kind extra ondersteuning nodig heeft op school, moet dit worden vastgelegd in een ‘Ontwikkelingsperspectief’ (OPP). Dat is een plan waarin de school beschrijft hoe ze je kind extra kunnen ondersteunen. De school moet dit OPP vaststellen in overleg met jou als ouder, en jij moet er uiteindelijk ook je goedkeuring aan geven.
In de praktijk gaat er vaak nogal wat mis rond de vaststelling van een OPP. Vaak is er ook nog te weinig bekend wat het OPP inhoudt en hoe het tot stand moet komen. Het ministerie van Onderwijs organiseert nu verschillende bijeenkomsten door het hele land om ouders en onderwijsprofessionals meer te vertellen over het OPP. 

Bekijk hier de flyer met informatie over het programma, data en plaatsen.

In Kaart nu ook open voor ouders van kinderen met TOS

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.

Lees hier Franca's column, waarin ze vertelt dat ook ouders van kinderen met TOS nu kunnen meedoen aan In Kaart.

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina

'Waarom loopt mijn hoogbegaafde kind vast?' Webinar met 'juf Sofie'!

Sofie van de Waart is hoogbegaafdenspecialist en onderwijscolumnist voor Trouw. Voor de documentaire Utopie van Sofie werd zij gevolgd toen ze een hoogbegaafdenklas opzette in Breda met kinderen uit twee verschillende milieus.
Op 11 maart geeft ze voor Balans een webinar over de speciale (onderwijs)behoeften van hoogbegaafde kinderen - en duidt ze waarom het moeilijk is deze kinderen te bedienen in het reguliere onderwijs.
 
Meer info en aanmelden

Oproep: passende zwemles voor kinderen met autisme

Patty van t Hooft, docent en onderzoeker bij Hogeschool Windesheim in Zwolle, doet onderzoek naar de  ‘perfecte’ zwemles voor kinderen met ASS. Daarvoor wil Patty graag ouders spreken van kinderen met autisme die hun ervaringen met zwemles met haar willen delen in een (online) gesprek.

Heb je interesse? Kijk hier voor meer informatie.


Opnieuw een webinar met uitleg over de Staatsexamens VO

Balans organiseert samen met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) weer een webinar over de staatsexamens VO (examens voor leerlingen buiten het reguliere onderwijs).
 
Angélique Coenraads-Geurtjens van het CvTE geeft een introductie over de staatsexamens: voor wie zijn ze bedoeld en hoe werkt het? Verder gaat zij o.a. in op de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot extra voorzieningen, voor leerlingen die dat nodig hebben.
Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om je vragen aan Angélique voor te leggen.
 
Meer info en aanmelden


De agenda van Balans-webinars en bijeenkomsten in het land is nog steeds goed gevuld; ook voor 2024 staan er al vele interessante webinars en bijeenkomsten op het menu. En als je lid bent, kun je vaak gratis meedoen!
Het complete overzicht van activiteiten kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat o.a. op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
3 maart in Culemborg: Familiedag DCD UITVERKOCHT
27 maart in Apeldoorn: informatieavond thuiszitters van Mama Vita Apeldoorn (met Marieke Hädicke)
7 april in Leiden: Balans Walk & Talk Leiden (wandeling Balans afd. Rijnland)
9 april in Assen: Lezingen over Trauma & thuiszitterspanel (met Marjon Kuipers en Geertje Karstens)
12 april in Amstelveen: ASS Belevingswandeling met Marc Beek
9 juni in Woudenberg: Familiedag voor 'thuiszitters'

WEBINARS
11 maart: webinar Waarom loopt mijn hoogbegaafde kind vast? door Sofie van de Waart
18 maart: online ontmoetingsavond Ouders pittige pubers in verbinding
21 maart: webinar Leerrecht en zorgplicht door Karin Kooreman (over passend onderwijs en leerrecht)
27 maart: online ontmoetingsavond Ouders van 'thuiszitters' in verbinding
10 april: webinar Recht doen aan kinderen, ouders én Jeugd- & Onderwijsprofessionals met Karin Zwennicker
15 april: webinar ASS bij meisjes en vrouwen door Els Blijd-Hoogewys
16 april: webinar Genderdiversiteit en Neurodiversiteit door Natasja Esmeijer en Miranda Meijer
23 april: webinar Staatsexamens! Uitleg door CvtE en stel al je vragen door Angélique Coenraads-Geurtjens
14 mei: webinar Positieve eigenschappen die samengaan met ADHD door Martine Hoogman
27 mei: webinar ASS (ATO) in het onderwijs door Martine Delfos
28 mei: webinar Jeugdzorg Hoe vraag je jeugdhulp/-zorg aan bij de gemeente met Karin Kooreman
 

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer een dyslexie-special:

Online behandeling en effect psycho-educatie bij dyslexie

Tijdens de coronapandemie was het voor behandelaars niet mogelijk om kinderen met dyslexie te ontvangen. Alleen online kon nog. Maar werkt dat wel? Dat is nu onderzocht in opdracht van het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie).
Ook wilde het NKD graag weten wat het effect is van psycho-educatie bij dyslexie. Dat houdt in dat een kind hulp krijgt bij het functioneren met zijn dyslexie en welzijn.
 
Lees hier meer over deze twee interessante onderzoeken

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens