Balans-enquêtes privacy in onderwijs en jeugdhulp: de resultaten / Petitie tegen rekentoets mbo / Activiteiten voor (ouders van) 'thuiszitters'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
NIEUWSBRIEF VAN BALANS, VERENIGING VOOR OUDERS • APRIL 2024
  Lees online  |  Afmelden
Balans

Privacy: schokkende resultaten onderzoek Oudervereniging Balans

Gemeenten en scholen verwerken (te) veel (bijzondere) persoonsgegevens waarbij het recht op privacy van kinderen, jongeren en ouders wordt geschonden, zo blijkt uit ons onderzoek. Balans roept op tot het verbeteren van kennis, bewustwording en naleving van de privacyregels.
Lees hier het nieuwsbericht en download het volledige rapport. En lees ook het artikel dat Binnenlands Bestuur schreef over het onderzoek.

Wij zoeken jou! Word vrijwilliger bij de Advieslijn of help bij onze communicatie

Ben jij handig met het maken van korte filmpjes en social media berichten? En heb je tijd en zin om dit ook te doen voor Balans? Dan maken we graag kennis met jou.

Wil jij ouders een luisterend oor bieden bij onze Advieslijn? De Advieslijn van Balans wordt wekelijks tientallen keren gebeld door ouders of professionals met allerlei vragen. Op dit moment zoeken we speciaal ervaringsdeskundige ouders en/of professionals die ervaring hebben met DCD, dyslexie, dyscalculie en/of ADHD.

Klik hier als je meer informatie wilt of je wilt aanmelden.


PETITIE TEGEN VERPLICHTE REKENTOETS MBO:
'Geef studenten met rekenproblemen of dyscalculie eerlijke kans op een diploma'


Alle studenten op mbo-opleidingen moeten sinds kort minimaal een 5 halen voor de rekentoets om een diploma te kunnen krijgen. Studenten met ernstige dyscalculie zullen daardoor nooit een mbo-diploma kunnen halen. Ook niet wanneer ze voor alle andere vakken goede cijfers hebben en een opleiding volgen voor een beroep waarin weinig of niet gerekend wordt. Ook studenten met ernstige dyscalculie moeten een mbo-diploma kunnen halen. Lees hier ons bericht en teken de petitie!

Blog: 'Helaas zullen we nooit weten wat onze dochter zonder de verplichte rekentoets had kunnen bereiken'
Sophie Hack-van Broekhoven en Medi van Broekhoven zijn de initiatiefnemers van de petitie tegen de verplichte rekentoets op het mbo. Hun dochter Noëmie zal - als er niets verandert - geen mbo-diploma kunnen halen en opgezadeld zijn met een studieschuld omdat ze haar studiefinanciering moet terugbetalen. Alleen omdat ze dyscalculie heeft. Lees hier hun persoonlijke verhaal.

En lees hier het interview met de familie Van Broekhoven, Patrick Woudstra (Ouders & Onderwijs) en Joli Luijckx (directie Balans) over de problemen die ontstaan door de verplichte rekentoets op het mbo.


2024 Jaar van de Thuiszitters

Balans heeft het jaar 2024 uitgeroepen tot ‘Jaar van de thuiszitter’. Dat zul je merken aan allerlei extra activiteiten. Zoals online bijeenkomsten waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, en de thuiszitters-familiedag. Daarnaast kun je je aanmelden voor het 'ouders van thuiszitters forum' via Discord. Ook hebben we nu een pagina op de Balans-website met lokale activiteiten rondom thuiszitters die jullie zelf organiseren in de regio. Hiervoor kun je ook je eigen activiteiten aanmelden.

Lees hier alles over het Balans Jaar van de thuiszitter.


9 juni, Woudenberg: Thuiszitters Familiedag

Gaat jouw kind niet naar school of dreigt jouw kind uit te vallen op school? Of is jouw kind ‘thuiszitter’ geweest? Kom dan naar de familiedag op zondag 9 juni bij Manege Groenewoude in Woudenberg. Ontmoet andere ouders van ‘thuiszitters’ en wissel ervaringen uit. Voor de kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten. Waaronder - voor de kinderen die dat willen - een paardrijles.
Als lid van Balans kun je voor een speciale prijs deelnemen aan deze middag.
 
Bekijk hier het programma en meld je aan!
   

 

'Ouders van thuiszitters in verbinding'

Een luisterend oor, goeie tips, mooie gesprekken en een veilige omgeving om je ervaringen te delen zijn het doel van de Zoom-meetings voor ouders van 'thuiszitters'. Deze online bijeenkomsten worden maandelijks gehouden onder leiding van Saskia Diederik. Er zijn al enkele bijeenkomsten geweest, maar nieuwe deelnemers zijn van harte welkom!
Klik hier voor meer info en om je aan te melden
 

9 april in Assen: lezingen over Trauma, en een 'thuiszitterspanel'

Dinsdagavond 9 april organiseert Balans in Assen een avond over Trauma.
Op deze avond gaan wij dieper in op wat trauma kan betekenen voor kinderen in het onderwijs en/of in de thuissituatie. Kinderen die dreigen uit te vallen op school of al thuis zitten, hebben vaak veel stress en kunnen een schooltrauma hebben ontwikkeld. 
De avond bestaat uit twee onderdelen: lezingen door Marjon Kuipers en Geertje Karstens, en een Panelgesprek thuiszitters.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

Lerenvoorhetexamen.nl: voor als je je zelfstandig moet voorbereiden

Ken je de website lerenvoorhetexamen.nl al? Op deze website van Kennisnet is alle handige informatie te vinden die je nodig hebt voor het leren voor je centraal schriftelijke examen. Deze website richt zich nu speciaal op thuiszitters en leerlingen die afstandsonderwijs volgen of staatsexamen doen. En ze roepen leerlingen op om hun ervaringen te delen, om zo de website te verbeteren. Lees er hier meer over

Brochure 'Als school niet past'
Het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid maakte een mooie brochure met veel handige informatie: Als school niet past, schooluitval en thuiszitten. Voor ouders, onderwijsprofessionals en hulpverleners.

Marije Pietersma schrijft elke maand over haar eigen ervaringen met ASS, ADHD en Dyslexie - van de uitdagingen tot de soms hilarische momenten die het met zich meebrengt in het gezinsleven.
Haar nieuwe blog, “Alle begin is moeilijk”, gaat over veranderingen die voor een opvoedende ouder best lastig kunnen zijn.

Oproep (Kinder)Ombudsman: deel je ervaringen met jeugdhulp

Krijgt jouw kind of krijgen jullie als gezin vrijwillige jeugdhulp? De Nationale Ombudsman en Kinderombudsman onderzoeken wat de ervaringen zijn. Zij horen graag of je mee kan denken en beslissen over de jeugdhulp die jullie krijgen.

22 april in Landgraaf: dyslexie-avond met Milene Bonte

De bekende dyslexiespecialist Milene Bonte komt maandagavond 22 april naar Landgraaf voor een lezing over dyslexie en uitleg over haar onderzoek 'Leeswinst' (onderzoek naar het vroeger kunnen voorspellen of kinderen extra ondersteuning nodig hebben om leesproblemen te voorkomen). De avond wordt georganiseerd door Balans Limburg in samenwerking met de Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken.
Gertie van Rhee (Balans Limburg) vertelt deze avond iets over Balans, en in de pauze kun je de Balans-stand met informatiemateriaal bezoeken.
 
Klik hier voor meer info en aanmelden

Superanders DCD-lied en een superleuke DCD-dag!
f
 
Speciaal voor de DCD-dag die Balans organiseerde op 3 maart werd er door Maya Lievegoed een DCD-lied geschreven: Superanders – Het is DCD! met Jantien & Sarah. Het werd tijdens de show een aantal keer gespeeld en gezongen. Het lied is te vinden op Youtube, zodat kinderen het kunnen gebruiken bijvoorbeeld om te laten horen tijdens een spreekbeurt over DCD op school. Extra speciaal!

En kijk hier voor een terugblik op deze speciale dag.
ADVERTENTIE (KLIK OP DE AFBEELDING VOOR MEER INFO)
 

Thema-avond in Tilburg: Prikkelverwerking en ADHD

Op dinsdagavond 7 mei organiseert Balans Tilburg een avond over prikkelverwerking en ADHD.
Op deze avond vertelt Melanie Kastelijn (SI-therapeut en gespecialiseerd in ASS en ADHD), wat je kunt waarnemen als er problemen zijn op het gebied van de zintuiglijke prikkelverwerking. Het doel van de avond is om achter het gedrag te kijken. Er is een reden voor het gedrag. Melanie is ook als vrijwilliger actief voor Balans. Als ervaringsdeskundige kan zij veel vertellen over praktijksituaties en tips geven.
Na de pauze geven Harm-Jan Neutel en Tobias Hamer, beiden Jeugdzorgwerker, een lezing over ADHD. Aan de hand van casussen gaan zij interactief aan de slag met de zaal.
 
Klik hier voor meer info en aanmelden

In Kaart: meer inzicht in jezelf en je kind

In deze nieuwe column praat projectleider Franca Leeuwis je bij over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart. In Kaart is het register voor mensen met neurodivergentie en/of beperkingen, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Ouders kunnen ook meedoen als hun kind geen diagnose heeft, maar er wel zorgen over de ontwikkeling zijn.

"Naast goed en impactvol onderzoek en belangenbehartiging en vragenlijsten die prettig zijn om in te vullen, willen we ook aansluiten bij de wens van ouders om meer inzicht in zichzelf en/of hun kind te krijgen. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan de persoonlijke terugkoppeling", vertelt Franca.

Lees haar column hier

Wil jij ook bijdragen aan goed onderbouwde zorg, ondersteuning en belangenbehartiging? Doe dan mee met In Kaart. Een langlopend onderzoek over en samen met ouders en hun kinderen met een ondersteuningsbehoefte of ontwikkelingsproblemen.
 
Wil je meedoen? Dan kun je met 50% korting lid worden van Balans!
Ben je al lid? Dan krijg je 50% korting op de contributie.
 
Ga naar de actiepagina
ADVERTENTIE

Duizenden verhalen om naar te luisteren

Het plezier van een verhaal ervaren, de woordenschat vergroten en meepraten over populaire boeken. Als je moeite hebt met lezen, is dit niet vanzelfsprekend. De jeugdcollectie van Passend Lezen helpt. Er zijn duizenden gesproken boeken om naar te luisteren, maar ook karaokeboeken om te lezen én tegelijkertijd naar te luisteren. Of je nu leest in je vrije tijd of voor school; het kan allemaal. Gemakkelijk via de app of via de website. Het lidmaatschap voor kinderen en jongeren met een leesbeperking tot 18 jaar is gratis.
Meer weten? Ga naar www.passendlezen.nl/superboek

 


Podcastserie: Lezen met je oren!

Bibliotheekservice Passend Lezen heeft een podcastserie gemaakt over het vergroten van leesplezier, woordbegrip en woordenschat voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld door hun dyslexie. De podcastserie is ontwikkeld voor leerkrachten en (ambulante) begeleiders in het speciaal onderwijs en het reguliere basis- en voortgezet onderwijs. Maar ook ouders vinden er mooie tips en adviezen. Een aanrader dus.

Bekijk de podcasts hier


Nieuw webinar met uitleg over de Staatsexamens VO

Balans organiseert samen met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) weer een webinar over de staatsexamens VO (examens voor leerlingen buiten het reguliere onderwijs).
 
Angélique Coenraads-Geurtjens van het CvTE geeft een introductie over de staatsexamens: voor wie zijn ze bedoeld en hoe werkt het? Verder gaat zij o.a. in op de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot extra voorzieningen, voor leerlingen die dat nodig hebben.
Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om je vragen aan Angélique voor te leggen.
 
Meer info en aanmelden

Nieuwe serie activiteiten Mama Vita en Balans in Zeeland & West-Brabant

Goed nieuws voor Balans-leden in Zeeland en West-Brabant: in samenwerking met onze partner Mama Vita kunnen we dit jaar een hele serie activiteiten aanbieden. Deze worden georganiseerd door Natasja Rijken, regiomoeder bij Mama Vita Zeeland & West-Brabant en sinds kort ook actief voor Balans.
 
Vóór de zomer staan er drie activiteiten op het programma: twee online bijeenkomsten ( 29 april 'Power to you' en 21 mei 'Veerkracht'), en een wandeling op 19 juni langs het prachtige natuurgebied bij de Oesterdam (klik op de links voor meer informatie en aanmelding).
Na de zomer volgen nog meer evenementen, onder andere een online bijeenkomst met film en gast. Informatie hierover kun je binnenkort verwachten in deze nieuwsbrief en in je mailbox.


Hieronder een selectie van interessante webinars en bijeenkomsten die Balans de komende tijd organiseert. Als je lid bent, kun je vaak gratis meedoen!
Het complete overzicht van activiteiten kun je vinden in de agenda op onze website. De agenda wordt regelmatig aangevuld met nieuwe activiteiten. We kunnen al deze activiteiten organiseren mede dankzij steun van de Hersenstichting. Waarvoor onze hartelijke dank.

Voor de komende periode staat o.a. op het programma:
(klik op de naam van de activiteit voor meer info en tickets)

FYSIEKE BIJEENKOMSTEN
7 april in Leiden: Balans Walk & Talk Leiden (wandeling Balans afd. Rijnland)
9 april in Assen: Lezingen over Trauma & thuiszitterspanel (met Marjon Kuipers en Geertje Karstens)
12 april in Amstelveen: ASS Belevingswandeling met Marc Beek
22 april in Landgraaf: Thema-avond 'Op reis naar Leeswinst' (met Milene Bonte)
7 mei in Tilburg: Prikkelverwerking en ADHD (met Melanie Kastelijn, Harm-Jan Neutel en Tobias Hamer)
9 juni in Woudenberg: Familiedag voor 'thuiszitters'
18 juni in Den Haag: Meeting Tailored Education (Engelstalig)(met Willy de Heer)
19 juni, start in Tholen: wandeling Walk & Talk (Balans en Mama Vita Zeeland & West-Brabant)

WEBINARS
10 april: webinar Recht doen aan kinderen, ouders én Jeugd- & Onderwijsprofessionals met Karin Zwennicker
15 april: webinar ASS bij meisjes en vrouwen door Els Blijd-Hoogewys
16 april: webinar Genderdiversiteit en Neurodiversiteit door Natasja Esmeijer en Miranda Meijer
23 april: webinar Staatsexamens! Uitleg door CvtE en stel al je vragen door Angélique Coenraads-Geurtjens
29 april: online bijeenkomst Power to you! met Natasja Rijken, Balans en Mama Vita Zeeland & West-Brabant
29 april: online bijeenkomst Ouders van 'thuiszitters' in verbinding
13 mei: webinar Leerrecht en zorgplicht, over passend onderwijs, door Karin Kooreman
14 mei: webinar Positieve eigenschappen die samengaan met ADHD door Martine Hoogman
21 mei: online bijeenkomst Veerkracht (met Natasja Rijken, Balans en Mama Vita Zeeland & West-Brabant)
27 mei: webinar ASS (ATO) in het onderwijs door Martine Delfos
28 mei: webinar Jeugdzorg Hoe vraag je jeugdhulp/-zorg aan bij de gemeente door Karin Kooreman
 

Dagelijks verschijnen onderzoeken met resultaten die je kunnen helpen de ondersteuningsbehoefte van je kind beter te begrijpen. René Lamers spit ze door en deelt opvallende resultaten. Deze keer een onderzoek over slapen:

Betere slaapervaring verbetert de slaap zelf

In haar promotieonderzoek bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) ziet Ilona Schouwenaars iets opvallends: als een jongere het beeld van zichzelf heeft dat hij/zij slecht slaapt, beïnvloedt dat de slaapervaring, en dat vergroot de stress rond slapen.

Lees hier meer over het onderzoek.

BalansAdvies is er voor jou!

Wist je dat Balans een advieslijn heeft die je kunt bellen met al je vragen over (niet) passend onderwijs, het regelen van hulp voor je kind? Een vraag over DCD, hoogbegaafdheid, dyslexie of …. Ben je op zoek naar een behandelaar, ontwikkelplek of zwemschool? Dan is het fijn te kunnen sparren met iemand die jou begrijpt. Hierdoor krijg je vaak weer nieuwe energie en ideeën om jouw kind te helpen.

De telefonische advieslijn van Balans is bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, via telefoonnummer 030 - 225 50 50 (keuzeoptie 2).
Is de lijn in gesprek of bel je buiten deze openingstijden? Spreek een terugbelverzoek in via het bandje. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.

Sluiting in de meivakantie
De advieslijn is gesloten van 27 april t/m 12 mei. Het is in die periode wel mogelijk om het contactformulier in te vullen. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord of wordt teruggebeld.
Oudervereniging BALANS
Kosterijland 7
3981 AJ Bunnik

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens